Sunt nevoiţi să suporte condiţii grele de muncă, restanţe salariale pentru mai multe luni, dar şi riscul de a nu le fi luată în calcul o parte din stagiul de cotizare la pensie. Vorbim doar despre o parte din problemele care au generat un conflict de muncă la Întreprinderea de Stat „Mina de piatră din Mileştii Mici”.
Participanţii la o masă rotundă organizată recent de Federaţia „Sindicons” au remarcat că aceasta este una dintre cele trei mine din ţara noastră care se mai află în gestiunea autorităţilor publice. După ce au făcut privatizări la limita legii şi a bunului-simţ, reprezentanţii statului încearcă să recupereze pe seama minerilor de la cele trei unităţi economice datorii a câte cel puţin trei-patru mln. de lei, dar şi penalităţi, aplicate de instituţii precum cele de asigurare socială şi medicală sau fiscul.
Victor Talmaci, preşedintele „Sindicons”, a menţionat că, în prezent, conflicte de muncă sunt mai multe în ţara noastră, la fel şi în ramura construcţiilor. Soluţionarea sau medierea lor este dificilă, mai ales cea din urmă, pentru că nu există experienţă în materie şi nici legislaţia nu oferă prea multe în această privinţă.
„În cadrul Comisiei de conciliere de la ÎS „Mina de piatră din Mileştii Mici” avem deja o experienţă bună, datorită faptului că pe aceeaşi cale am mers permanent în soluţionarea conflictelor”, a apreciat Victor Talmaci.
Prin privatizare, această mină a fost segmentată. Activitatea de prelucrare a deşeurilor provenite din extracţia pietrei, care genera 70 la sută din venitul întreprinderii, a fost preluată de o structură privată, iar datoriile constituite până atunci au fost trecute pe seama unităţii rămase în gestiunea autorităţilor publice.
„Munca minerilor nu este preţuită. Noi am depus eforturi mari pentru a convinge statul să nu majoreze de la 23 la 33 la sută contribuţiile minelor în fondul de asigurări sociale de stat. Pentru moment, am fost auziţi de conducerea statului, dar nu ştim ce se va întâmpla în viitor”, a specificat Victor Talmaci.
Cu referire la incapacitatea Minei de piatră din Mileştii Mici de a-şi moderniza mijloacele de producţie, preşedintele „Sindicons” şi-a exprimat îngrijorarea faţă de condiţiile de muncă ale minerilor. El a remarcat că orice angajat este obligat să înştiinţeze persoana responsabilă în caz că maşina la care lucrează este defectă, dar are şi dreptul legal de a se eschiva să muncească la acest mecanism până la înlăturarea defecţiunii care îi pune în pericol viaţa sau sănătatea.
Încălcările, înlăturate
La rândul său, Ion Popov, directorul Minei de piatră din Mileştii Mici, i-a informat pe cei prezenţi că încălcările legate de condiţiile de muncă, depistate în cadrul unui control, au fost înlăturate. Astfel, au fost făcute reparaţii în baie şi în unul din depozite, iar muncitorii sunt asiguraţi cu îmbrăcăminte, încălţăminte şi alimentaţie specială. „Singurul lucru cu care avem probleme mari este achitarea salariilor. Am expediat o scrisoare la Fisc şi am înştiinţat conducerea acestuia că, pentru a stinge datoriile legate de remunerarea muncii, veniturile sunt transferate prioritar pentru plata lefurilor. Astfel, am mai micşorat din datoriile la salarii, care constituie în prezent 600 de mii de lei”, a precizat Ion Popov.
O altă problemă este şi atragerea cumpărătorilor, pentru că, dacă nu vinde producţie, întreprinderea nu obţine venit. Totuşi, pe lângă plata salariilor, care este prioritară, o parte din venituri a fost utilizată şi pentru stingerea datoriilor faţă de fondul de asigurare socială de stat şi cel de asigurare medicală obligatorie. Cheltuieli considerabile au fost suportate şi pentru procurarea hainelor de protecţie şi reparaţia tehnicii învechite şi uzate.
Condiţii de muncă
De cealaltă parte, Dumitru Popov, preşedintele comitetului sindical de la aceeaşi întreprindere, a accentuat că doi salariaţi de la unitatea respectivă nu şi-au primit încă leafa din iulie 2015, iar ceilalţi – din august. Cel mai grav este însă că în mină au mai rămas să muncească doar 10 lucrători, unii dintre ei și-au dat demisia chiar de curând, din cauza că nu-şi primesc salariile la timp şi de teamă că nu le va fi luat în calcul stagiul de cotizare la pensie.
În acelaşi timp, Elena Carchilan, şefa Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, a remarcat că, în cadrul unor vizite repetate la întreprindere, a constatat că maşinile de tăiat piatră au fost transferate într-un sector cu o ventilare mai bună. De asemenea, lucrătorii au primit echipament individual de protecţie şi au fost iniţiate lucrări de consolidare a tavanului din locul unde muncesc minerii.
Inspectorii de muncă au constatat şi faptul că angajatorul asigură lucrătorii cu apă potabilă la locul de muncă, aceștia au posibilitatea de a servi un prânz cald, le stă la dispoziție transport pentru a veni şi a pleca de la serviciu. Mai rămâne, însă, ca persoanele care lucrează în condiţii grele să beneficieze de asigurare adăugătoare, conform normelor în vigoare.
Povara datoriilor
Reprezentanţii altor mine prezenţi la eveniment au fost de părere că întreprinderea de la Mileştii Mici nu va fi în stare niciodată să-şi achite datoriile, cu excepţia celor faţă de salariaţi. Potrivit lor, în prezent, cheltuielile pentru remunerarea muncii se ridică la 50-60 la sută din preţul de cost al producţiei comercializate de aceste mine, iar nivelul productivităţii este extrem de mic.
La problema descrisă mai sus se adaugă gradul avansat de uzură a utilajului de la aceste unităţi, care este de 90 la sută şi mai poate fi menţinut puţin timp, iar curând va trebui să-şi stopeze activitatea. Nu prea există nici piaţă de desfacere, în condiţiile unei concurenţe acerbe. Nici o întreprindere nu poate să existe în astfel de condiţii, au apreciat aceiaşi participanţi.
Scepticism legat de posibilitatea ca datoriile întreprinderii să fie îngheţate |
Liuba Rotaru, preşedinta Consiliului de Femei din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a constatat că, de vreme ce Mina de piatră din Mileştii Mici se află în gestiunea autorităţilor publice, ar trebui să-i fie acordat ajutor din partea statului. „Dacă reprezentanţii întreprinderii vor continua să achite, în acelaşi ritm, contribuţiile de asigurări sociale, ei vor reuşi să plătească doar penalităţile. De aceea, cred că este necesar să fie organizată cât mai urgent o întrunire a reprezentanţilor întreprinderii, ai sindicatelor şi ai diverselor instituţii de resort ale statului, pentru a fi stopată creşterea penalităţilor”, a propus Liuba Rotaru.
„Salvarea este numai în mâinile noastre”, a declarat în context Ion Stratulat, viceministru al Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. El s-a arătat sceptic în privinţa posibilităţii ca datoriile întreprinderii să fie îngheţate, în condiţiile scăderii acumulărilor la bugetul de stat. Viceministrul a afirmat că au fost făcute încercări în ceea ce priveşte îngheţarea datoriilor, dar acestea încă nu s-au bucurat de susţinere din partea factorilor de decizie.
Ion Stratulat a menţionat că problema a fost discutată şi în cadrul Comisiei tripartite din ramura construcţiilor şi s-a decis să fie aprobat un plan de afaceri, elaborat de administraţia întreprinderii. Acest plan prevede, printre alte măsuri, schimbarea locului de excavare a pietrei şi micşorarea cheltuielilor, inclusiv pentru electricitate.
În opinia lui Ion Stratulat, în viitor, o atenţie deosebită trebuie să fie acordată aspectelor legate de securitate şi sănătate în muncă, pentru a fi evitat riscul unor cheltuieli substanţiale, care nu pot fi prevăzute. Nu în ultimul rând, este necesar să fie achitate şi datoriile, mai întâi, faţă de lucrători, iar apoi şi faţă de fondul de asigurări sociale de stat şi cel de asigurare medicală obligatorie, a adăugat Ion Stratulat.