4 December 2024
Chisinau
Social

Dacă salariul în educație rămâne mizer, sistemul se duce de râpă

Loading
Social Dacă salariul în educație rămâne mizer, sistemul se duce de râpă
salarii

Foto: qmagazine.ro

 

Cerințele Federației Sindicale a Educației și Științei (FSEȘ), inclu­se într-un Apel adresat Guvernului, Parlamentului și Ministerului Educației, riscă să rămână doar pe hâr­tie. Sindicaliștii au primit un răs-puns de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), în care oficialii explică precum că… nu sunt bani pentru ca acestea să fie îndeplinite.

 

Amintim că FSEȘ a formulat un șir de cerințe prin care solicită satisfacerea de urgență a mai multor revendicări. Este vorba despre  instituirea unui salariu mi­nim unic pe țară pentru prima perioadă, echivalent cu cuantumul celui din sectorul real, începând cu 1 ianuarie 2017; majora­rea imediată a salariului pentru categoria I de salarizare a Rețelei tarifare unice cu cel puțin 20%; elaborarea cât mai grabnică a unei noi legi de salarizare conform princi­piului performanțelor în educaţie; majora­rea salariilor existente ale cadrelor didacti­ce cu 50%; majorarea indemnizaţiei unice acordate tinerilor specialişti la plasare în câmpul muncii până la 50 de mii de lei (stu­dii medii speciale) şi, respectiv, 70 de mii de lei (studii superioare), precum și majorarea cuantumului burselor de studii cu 20%.

Totodată, sindicaliștii cer să fie urgen­tată trecerea la autogestiune financiară a instituțiilor preșcolare conform principiu­lui per copil; reformarea fundamentală a sistemului de pensionare prin echivalarea formulei de calcul a pensiei pentru toate categoriile de angajaţi și recalcularea pen­siei pentru pensionarii angajaţi în câmpul muncii.

Întruniți într-o ședință a Biroului Exe­cutiv al Consiliului General al FSEȘ, sin-dicaliștii și-au exprimat nemulțumirea vi­zavi de răspunsul MMPSF, menționând că nu vor ceda.

„Este complicat acum să vorbim des­pre o poziție clară, asta pentru că, din câte se zvonește, guvernarea 

se va schimba și atunci ce rost are să ne înțelegem cu unii, dacă vor veni alții. Acum nu avem nici o promisiune. Ni se spune că țara este săra­că și nu sunt bani. Noi însă nu vom ceda. Vom continua să discutăm. Dacă salariul în învățământ va rămâne așa mizer, educația va ajunge în prăpastie. De fapt, noi sun­tem obișnuiți că, din anul 1992 încoace, nu obținem ceva fără acțiuni de protest. Rar a fost când obțineam doar prin negocieri”, a spus, pentru ziarul „Vocea poporului”, Du­mitru Ivanov, președintele Federației Sin­dicale a Educației și Științei.

În cazul nesoluționării, măcar parțial, a  acestor revendicări, sindicaliștii declară că își vor folosi dreptul la diferite forme de protest, inclusiv pichetare.

„Cel mai tare ne doare situația a 45 de mii de oameni care sunt remunerați cu o mie de lei la începutul carierei. Dacă la anul se ma­jorează pensia, păi pensia minimă va fi mai mare decât salariul. Este absurd. În acest sens, planificăm să desfășurăm o acțiune de protest sub formă de pichetare. Urmează să decidem în continuare cum procedăm și ce măsuri se impun, dar trebuie să atragem atenția Guvernului și a opiniei publice, fi­indcă lucrurile nu mai pot continua așa”, ne-a spus Ion Bulat.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand