Milioane de oameni din peste 170 de ţări marchează, anual, la începutul lunii februarie, Ziua Internaţională a Cititului Împreună. Iniţiativa aparține Organizaţiei Internaționale Lit World. Cu această ocazie, bibliotecile, şcolile, grădiniţele, oamenii de cultură, lucrătorii din sectorul social, părinţii sunt îndemnaţi să organizeze activităţi de lectură cu voce tare pentru a promova bucuria, frumuseţea şi beneficiile cititului împreună.
Această campanie a prins deja de mulți ani rădăcini și în Republica Moldova. De exemplu, în Campania naţională cu genericul „Să citim cu voce tare împreună”, Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” a organizat, în prima săptămână a lunii februarie, peste 30 de activităţi de lectură publică online în parteneriat cu grădiniţe, şcoli şi licee, centre pentru copii. Bibliotecarii au citit împreună cu copiii, cadrele didactice şi părinţii cărţi de autori clasici şi contemporani, printre care Spiridon Vangheli, Grigore Vieru, Antoine de Saint-Exupéry, Fraţii Grimm, Victor Dumbrăveanu, Lavinia Branişte, Alex Moldovan, Victoria Pătraşcu ș. a.
„Am citit un fragment din celebra carte „Isprăvile lui Guguţă” de Spiridon Vangheli. Păcat că este online. Mi-ar fi plăcut să citim cartea şi să vedem ochii ascultătorilor. Să-l vedem sănătos şi pe maestrul Vangheli! Ţinem foarte mult la el şi-i dorim multă sănătate”, a declarat ministrul Culturii, Sergiu Prodan, care a participat la unul dintre evenimentele organizate.
De Ziua Internațională a Cititului Împreună, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a lansat, în format online, Programul de lectură „Chișinăul citește”, ediția a XIX-a. La eveniment au participat autorii celor trei cărți selectate pentru trei categorii de cititori.
Potrivit Marianei Harjevschi, directoarea Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”, pe parcursul acestui an, iubitorii de lectură vor avea posibilitatea să participe la diverse evenimente publice: întâlniri cu scriitorii, dezbateri, precum și să discute cu autorii operelor selectate: „Toate întâmplările se prefac în cuvinte” de Vasile Romanciuc (categoria copii); „Fraierul” de Claudia Partole (categoria tineri) și „Hotel California” de Constantin Cheianu (adulți).
Prezent la lansarea evenimentului, poetul Vasile Romanciuc a venit cu un mesaj în versuri, adresat cititorilor fideli, din cartea „Toate întâmplările se prefac în cuvinte”: „Dacă ai aripi de carte, zbori mai sus, vezi mai departe. De aceea vă îndemn, dragi copii, să mergeţi mai des la bibliotecă. Am un îndemn şi pentru părinţi, citiţi împreună cu copiii dvs. pentru că cititul împreună înseamnă familie frumoasă”.
Lilia Tcaci, director adjunct al Bibliotecii Naționale pentru Copii „Ion Creangă”, a afirmat că romanul „Fraierul” de Claudia Partole este o radiografie a relațiilor umane dintre copii și părinți. Iar Ivan Pilchin, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, a spus că volumul „Hotel California” de Constantin Cheianu cuprinde trei nuvele – „Hotel California”, „Alina” și „Merișor”, subliniind că proza acestuia este profundă și umană.
În opinia specialiştilor, cititul cu voce tare împreună ajută la consolidarea comunităţilor şi este un act de susţinere a alfabetizării ca unul din cele mai importante drepturi ale omului.