Opt din zece consumatori moldoveni sunt înşelaţi zilnic de vânzătorii din pieţele agricole ei fiind nevoiţi să achite cu până la 10-15 la sută mai mult decât constituie valoarea reală a produselor cumpărate.
Avertizarea vine din partea reprezentanţilor Centrului pentru Protecţia Consumatorilor din Republica Moldova, care au distribuit zilele trecute prin pieţele agricole din capitală pliante cu acest conţinut. Specialiştii centrului sus-menţionat îndeamnă astfel cumpărătorii să nu permită a le fi încălcate drepturile şi le recomandă să respecte în acest scop câteva reguli simple de siguranţă.
Astfel, cântarul trebuie să fie amplasat de către comerciant pe o suprafaţă plană, iar indicaţiile de pe acesta să fie vizibile atât vânzătorului, cât şi cumpărătorului. Totodată, aceste unităţi de măsurare necesită să fie supuse verificării metrologice şi să dispună de un buletin care să certifice acest lucru, iar carcasa cântarelor să fie sigilată. De asemenea, balanţa mijloacelor de măsurare trebuie pornită înainte de a fi determinată greutatea produsului, iar indicatorul acesteia să arate poziţia zero.
Conform art. 273 p. 2 din Codul contravenţional, utilizarea în scopul comercializării produselor şi serviciilor a unor mijloace de măsurare fără marcaje metrologice sau cu asemenea semne distinctive deteriorate, alterate, falsificate este sancţionată cu amendă de la 1000 la 2000 de lei pentru persoanele fizice şi de la 4000 la 8000 de lei pentru cele juridice.
Reprezentanţii aceluiaşi centru îndeamnă cumpărătorii ca în cazul depistării acestui gen de încălcări să le semnaleze la linia fierbinte a Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor.
Recent, responsabili din cadrul instituţiei sus-menţionate au anunţat că inspectorii acesteia au depistat, în urma unui control efectuat la o benzinărie, că şoferii erau înşelaţi la pompă. Aceştia primeau mai puțin combustibil decât achitau, din cauza că mijloacele de măsurare de la stațiile de alimentare erau folosite în lipsa buletinelor de verificare metrologică şi admiteau o eroare ce o depășea pe cea maxim admisibilă, stabilită în documentele normative.
În consecinţă, inspectorii pentru protecţia consumatorilor au emis prescripții de interzicere temporară a utilizării mijloacelor de măsurare. În caz că le va fi dovedită vinovăția, agenții economici riscă o amendă de la 10 până la 300 de unități convenționale (până la 6000 de lei).