
Foto: radiocluj.ro
Traumele în timpul iernii la copii, dar şi la adulţi, cresc cu 30% faţă de sezonul cald.
Acestea se datorează neatenţiei şi mai ales distracţiei de care au parte aceştia în timpul iernii, când zăpadă este multă, iar gerul aspru te pătrunde până la oase. Copiii însă nu dau atenţie deloc la aceste condiţii meteorologice şi astfel se poate întâmpla că frigul şi îngheţul să le creeze probleme, cum sunt, de exemplu, degerăturile la mâini şi la picioare. În lunile de iarnă cu zăpadă, copiii ies des la joacă, la săniuş, la schi sau patinoar. Practicarea acestor sporturi le poate cauza şi anumite traume care uneori necesită spitalizare.
Metode de protejare a copilului în timpul iernii:
• Pentru a nu suferi de hipotermie, copilul trebuie îmbrăcat cât mai gros.
• Faţa copilului trebuie protejată de frig cu o crema de protecţie.
• El trebuie învăţat ca să se sprijine pe o parte în momentul când este pe cale să cadă. Patinajul este periculos pentru copil, el trebuie supravegheat şi obligat să respecte anumite norme de siguranţă. Dintre acestea, cele mai importante sunt: folosirea unor patine adecvate, haine uşoare, dar călduroase, respectarea regulilor de patinaj şi metodelor de prevenire a căderilor, oferite de un instructor.
• Un termos cu ceai cald îi va fi de folos afară să se încălzească şi, în acelaşi timp, să-şi potolească setea.
Cel mai sigur mod de a-ţi proteja copilul de traume în timpul iernii este să fie supravegheat cu atenţie când se recreează afară.