3 iulie 2024
Chisinau
Cultura

Cultura este o sursă unică de celebrare a umanității din noi

Loading
Cultura Cultura este o sursă unică de celebrare a umanității din noi
Cultura este o sursă unică de celebrare a umanității din noi
facebook.com

Ziua Națională a Culturii este sărbătorită pe 15 ianuarie în Re­publica Moldova și România, în semn de omagiu pentru marele poet Mihai Eminescu, născut pe 15 ianuarie 1850. Evenimentul din acest an a început cu depuneri de flori la bustul lui Mihai Eminescu, de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din capitală, la care au participat reprezentanți ai administrației publice centrale și locale, scriitori, oameni de cul­tură, admiratori ai creației eminesciene.

Tot aici a avut loc o manifestare literar-artistică, precum și un moment de evocare a personalității poetului, susținut de oameni de cultură și artă. În alocuțiunea sa, Ivan Pilchin, vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova, a menționat că Ziua Națională a Culturii o identificăm cu ziua de naștere a poetului național Mihai Eminescu: „În această zi sărbătorim nu doar tot ce este autentic în cultura noastră, ci și faptul că prin cultiva­rea și protejarea autenticității noastre culturale, putem să contribuim la îmbogățirea patrimoniului întregii umanități”.

Cu prilejul Zilei Naționale a Culturii, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a transmis un mesaj pentru toți oamenii de creație, dar și celor care ne promovează valorile peste hotare. Sergiu Prodan a îndemnat cetățenii să prețuiască cultura și pe oamenii care o creează. „Este bunul pe care îl pu­tem purta cu noi în gând și în suflet, e bogăția pe care o putem transmite generațiilor viitoare și pe care nu ne-o poate lua nimeni”, a menționat Sergiu Prodan.

Cu un mesaj de felicitare a venit către oamenii de cultură și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova.

„Cultura este o sursă unică de bucurie și de celebrare a umanității din noi. Numai prin accesul la cultură și lectură putem schimba mentalități și forma generații de oameni cu gândire liberă. Copiii care citesc, tinerii culți, care aleg teatrul, cartea, dezvoltarea frumoasă sunt adulții de mâine care vor alege cuvântul în locul armei și vor construi o societate unde este respect și bună înțelegere”, a scris Maia Sandu pe o rețea de socializare.

De menționat că, cu ocazia Zilei Naționale a Culturii, au fost organizate mai multe evenimente.

Luni, 15 ianuarie, la Palatul Republicii s-a desfășurat ceremonia de în­mânare a Premiilor în domeniul Culturii pentru anul 2023. Concursul a fost organizat de Ministerul Culturii și a avut 15 nominalizări. Noutatea ediției curente este noua categorie, Diplomație culturală.

În contextul Zilei Naționale a Culturii și împlinirii a 174 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu, la Biblioteca Națională a Republicii Moldova a fost inaugurată expoziția cu genericul „Mihai Eminescu. Ca un Luceafăr am trecut prin lume”. Expoziția valorifică opera eminesciană, în special, una dintre cele mai reprezentative creații – poemul „Luceafărul”, care este expresia absolută, testamentară, pe care o atinge gândirea poetică şi filozofică a lui Eminescu. În expoziție se regăsesc circa 200 de cărți și publicații periodice și ediții rare.

O expoziția cu genericul „Fiind foarte român, Eminescu e universal” este găzduită de Biblioteca Parlamentului și este organizată în colaborare cu Biblioteca „Onisifor Ghibu” din capitală. Aceasta va fi deschisă vizitato­rilor până la sfârșitul săptămânii.

La Sala cu Orgă, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, în colaborare cu Ambasada României în Republica Moldova, au organizat  un concert de cameră cu participarea muzicienilor Andrei Ioniță (violon­cel) și Alexandra Tîrșu (vioară), împreună cu pianistul Marcel Lazăr.

Ziua Națională a Culturii a fost instituită printr-o hotărâre a Parlamen­tului în 2012 şi are ca scop promovarea culturii naționale, a valorilor cul­turale autentice, precum şi a personalităților marcante din domeniu.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand