6 December 2024
Chisinau
Sanatate

Cu sau fără prescripție medicală, orice medicament trebuie administrat cu precauție

Loading
Sanatate Cu sau fără prescripție medicală, orice medicament trebuie administrat cu precauție
Cu sau fără prescripție medicală, orice medicament trebuie administrat cu precauție
ft.com

Medicamentele administrate, cu sau fără prescripția medi­cului, ne pot pune viața în pe­ricol! Chiar și preparatele care fac parte din lista recomandată pot provoca o serie de reacții adverse, de la dependență, du­reri de cap și de stomac, până la tulburări ale procesului de coagulare a sângelui.

Așa ceva i s-a întâmplat re­cent unei femei, în vârstă de 36 de ani, din satul Zagarancea, raionul Ungheni. Aceasta a ajuns la spital, după ce preparatele pe care și le administrase i-au pro­vocat o reacție alergică. Pentru a evita astfel de situații, specialiștii în sănătate recomandă oamenilor să citească atent prospectul și să consulte medicul, înainte de a lua un medicament.

„A fost o reacție alergică ușoară. Nu a fost o supradozare, cred că a fost o intoleranță la medicament. Imediat s-a aplicat tratament de dezintoxicare și sensibilizare și, cu recomandările de rigoare, pa­cienta a plecat acasă”, ne-a spus Marina Podoroghin, vicedirector al Spitalului raional Ungheni.

Potrivit medicului din Ungheni, în raion au mai fost înregistrate astfel de cazuri. În timp ce unii își administrează medicamente în scop de tratament, alții – pentru a-și pune capăt zilelor. Cel mai des, totuși, oamenii se ocupă cu automedicația, fără a avea vreo idee despre eventualele efecte ale preparatelor.

„Avem și cazuri grave când se administrează cantități extrem de mari, pacientul după aia se află la tratament în terapie intensivă, 24, 48 de ore, în funcție de starea bolnavului, chiar și 72 de ore”, a mai adăugat Marina Podoroghin.

Potrivit medicilor, atât medi­camentele cu prescripție, cât și cele fără prescripție medicală, pot avea efecte pozitive sau negative. De aceea, specialiștii recomandă să citim cu atenție prospectul, deoarece acolo găsim informații despre atenționări, interacțiunea cu alte medicamente, care ar tre­bui excluse. Pentru întrebări su­plimentare, este necesar să con­tactăm medicul.

„Îndemnul meu este ca, în ge­neral, pacienții să nu facă auto-medicație. Acuma avem pacienți care, din păcate, administrându-și de multe ori antibiotic din proprie inițiativă,  ajung la unele complicații”, susține medicul de familie Elena Gorea.

 

Pot avea efecte secundare

În farmacii sunt liste de me­dicamente care pot fi cumpărate fără rețetă, cum ar fi vitamine, calciu, antipiretice sau împotriva durerilor. Totuși, acestea pot avea efecte secundare. Specialiștii de la Agenția Medicamentului aten-ționează că, de exemplu, prepa­ratele antiinflamatoare, cum ar fi ibuprofenul, care se ia frecvent în caz de răceli, trebuie adminis­trat cu mare precauție, pentru că poate masca semnele și simpto­mele infecției.

„Sau poate prelungi boala. În afara de aceasta, sunt și reacții adverse, precum sunt durerile de stomac, până la gastrită, sau tulburări ale coagulării sângelui. Este foarte importantă adminis­trarea strictă în dozele indicate în prospect, deoarece depășirea dozelor poate să ducă la tulburări grave”, menționează Lina Gudi­ma, șefa secției Farmacovigilență și studii clinice din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM).

De asemenea, picăturile naza­le administrate un timp mai înde­lungat pot determina obișnuință, spun specialiștii. Totodată, ar pu­tea acționa asupra tensiunii arte­riale la vârstnici și provoca reacții dermatologice. Reprezentanții Agenției Medicamentului spun că, din cauza administrării după ureche a unor preparate medica­mentoase, au mai fost raportate reacții adverse, cum ar fi durerile de cap, insomnii, oboseala și chiar tulburări de vedere.

Conform ultimelor date siste­matizate, doar în luna decembrie 2020 au fost înregistrate peste 20 de solicitări ale medicilor de la urgență pe motivul intoxică­rii. În perioada 30 noiembrie – 1 decembrie au fost înregistrate 10 intoxicații cu medicamente, dintre care două cazuri la copii. De asemenea, au fost înregistrate trei cazuri de intoxicație cu medi­camente cu scop de suicid.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand