20 November 2024
Chisinau
Economie

Criza pandemică și războiul din zonă au afectat investițiile în R. Moldova

Loading
Economie Criza pandemică și războiul din zonă au afectat investițiile în R. Moldova
Criza pandemică și războiul din zonă au afectat investițiile în R. Moldova
agora.md

În contextul pandemiei și al situației din regiune, al războiului din Ucraina, se atestă schimbări și în domeniul investițiilor în Repu­blica Moldova. Despre asta a vorbit zilele trecute ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, într-un briefing de presă. Totodată, oficialul a enu­merat măsurile care vor fi puse în aplicare, pentru a proteja activita­tea investitorilor care deja se află în țara noastră.

„Această criză se observă încă de la înce­putul anului precedent. O serie de compo­nente la echipamentele de procesare erau în insuficiență încă de la începutul anului trecut. Însăși criza pandemică a provocat schimbări semnificative pe domeniul turis­mului, HoRreCa, în alte sectoare”, a spus Gaibu.

 

Investiții de peste patru miliarde

Potrivit datelor oferite de Ministerul Economiei, în 2021, Republica Moldova a acumulat investiții în valoare de peste 4,7 miliarde de dolari. Printre acestea se numără unele proiecte de investiții care au fost atrase și care au generat venituri de aproximativ 187 de milioane de dolari. „În proporție de 86 la sută sunt de la Uni­unea Europeană. Mai puțin de un procent sunt țările CSI și 13 la sută constituie alte țări sau surse de investiții din alte țări”, a menționat ministrul Economiei.

În anul 2021, stocul investițiilor străine directe a constituit aproape cinci miliarde de dolari. 86% dintre acestea provin din UE, un procent din CSI și 13% din alte țări. Pe sectoare economice, cele mai multe sunt în domeniul finanțelor și asigurărilor (31%), comerțului (26%), industriei prelucrătoa­re (20%), urmate de sectorul informații și comunicații (5%), tranzacții imobiliare (5%), transport și depozitare (4%), construcții (3%), altele (6%).

În prezent, din cauza războiului din Ucraina, o parte dintre investitori așteaptă să vadă cum va evolua situația, iar pentru a-i menține pe piața noastră și pentru a-i susține, ministrul Economiei a declarat că vor fi implementate mai multe facilități.

„În prezent, ministerul lucrează la o se­rie de proiecte pentru îmbunătățirea ca­drului normativ care va permite prelungi­rea termenului de operare a Moldova IT Park, păstrarea condițiilor de activitate în Zonele Economice Libere, precum și alini­erea facilităților fiscale la cerințele Acor­dului de Asociere cu UE”, a relevat Sergiu Gaibu.

 

Mesaj de încurajare pentru străini

Ministrul Economiei a venit cu un me­saj de încurajare pentru investitorii străini, dând asigurări că regimurile platformelor investiționale nu vor suferi modificări.

„Noi trăim în prezent o serie de schim­bări în ceea ce privește relațiile economice și, evident, investițiile în asemenea cazuri suferă modificări. Noi, ca țară și econo­mie în dezvoltare, trebuie să ne adaptăm la aceste situații. Există și anumite îngrijo­rări pe care le au investitorii atât în privința crizei care durează de câțiva ani, cât și în privința politicii economice pe care o vom avea în timpul apropiat. De aceea, vin as­tăzi cu un mesaj către investitori, dar și către antreprenorii locali: vrem, în continuare, să asigurăm un climat favorabil și prietenos. Toți investitorii sunt foarte importanți pen­tru țara noastră, iar facilitățile și garanțiile vor rămâne în vigoare, astfel încât toate în­grijorările rezidenților să dispară. Cred că, în pofida dificultăților și crizei, vor apărea oportunități noi, iar autoritățile vor adapta platformele la noile condiții pe plan național și internațional”, a subliniat ministrul Gaibu.

În Republica Moldova activează mai multe platforme investiționale. Este vorba de Moldova IT Park, de șapte Zone Eco­nomice Libere și 38 de subzone ale aces­tora, de 10 Parcuri Industriale și de Portul Internațional Liber Giurgiulești.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand