„DA investițiilor publice în sănătate”, „NU comercializării sănătății”. Acestea au fost sloganurile afișate în cadrul unui flash mob de către participanții la ședința în plen a Consiliului Republican al Federației Sindicale „Sănătatea”.
Sistemul de sănătate din Moldova se confruntă cu multe probleme, a căror soluționare întârzie din cauza situației social-economice dificile. Sindicatele, prin acțiunile lor, fac tot ce pot ca lucrătorii medicali să nu plece din țară, să le fie asigurat un loc de muncă acasă, să-și poată întreține familiile etc.
„Migrația masivă a forței de muncă, inclusiv a lucrătorilor medicali, are ca premisă esențială recesiunea economică și scăderea nivelului de trai. Totodată, este și un răspuns la oportunitățile oferite de piețele forței de muncă din străinătate. Mai grav însă este că locul de muncă în R. Moldova nu garantează lucrătorului medical și familiei lui un trai decent, cum prevede Constituția”, a menționat Igor Zubcu, vice-președinte al Federației, în luarea sa de cuvânt.
Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a menționat că sindicatele contribuie la realizarea măsurilor de protecţie social-economică a salariaţilor.
„Recent, a avut loc şedinţa Consiliului General al CNSM, unde, pe lângă alte probleme, s-a discutat despre realizarea Strategiei Confederaţiei pentru anul 2015 şi a fost aprobat şi un plan de acţiuni foarte important pentru anul curent. Evident, problema motivării muncii este pe primul plan, pentru că salariul este principala şi practic singura sursă de venit pentru majoritatea angajaților”, a accentuat Sergiu Sainciuc. El a declarat că vor urmări permanent programul de activitate al guvernului, care și-a asumat angajamentul să majoreze salariile, să stimuleze angajaţii să rămână în ţară”.
Lucrătorii medicali continuă să evadeze din sistemul de sănătate al Republicii Moldova. Dacă, în anul 1990, în țară activau 45.268 de medici, anul trecut s-a ajuns la un număr de 21.527 de specialiști. „Constatăm o descreștere continua a forței de muncă. Bunăoară, în 2015, circa 6000 de specialiști au plecat din sistem, peste 80% – din proprie inițiativă. Un sondaj efectuat recent arată că 90% dintre tinerii specialiști se gândesc să plece în străinătate. Totodată, peste 11.000 de angajați sunt de vârstă pensionară”, a informat Igor Zubcu, vicepreședinte al Federației Sindicale „Sănătatea” în cadrul ședinței în plen a Consiliului Republican al structurii.
La eveniment au participat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Națio-nale a Sindicatelor din Moldova, Valentina Stratan, vicepreședintă a Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie, reprezentanți ai Ministerului Sănătății, ai Companiei Naționale de Asigurări în Medicină etc.
Igor Zubcu a vorbit, în raportul său, despre activitatea Federației Sindicale „Sănătatea” în perioada anului 2015, despre activitatea în domeniul dezvoltării și reformării sistemului de sănătate, formarea profesională, migrația, protecția socială, forța de muncă etc. De fapt, unul dintre obiectivele strategice ale Federației este reprezentarea forței de muncă în sănătate. „Politica Federației ce ține de resursele umane este orientată spre: atragerea forței de muncă de profil în localitățile rurale și urbane prin crearea condițiilor adecvate de activitate și trai; elaborarea normelor de evaluare a performanțelor individuale de calitate în muncă; întreprinderea măsurilor de diminuare a exodului cadrelor medicale în alte domenii și țări; atestarea și tarifarea corectă și obiectivă a lucrătorilor; neadmiterea disponibilizării în masă a salariaților; acordarea facilităților suplimentare tinerilor specialiști; asigurarea publicității locurilor de muncă vacante; eficientizarea managementului resurselor umane etc.”, a menționat vicepreședintele.
Exodul de cadre medicale va fi resimțit cât de curând
Într-adevăr, o problemă gravă o constituie migrația lucrătorilor medicali, având ca premisă esențială recesiunea economică și scăderea nivelului de trai. Totodată, este și un răspuns la oportunitățile oferite de piețele forței de muncă din străinătate. Mai grav însă este că locul de muncă în Republica Moldova nu garantează lucrătorului medical și familiei sale un trai decent, cum prevede Constituția. Aceasta se datorează faptului că salariile lucrătorilor medicali din țară sunt la un nivel inferior față de statele Uniunii Europene și non-UE. În acest sens, Federaţia a avizat pozitiv proiectul „Strategia de Dezvoltare a Resurselor Umane din Sănătate pe anii 2016-2025”, înaintând și un șir de propuneri privind îmbunătăţirea acesteia.
S-a propus, în context, ca Ministerul Sănătăţii să elaboreze un sistem de
planificare a forţei de muncă bazat pe estimarea necesităților, ținându-se cont de evoluția demografică, evoluția profilului de morbiditate, precum şi de capacitatea instituţiilor de formare. Conform informaţiilor din rapoartele anuale, în mai multe unităţi medicale, tinerii specialişti au beneficiat din partea Administraţiei Publice Locale de spaţiu locativ, terenuri pentru construcţia locuinței, compensaţii lunare etc. – facilități acordate pentru menținerea cadrelor tinere în sistem. Cu toate acestea, criza de specialiști tineri în branșă este una de proporții. Acest lucru determină angajarea persoanelor aflate la pensie și cu grade de invaliditate în unitățile medicale. Astfel, în anul 2015, în instituțiile medicale au activat 11.853 de pensionari și 1351 de invalizi. S-ar putea întâmpla însă ca în următorii ani să nu ne mai ajungă nici pensionari în sistemul medical pentru a veghea la sănătatea populației.
Nu trebuie să ne lamentăm, trebuie să identificăm
problemele
şi să găsim soluţii
Un rol important are activitatea Federației în domeniul finanțării sectorului sănătății. La acest capitol, Congresul VI a aprobat un șir de obiective programatice, pentru atingerea cărora sindicatul de ramură a avizat proiectele Legii Bugetului de stat și al Fondului asigurărilor obligatorii de asistență medicală pentru anul 2015 și a propus: stabilirea costului poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală pentru categoriile de populație asigurate de către Compania Națională de Asigurări în Medicină în funcție de cota contribuției individuale raportată la salariul prognozat pe economie de către Guvern; transferarea, în măsură deplină, din Bugetul de stat a mijloacelor financiare pentru asigurarea categoriilor de persoane asigurate de Guvern și stabilirea cuantumului per persoană asigurată egal cu costul poliței de asigurare obligatorie de asistență medicală conform Programului unic, dar nu în procente, din suma planificată în Bugetul de stat; indexarea tarifelor la serviciile medico-sanitare în funcție de creșterea cumulativă a prețurilor de consum. În comun cu Ministerul Sănătății și Compania Națională de Asigurări în Medicină, au favorizat majorarea cheltuielilor la Bugetul public consolidat al ocrotirii sănătății, în anul 2015, până la 6475 milioane de lei sau cu 675,8 milioane de lei mai mult decât în anul 2014.
„De ani buni, sistemul de sănătate şi noi, angajaţii care formăm acest sistem de sănătate, ne învârtim într-un cerc vicios, în care se îmbină fondurile insuficiente, demotivarea la locul de muncă al angajaţilor, venituri salariale mici, stresul la locul de muncă, lipsa perspectivelor, imagine nu chiar bună a sistemului de sănătate în societate. Situaţia este recunoscută de autorităţi, dar, din păcate, numai la nivel declarativ. Ei, dar nu suntem noi cei care trebuie numai să ne lamentăm, trebuie să identificăm probleme şi să cerem soluţii. De aceea, analizând, ascultându-l pe Igor Zubcu, constatăm că da, într-adevăr, sunt foarte multe probleme care urmează a fi soluţionate, dar ca prioritate eu totuşi aş puncta problema şi domeniul protecţiei veniturilor salariale ale angajaţilor, membrii noştri de sindicat. Cu referire la noul regulament de salarizare, deoarece aceasta este luminița în capătul tunelului, se aşteaptă ca el să aducă o îmbunătăţire şi o creştere a retribuției muncii”, a menționat Stela Gorea, președinta Consiliului municipal Bălți din cadrul Federației „Sănătatea”.
Dezvoltarea dialogului social
La rândul său, Nicolae Jelamschi, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a menționat importanța colaborării cu sindicatele și a pledat pentru dezvoltarea dialogului social, identificarea problemelor care există și soluționarea lor, reieșind din posibilitățile existente.
În cadrul evenimentului, sindicaliștii au trasat o serie de direcții de activitate care urmează a fi implementate în perioada următoare, ce se referă la dezvoltarea sistemului de sănătate, majorarea salariilor care să atingă cel puțin nivelul salariului mediu pe economia națională, îmbunătățirea condițiilor de muncă, asigurarea unei finanțări corespunzătoare, intensificarea parteneriatului social, asigurarea normelor de securitate și sănătate în muncă și alte chestiuni organizatorice, care se referă la activitatea Federației.
Cei prezenți au organizat în cadrul ședinței și un flash mob, prin care au expus lozinci pe care se putea citi: „DA investițiilor publice în sănătate” și „NU comercializării sănătății”. Acțiunea a fost organizată în contextul consemnării, la 7 aprilie, a Zilei Mondiale a Sănătății, pentru a sensibiliza societatea și factorii de decizie.
Având un număr de circa 50 de mii de membri, Federația Sindicală „SĂNĂTATEA” este membru cu drepturi depline al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Internaţionalei Serviciilor Publice şi Confederaţiei Internaţionale a Sindicatelor Lucrătorilor din Ocrotirea Sănătăţii.