4 December 2024
Chisinau
Sanatate

Criza de cadre medicale sufocă domeniul ocrotirii sănătății

Loading
Sanatate Criza de cadre medicale sufocă domeniul ocrotirii sănătății
Criza de cadre medicale sufocă domeniul ocrotirii sănătății
Vocea poporului

În ultimul timp, sunt tot mai puțini medici în Republica Moldova și mulți dintre aceștia sunt nevoiți să lucreze la o vârstă înaintată, neavând cine să-i înlocuiască. Din sistemul sănătății au plecat în ultimii ani peste două mii de cadre medicale, iar o bună parte din­tre cei care au rămas să profe­seze sunt pensionari.

Potrivit datelor statistice, nu­mărul angajaților din sistemul medical care au atins vârsta de pensionare, dar continuă să mun­cească, crește de la an la an cu cel puțin 100 de specialiști. Ministe­rul Sănătății recunoaște că există o lipsă de cadre medicale tinere, dar care nu poate fi suplinită în timp scurt.

În satul Caracui din raionul Hâncești, de exemplu, în prezent, lucrează patru medici. Doar unul dintre aceștia este tânăr specialist, iar trei sunt trecuți de 70 de ani. Își fac în continuare datoria, pen­tru că oamenii au nevoie de ei, ne spun aceștia.

„Iubesc profesia și am iubit-o mereu. Vreau să ajut omul, dacă se întâmpla să mă sune cineva noaptea, niciodată nu a fost ca să nu răspund sau să nu îl ajut, atunci când mi s-a cerut”, ne spu­ne doctorul Liuba Epureanu, care activează în domeniu de mai bine de 55 de ani. „Vârsta nu este un impediment dacă ai sănătate și energie. În maternitate am lucrat din 1964 până în 1985, apoi ma­ternitatea s-a închis și am activat în ambulatoriu. Am trecut prin multe, am asistat la nașteri foar­te grele, dar mulțumesc Domnu­lui că am salvat toate viețile”, își amintește medicul.

 

Munca de asistentă presupune mare efort

Și Ecaterina Ostapciuc, asisten­tă de familie, este la pensie, însă continuă să activeze la centrul medical din sat, pentru că tinerii nu vin să lucreze la țară, ne spune aceasta. „Munca de asistentă me­dicală, în general, presupune mult efort, dar să muncești la sat este și mai greu, deoarece trebuie să știi ceea ce știe și medicul generalist, pentru a fi gata oricând să acorzi ajutorul necesar. Profesia noastră e cea mai umană din toate profe­siile, mai ales că în sat nu e ca la oraș. Aici trebuie să fim universale, să cunoaștem toate ramurile prin­cipale ale medicinei. Primul ajutor noi trebuie să îl acordăm, fiindcă ambulanța poate sosi prea târziu din centrul raional”, menționează Ecaterina Ostapciuc.

Deși muncește în domeniu de mai bine de 52 de ani și a ajuns la vârsta când ar putea să se mai odihnească, asistenta medicală ne spune că va continua să munceas­că, atâta cât o vor ține puterile. „Trebuie să fim la timp la serviciu, pentru că, atunci când venim, oa­menii deja ne așteptă la ușă. Ni­ciodată nu am mers cu mașina, dintr-un capăt al satului în altul. Nu este ușor la anii mei, dar îmi place meseria”, conchide asisten­ta medicală.

 

Un medic pentru șase sate

Colegul ei, Boris Lîsîi, me­dic de familie din acest sat, este un exemplu de urmat. Acesta „deservește” tocmai șase sate. Spune că își repartizează timpul astfel încât să reușească peste tot. „Eu sunt medic în Sărata–Galbenă, Caracui, Brătianovca, Coroliovca, Cărpineanca, Valea Florii. Uneori venim și de două ori în săptămână, atunci când e necesar. Nu ne conducem după un grafic fix”, menționează medi­cul.

Faptul că unii medici pleacă din sistem și alții nu prea vin o spu­ne și președintele Federației Sin­dicale „Sănătatea” din Moldova, Aurel Popovici. De altfel, sindicaliștii nu o dată au tras semnale de alarmă în acest sens, cerând autorităților să elaboreze politici consecvente în acest sens.

„Nu putem spune că acest lu­cru se întâmplă numai din cauza salariilor mici. De fapt, acei tineri, care și-au dedicat studiile pentru a deveni lucrători medicali do­resc să aibă și condiții decente de muncă, să fie asigurați cu tot necesarul, cu echipament, pen­tru a-și putea onora profesia de lucrător medical”, spune Aurel Popovici.

Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în luna aprilie anul curent se înregistrau 407 locuri vacante în instituțiile medicale și farmacii. În prezent, este criză atât de me­dici specialiști, cât și de asistente medicale.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand