4 October 2024
Chisinau
Social

Creșe la locul de muncă, o oportunitate pentru părinții cu copii

Loading
Social Creșe la locul de muncă, o oportunitate pentru părinții cu copii
Creșe la locul de muncă, o oportunitate pentru părinții cu copii
cmtt.space

Angajatorii vor putea deschide în incinta întreprinderilor creșe pen­tru copiii angajaților. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, recent, de Parlament în prima lec­tură. Documentul prevede modifi­cări la Codul muncii, care urmează a fi completat cu un nou articol, și anume: „În vederea asigurării re­concilierii vieții profesionale cu cea de familie, angajatorul poate oferi salariaților săi servicii de îngrijire a copiilor cu vârsta de până la trei ani, conform cadrului normativ aprobat de Guvern”.

În același timp, în Codul educației se propune a fi specificat că „servicii de îngri­jire a copiilor cu vârsta de până la 3 ani pot fi oferite de către angajatori în beneficiul salariaților acestora, la nivel de unitate, cu suportarea tuturor cheltuielilor aferente din mijloacele proprii ale unității, conform ca­drului normativ aprobat de Guvern”.

„Acest proiect de legi este o speranță de a rezolva problema femeilor cu copii mici, dar care nu au posibilitatea să stea până la trei ani în concediul de maternitate din cauza problemelor financiare sau doresc să nu-și întrerupă prea mult timp activitatea profesională pentru a nu se descalifica”, a menționat Liuba Rotaru, președinta Comi-siei de Femei a CNSM.

Sindicalista susține că femeile tinere tre­buie încurajate să muncească, iar materni­tatea nu ar trebui să fie o problemă pentru a-și putea continua serviciul. Cu atât mai mult cu cât în Republica Moldova proble­ma discriminării femeilor nu a fost încă soluționată, acestea având salarii mai mici pentru munci egale cu ale bărbaților si, evi­dent, pensii mai mici.

„Legea ar trebui să conțină anumite facilități pentru agenții economici, pentru ca aceștia să fie interesați să deschidă creșe la locul de muncă, lucru ce va genera pen­tru ei cheltuieli și griji în plus”, susține Liuba Rotaru.

Potrivit unor date, în pofida faptului că legislația permite acordarea concediu­lui pentru îngrijirea copilului până la data împlinirii vârstei de trei ani, numărul ce­rerilor pentru astfel de concedii este mic din motivul că instituțiile ce oferă servicii de educație antepreșcolară sunt puține și nu corespund standardelor de sănătate și educare a copiilor. Conform datelor ofe­rite de Biroul Național de Statistică (BNS), dacă în anul 2019 circa 22,5% din numărul copiilor cu vârsta între 1-2 ani erau încadrați în instituțiile de educație timpurie, în anul 2020, numărul acestora a scăzut până la 16,26%.

 

Părinții preferă să țină copiii mici acasă până la vârsta de trei ani

 

În perioada pandemică, numărul de femei care se retrag de pe piața muncii a crescut. Angajatele preferă să iasă în șomaj tehnic pentru a nu-și lăsa copiii sin­guri acasă. Potrivit BNS, în trimestru doi din 2020, numărul femeilor ocupate a scă­zut cu 10%, iar în trimestrul trei – cu 8,2% față de trimestrele respective ale anu­lui 2019, în timp ce numărul bărbaților ocupați a scăzut cu 3,6% în primul trimestru din 2020 și cu 7,6% în trimestrul doi.

După ce proiectul de lege va fi votat în lectura a doua, Guvernul, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a acestei legi, va aduce actele normative în concordanță cu noile modificări și va adop­ta acte normative care să permită punerea în aplicare a legii respective.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand