
Foto: vocea.md
Toate ţările membre sau cele asociate la Uniunea Europeană dispun de sisteme de asigurare socială care au la bază achitarea de către salariaţi şi angajatori a unor cote diferenţiate în acest fond, în funcţie de riscurile reale existente în diferite domenii de activitate. Potrivit şefului Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, Gheorghe Burbulea, în prezent, în ţara noastră cotele de asigurare socială sunt aceleaşi pentru toate sferele de activitate.
„CNSM a solicitat în repetate rânduri Guvernului să iniţieze un proces de schimbare a sistemului actual de asigurări sociale în corespundere cu standardele europene. În timp ce în toată lumea civilizată plăţile de asigurări sociale sunt achitate integral de asigurator, în Republica Moldova, cotizaţiile sunt colectate de Casa Naţională de Asigurări Sociale, iar costurile ce decurg din riscurile de muncă sunt suportate în întregime de către angajatori”, a precizat Gheorghe Burbulea.
Mai mult, nu există programe de reabilitare a sănătăţii salariaţilor care au avut de suferit în urma accidentelor de muncă sau de susţinere a eforturilor agenţilor economici orientate spre îmbunătăţirea condiţiile de muncă la unităţile economice.
În opinia şefului Inspectoratului Muncii al Sindicatelor, sistemul existent nu stimulează interesul angajatorilor de a investi în crearea unor condiţii bune de muncă, iar salariaţii şi familiile acestora nu sunt asiguraţi contra riscului de pierdere a capacităţii de muncă şi, respectiv, a surselor de existenţă.
Vina, atribuită salariaţilor
Totodată, la cercetarea accidentelor de muncă cu urmări grave sau a celor soldate cu deces, angajatorii fac tot posibilul pentru a pune toată vina pe umerii salariaţilor accidentaţi pentru a nu achita indemnizaţiile unice şi plăţile compensatorii prevăzute de lege. Pe de altă parte, întreprinderile sunt impuse din punct de vedere economic să recurgă la aceasta pentru a evita falimentul.
În prezent, indemnizaţia unică pentru pierderea capacităţii de muncă este calculată pe baza salariului mediu anual al accidentatului care se înmulţeşte la numărul de ani rămaşi până la pensie. În mod normal, suma ce urmează a fi achitată în acest scop este de ordinul milioanelor şi de multe ori angajatorul nu are de unde lua aceşti bani, iar contractarea unor credite sau comercializarea utilajului ar duce la sistarea activităţii şi lichidarea mai multor locuri de muncă.
În situaţia actuală, economia naţională a ajuns într-un asemenea impas, încât aproape că nu mai există locuri de muncă ce ar corespunde tuturor exigenţelor prevăzute de legislaţia în vigoare. Statisticile oficiale arată însă că doar trei la sută dintre acestea nu îndeplinesc normele sanitare, de securitate şi sănătate în muncă, a specificat Gheorghe Burbulea.
În condiţiile unui sistem de asigurări sociale bazat pe tarife egale pentru toate activităţile şi care nu ţin cont de nivelul de risc al traumatismelor, angajatorii nu pot fi impuşi să investească în condiţiile de lucru, în securitatea şi sănătatea în muncă. Alta este situaţia în Uniunea Europeană şi multe alte state, unde toate plăţile de asigurări sociale sunt achitate de asigurator.
![]() |
Sistemul actual nu stimulează îmbunătățirea condiţiilor de muncă |
În acest fel, agentul economic nu este ameninţat de faliment, salariaţii şi familiile acestora sunt asigurate, beneficiază de plăţi compensatorii din partea asiguratorului care dispune de fonduri suficiente, iar societatea progresează. Asemenea sisteme au fost deja implementate şi în ţările vecine, de ele beneficiază ucrainenii, ruşii şi românii. Spre exemplu, Ucraina a preluat exemplul german, care clasifică condiţiile de muncă în zeci de categorii, după incidenţa accidentărilor, bolilor profesionale sau a cazurilor de incapacitate temporară de muncă. Astfel, cotele de asigurare socială stabilite pentru mineri sunt cu mult mai mari decât cele din şcoli sau grădiniţe de copii.
În Rusia, pentru obţinerea certificatelor de corespundere a condiţiilor de muncă normelor existente, agenţii economici trebuie să depună cerere la compania de asigurări sociale, iar aceasta le restituie o parte din banii cheltuiţi pentru atestarea locurilor de muncă. Totodată, după primirea acestor certificate, cotele de asigurări sociale sunt micşorate semnificativ, atâta timp cât nivelul traumatismelor şi îmbolnăvirilor este mai jos decât cel mediu pe ramură.
Şi în România funcţionează un sistem de asigurări sociale bazat pe tarife diferenţiate. În funcţie de profesie, patronul ştie deja la momentul angajării care va fi cotizaţia pentru un paznic, măturător etc.
În context, Gheorghe Burbulea a constatat că, în Republica Moldova, cotizaţiile de asigurări sociale sunt, deocamdată, aceleaşi pentru lucrătorii şi angajatorii din domeniul deservirii sociale, mineritului sau construcţiilor. Şeful Inspectoratului Muncii al Sindicatelor a accentuat că şi regulamentul de cercetare a accidentelor de muncă este depăşit. Acesta pune pe seama angajatorului şi crearea comisiei care investighează împrejurările şi cauzele accidentelor de muncă.
„Această prevedere creează conflicte de interese. Toate accidentele de muncă trebuie să le cerceteze o organizaţie sau o persoană care nu se află în relaţii salariale cu agentul economic. Cum trebuie să fii ca să-ţi semnezi singur sentinţa?!”, se întreabă retoric Gheorghe Burbulea.
Sindicatele protejează accidentaţii
Conform regulamentului de cercetare a accidentelor de muncă, agenţii economici sunt în drept să cerceteze de sine stătător aceste incidente. Acest lucru a fost prevăzut din cauza că, în prezent, Inspecţia de Stat a Muncii nu dispune de suficiente capacităţi pentru a cerceta toate accidentele de muncă.
Gheorghe Burbulea a specificat, în acest context, că în ţara noastră se produc 400-500 de accidente de muncă anual. Dacă în cazul celor soldate cu urmări grave sau cu deces, unde se implică şi inspectorii de muncă ai sindicatelor, vina revine ambelor părţi, atunci la cele pe care le cercetează angajatorii de sine stătător, vina se pune pe umerii accidentatului în proporţie de 80-90 la sută. Dacă salariatul respectiv nu este de acord cu procesul verbal de cercetare, se poate adresa în instanţa de judecată, dar în acest caz riscă să rămână fără de lucru şi, din practică, cei mai mulţi se lasă păgubaşi.
Surse din cadrul Ministerului Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei au precizat pentru „Vocea poporului” că, un expert european a efectuat, recent, un studiu privind problemele existente în sfera asigurărilor sociale. Pe baza recomandărilor elaborate de acest expert, Ministerul Muncii, în conlucrare cu Ministerul Sănătăţii urmează să elaboreze cadrul legislativ şi normativ de raliere a ţării noastre la convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind standardele minime de securitate socială şi cea privind serviciile de sănătate la întreprinderi.
Potrivit specialiştilor CNAS, cota contribuţiei de asigurări sociale pentru 2013 este de şase la sută din salariul lunar pentru salariaţi şi de 23 la sută – pentru angajatori, iar pentru 2014 nu se preconizează să fie modificată.