Corupția este cea mai mare provocare pentru domeniul afacerilor din Republica Moldova, arată un nou studiu realizat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Anume corupția continuă să fie „unul dintre cele mai mari obstacole în dezvoltarea afacerilor”, în special în țările cu economii în tranziție, se menționează în comunicatul instituţiei financiare europene.
Afacerile sunt afectate, de asemenea, de instabilitatea politică și de lipsa de lucrători calificați. Firmele mari din Republica Moldova se confruntă și cu probleme ce țin de energia electrică, în timp ce companiile mici văd legisla-ția muncii printre cele mai mari obstacole. Studiul precedent a arătat că accesul la terenuri, calificarea forței de muncă și accesul la finanțare au fost cele trei constrângeri majore.
Studiul privind mediul de afaceri şi performanţa întreprinderilor (BEEPS) 2013/2014 este cel de-al cincilea document realizat în comun de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Mondială.
Domeniile cu cele „mai proaste scoruri” sunt corupţia şi instabilitatea politică |
Potrivit studiului prezentat, pe 9 aprilie, în cadrul unei mese rotunde la Oficiul de la Chişinău al Băncii Mondiale, „în general, rezultatele arată o îmbunătăţire a sentimentului de afaceri în toate 16 domenii ale climatului de afaceri măsurate de BEEPS”. Domeniile cu cele „mai proaste scoruri” sunt corupţia şi instabilitatea politică.
„Percepţia privind corupţia la scară largă, cel mai probabil, a fost influenţată de „atacurile raider” din sectorul financiar, încercările de preluări ostile de către investitori netransparenţi, ceea ce ar putea implica acţiuni frauduloase, care afectează cel puţin patru instituţii financiare”, constată autorii studiului.
În loc să fie combătut, flagelul se extinde
Conform acestuia, plăţile sau alte beneficii oferite funcţionarilor pentru a obţine anumite avantaje au crescut şi au atins în 2013 rata de 53 la sută, faţă de 12 la sută în 2008. De asemenea, şi funcţionarii administraţiilor publice locale solicită mită, plăţile au crescut până la o rată de 53 la sută, faţă de 16 la sută în 2008.
Sondajul recent a arătat că cea mai mare problemă cu care se confruntă administratorii este con-curența neloială din economia informală, acolo unde companiile încearcă să evite plata taxelor sau să achite salariile în plic, să nu declare toate veniturile, mai precizează comunicatul BERD.
Problema dată a fost văzută ca un obstacol sever în domeniul afacerilor pentru o treime dintre statele unde s-a făcut studiul. Aceasta a fost identificată în economii din cele mai diferite, de la cea a Azerbaidjanului, până la cea a Republicii Slovace.
Următoarea problemă din cele enumerate de BERD este accesul la finanțare. Acesta a fost numit drept cel mai mare obstacol în Armenia, Croația, Federația Rusă și Mongolia. În aproape toate țările, mai puține firme au luat credite pe parcursul perioadei de referință, comparativ cu sondajul precedent din 2008/2009. Aproape la jumătate din toate firmele care aveau nevoie de credit, li s-a refuzat finanţarea sau au fost, pur și simplu, descurajate de a solicita un împrumut.