3 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

Copiii, viitori sindicalişti, antrenați în schimburi culturale

Loading
Без рубрики Copiii, viitori sindicalişti, antrenați în schimburi culturale
Copiii, viitori sindicalişti, antrenați în schimburi culturale

 

 

copii

Foto: arhivă personală

Republica Moldova şi Turcia sunt două ţări care, pe lângă efortul de­pus în demararea activităţii şi pu­nerea în valoare a mişcării sindi­caliste, promovează şi patrimoniul cultural şi spiritual prin interme­diul schimbului de experienţă şi de impresii ale copiilor.

 

Tradiţional, în fiece an, un grup de co­pii ai lucrătorilor din industria construc­toare de automobile şi maşini agricole din Republica Moldova participă la Festivalul Internaţional al Copiilor în or. Ankara (Turcia), iar copii de la colegii din Turcia se odihnesc în Republica Moldova.

Anul acesta, 30 de copii au avut po­sibilitatea să se odihnească în Turcia, ocupând în cadrul Festivalului locuri de frunte la concursuri sportive şi culturale. Toate aceste competiţii au fost încoronate şi cu odihna de vis în nişte condiţii absolut prielnice unei vacanţe de nota 10. Copiii au avut parte de zile pline de soare, dis­tracţie, energie, au interacţionat şi socia­lizat cu alţi copii din ţările participante la Festivalul Internaţional al Copiilor şi au căpătat o experienţă inedită în învăţarea limbilor şi culturilor străine.

În prima decadă a lunii august, 30 de copii din Turcia s-au odihnit la Tabăra ,,Perlele Nistrului’’ din Vadul lui Vodă. Copiii s-au bucurat de mult soare, au par­ticipat la diverse concursuri sportive şi culturale, fiind distinși cu diplome şi ca­douri pentru participare activă la aceste manifestări. Bucuria acestor copii a fost sesizată uşor datorită emoţiilor pe care le generau, mai ales că pentru ei a fost pre­gătit şi un program deosebit, scopul căruia era iniţierea oaspeţilor în cultura şi istoria plaiului nostru. Astfel, tinerii veniţi din Turcia au fost în excursii prin oraşul Chi­şinău, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală, unde au rămas surprinşi de exponate şi în mod special de scheletul complet al unui exemplar de dinoterium giganteum, care a trăit pe teritoriul Mol­dovei cu șapte mii de ani în urmă, fiind un exponat unic în țară şi în Europa. Pe data de 9 august, au vizitat Coliba lui Moş Ion de la Mănăstirea Căpriana, care a găzduit prima ediţie a Festivalului „Ecogastro­etnica”. Grupul de copii din Turcia a fost plăcut impresionat de verdeaţa de la noi, de roadele de pe meleagurile noastre, de vii și livezi şi de peisajele pitoreşti.

În aceste clipe de fericire ale copiilor îţi vine în gând şi rostul muncii sindicaliste, fiind undeva mulţumit în suflet pentru ceea ce faci şi mai ales pentru cine faci, iar noi suntem conştienţi de faptul că fa­cem totul pentru generaţia tânără, care deja îşi creează o imagine pozitivă despre sindicate. Deşi presupune muncă şi emo­ţii, organizarea odihnei pentru un grup de copii pe care încerci să îi cucereşti şi să îi determini să revină în Moldova, plăcerea rezultatului compensează totul, mai ales că permanent alături de noi au fost şi re­prezentanţi ai „TORPEDO” SRL, care au asigurat transportarea copiilor în cele mai bune şi sigure condiţii, au contribuit con­siderabil la odihna copiilor. Iată de ce ne exprimăm gratitudinea faţă de directorul companiei, Mihai Bodişteanu, sperând şi la ulterioare colaborări. În aceasta vară, am reuşit, cu spiritul sindicalist, să adu­cem vacanţa în ochii şi sufletele a 60 de co­pii, fapt cu care ne mândrim şi care ne va stimula să facem şi mai multe lucruri frumoase.

 

Boris BABICI,

preşedintele Sindicatului Lucrătorilor din Industria Constructoare de Automobile

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand