S-a încheiat campania de ajutorare a familiilor cu copii cu dizabilități lansată de Federația Sindicatelor din Comunicații din Moldova. 150 de familii vor beneficia de mijloace bănești adunate în cadrul campaniei. O parte din acești părinți membri de sindicat care au copii cu dizabilități au venit la Casa Sindicatelor, unde li s-au înmânat plicurile cu banii donați de oameni cu suflet mare.
Respectiva campanie a fost lansată în luna februarie de Ion Pîrgaru, liderul FSCM, și a culminat cu un concert susținut pe 1 martie de nume sonore de artiști din Moldova la Filarmonica Națională, în urma căruia s-au adunat 37.500 de lei doar din vânzarea biletelor.
În cadrul întâlnirii cu părinții copiilor cu dizabilități, Ion Pîrgaru a făcut un bilanțal acțiunii filantropice care îi poartă semnătura și a anunțat că au fost adunate în total 244.326 de lei de la colegi, oameni simpli, dar cu suflet mare. Cea mai mare donație a făcut-o Operatorul Național de Telecomunicații „Moldtelecom” SA – 140 de mii de lei. Liderul FSCM a subliniat, în context, că mijloacele colectate sunt repartizate în funcție de gravitatea afecțiunii de care suferă copiii respectivi. Dar acțiunea nu se oprește aici. El a propus să fie organizate concursuri de creativitate, ateliere de creație cu acești copii, care își pot manifesta aptitudinile pictând, croșetând, sculptând (FSCM punând la dispoziție baza sa de la Răzeni, Ialoveni), iar apoi să se desfășoare expoziții cu vânzare, fiind sigur că astfel de lucrări vor fi achiziționate.
„Din păcate, statul, societatea nu poate oferi mai mult. De aceea, trebuie să ne organizăm. Incluzându-se în astfel de acțiuni, copiii dvs. vor fi mai motivați, iar noi să-i ajutăm, ca ei să simtă, să înțeleagă că nu sunt singuri, că sunt egali cu ceilalți copii. Am vrea ca acest început să devină o tradiție, căci nu se știe ce ne poate aduce ziua de mâine. Pentru mine, cel mai important este sensibilizarea opiniei publice. Dvs. nu trebuie să vă simțiți vinovați, aveți tărie de caracter, munciți, creșteți copii cu probleme de sănătate, meritați pentru aceasta tot respectul semenilor”, a conchis Ion Pîrgaru.
Copiii,pariu cu viața
Gabriela Popescu, șefa Direcției resurse umane de la „Moldtelecom” SA, prezentă la eveniment, a mulțumit tuturor, în special lui Ion Pîrgaru, pentru organizarea campaniei. „Am fost chiar invidioasă pe dl Pîrgaru, că el a lansat ideea. O să ne gândim împreună cu sindicatele ce putem face în viitor pentru acești copii. Compania noastră ține în evidență 25 de copii cu dizabilități, încearcă să-i ajute. Unii dintre ei au fost operați în străinătate, după ce au fost adunați bani în baza unor anunțuri pe internet. Există oameni sufletiști. Cred că împreună putem face lucruri mari. Scrieți-ne, veniți după sfaturi. Vă doresc să fiți puternici, să știți că aveți un sprijin serios în noi”, a afirmat Gabriela Popescu.
Am discutat cu câțiva părinți prezenți la eveniment. Filip Midoni este factor poștal în Direcția Poștă Chișinău. Fiica sa, Daniela, de 16 ani, suferă de viciu cardiac congenital. A început să meargă cu greu și târziu. Prima operație pe cord a suportat-o la 5 ani, chiar de ziua ei. Este invalid de gradul II, se află în evidența medicilor, o dată la doi ani, este supusă unor controale amănunțite. Nu trebuie să facă eforturi fizice, acestea i-ar putea fi chiar fatale…
Elena Leonte, specialist principal în serviciul marketing de la Poșta Moldovei, a venit la întâlnire cu fiul său Cristian, de patru ani, care tot o trăgea de mânecă: „vreau afară…”. Cristian s-a născut cu atrezie de esofag, o anomalie congenitală caracterizată prin dezvoltarea incompletă a esofagului. Copilul nu putea înghiți nimic după naștere. La noi nu se fac astfel de operații, părinții au reușit, cu ajutorul unor prieteni, să ajungă la un spital din Kiev, unde Cristian a suportat nouă operații, apoi una la Chișinău.
Acum, situația lui s-a ameliorat, dar chirurgul de la Kiev le-a re-comandat ca băiatul să meargă direct la școală, evitând gră-dinița…