12 October 2024
Chisinau
Varia

Copii care suferă s-au simțit egali cu toți ceilalți și așa trebuie să fie mereu

Loading
Varia Copii care suferă s-au simțit egali cu toți ceilalți și așa trebuie să fie mereu
Copii care suferă s-au simțit egali cu toți ceilalți și așa trebuie să fie mereu
fscm

Foto: vocea.md

S-a încheiat campania de ajutorare a familiilor cu co­pii cu dizabilități lansată de Federația Sindicatelor din Comunicații din Moldova. 150 de familii vor beneficia de mijloace bănești adunate în cadrul campaniei. O parte din acești părinți membri de sindicat care au copii cu dizabilități au venit la Casa Sindicatelor, unde li s-au înmânat plicurile cu banii donați de oameni cu suflet mare.

 

Respectiva campanie a fost lan­sată în luna februarie de Ion Pîr­garu, liderul FSCM, și a culminat cu un concert susținut pe 1 martie de nume sonore de artiști din Mol­dova la Filarmonica Națională, în urma căruia s-au adunat 37.500 de lei doar din vânzarea biletelor.

În cadrul întâlnirii cu părinții copiilor cu dizabilități, Ion Pîrgaru a făcut un bilanțal acțiunii filantro­pice care îi poartă semnătura și a anunțat că au fost adunate în total 244.326 de lei de la colegi, oameni simpli, dar cu suflet mare. Cea mai mare donație a făcut-o Operato­rul Național de Telecomunicații „Moldtelecom” SA – 140 de mii de lei. Liderul FSCM a subliniat, în context, că mijloacele colectate sunt repartizate în funcție de gra­vitatea afecțiunii de care suferă co­piii respectivi. Dar acțiunea nu se oprește aici. El a propus să fie or­ganizate concursuri de creativitate, ateliere de creație cu acești copii, care își pot manifesta aptitudini­le pictând, croșetând, sculptând (FSCM punând la dispoziție baza sa de la Răzeni, Ialoveni), iar apoi să se desfășoare expoziții cu vân­zare, fiind sigur că astfel de lucrări vor fi achiziționate.

„Din păcate, statul, societatea nu poate oferi mai mult. De aceea, trebuie să ne organizăm. Incluzân­du-se în astfel de acțiuni, copiii dvs. vor fi mai motivați, iar noi să-i ajutăm, ca ei să simtă, să înțeleagă că nu sunt singuri, că sunt egali cu ceilalți copii. Am vrea ca acest înce­put să devină o tradiție, căci nu se știe ce ne poate aduce ziua de mâi­ne. Pentru mine, cel mai important este sensibilizarea opiniei publi­ce. Dvs. nu trebuie să vă simțiți vinovați, aveți tărie de caracter, munciți, creșteți copii cu probleme de sănătate, meritați pentru aceas­ta tot respectul semenilor”, a con­chis Ion Pîrgaru.

 

Copiii,pariu cu viața

 

Gabriela Popescu, șefa Direcției resurse umane de la „Moldtele­com” SA, prezentă la eveniment, a mulțumit tuturor, în special lui Ion Pîrgaru, pentru organizarea cam­paniei. „Am fost chiar invidioasă pe dl Pîrgaru, că el a lansat ideea. O să ne gândim împreună cu sindicatele ce putem face în viitor pentru acești copii. Compania noastră ține în evidență 25 de copii cu dizabilități, încearcă să-i ajute. Unii dintre ei au fost operați în străinătate, după ce au fost adunați bani în baza unor anunțuri pe internet. Există oameni sufletiști. Cred că împreu­nă putem face lucruri mari. Scrieți-ne, veniți după sfaturi. Vă doresc să fiți puternici, să știți că aveți un sprijin serios în noi”, a afirmat Gabriela Popescu.

Am discutat cu câțiva părinți prezenți la eveniment. Filip Mi­doni este factor poștal în Direcția Poștă Chișinău. Fiica sa, Daniela, de 16 ani, suferă de viciu cardiac congenital. A început să meargă cu greu și târziu. Prima operație pe cord a suportat-o la 5 ani, chiar de ziua ei. Este invalid de gradul II, se află în evidența medicilor, o dată la doi ani, este supusă unor controa­le amănunțite. Nu trebuie să facă eforturi fizice, acestea i-ar putea fi chiar fatale…

Elena Leonte, specialist prin­cipal în serviciul marketing de la Poșta Moldovei, a venit la întâlnire cu fiul său Cristian, de patru ani, care tot o trăgea de mânecă: „vreau afară…”. Cristian s-a născut cu atrezie de esofag, o anomalie con­genitală caracterizată prin dezvol­tarea incompletă a esofagului. Co­pilul nu putea înghiți nimic după naștere. La noi nu se fac astfel de operații, părinții au reușit, cu aju­torul unor prieteni, să ajungă la un spital din Kiev, unde Cristian a suportat nouă operații, apoi una la Chișinău.

Acum, situația lui s-a ameliorat, dar chirurgul de la Kiev le-a re-comandat ca băiatul să meargă direct la școală, evitând gră-dinița…

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand