2 October 2024
Chisinau
Social

Convenția OIM nr. 190 ar putea fi ratificată în curând de Parlament

Loading
Social Convenția OIM nr. 190 ar putea fi ratificată în curând de Parlament
Convenția OIM nr. 190 ar putea fi ratificată în curând de Parlament
sindicate.md

Convenția Organizației Internaționale a Muncii (OIM) nr. 190/2019 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă și Recomandarea nr. 206 sunt primele standarde juridice internaționale care recunosc în mod specific dreptul fiecăruia la o muncă liberă de violență și hărțuire, inclusiv violență și hărțuire de gen.

Recunoscând importanța acestei convenții, CNSM a propus ratificarea și punerea în aplicare corespunzătoare a Convenției nr. 190 și a Recomandării nr. 206 ca fiind iminentă pentru a combate flagelul violenței și al hărțuirii în lumea muncii, în special, a violenței de gen. Or, această Convenție stabilește pașii pe care guvernele și partenerii sociali pot și trebuie să-i întreprindă pentru a atenua impactul violenței și al hărțuirii la locul de muncă, inclusiv în cazul desfășurării muncii de la distanță.

În context, sindicatele au desfășurat încă din momentul adoptării de către Conferința OIM a Convenției, mai multe acțiuni de sensibilizare a opiniei publice privind necesitarea ratificării acesteia. În acest sens, a fost adoptată și o Hotărâre a Comitetului Confederal și expediate demersuri partenerilor sociali pentru inițierea procesului de ratificare.

La insistența CNSM, propunerea de inițiere a procedurii de ratificare a Convenției a fost discutată și în cadrul Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective în ianuarie 2022.

Un pas important pentru ratificarea acestui standard internațional a constituit sem- narea de către partenerii sociali (Guvern, Confederația Națională Patronatului din Republica Moldova și CNSM) și OIM a Programului de țară privind munca decentă pentru anii 2021-2024 (PȚMD), prin care partenerii sociali au convenit asupra ratificării, în anul 2022, a Convenției OIM nr. 190. Suplimentar, PȚMD prevede și asistență tehnică privind ratificarea, facilitarea întâlnirilor tripartite, instruire privind modul în care să se monitorizeze și să se răspundă la violența și hărțuirea în lumea muncii.

În acest sens, inclusiv Planul de activitate al Guvernului pentru anii 2021-2022, din 13 octombrie 2021, la acțiunea 11.11.3, a prevăzut „Analiza oportunității ratificării Convenției OIM nr. 190/2019 privind violența și hărțuirea în lumea muncii”. Totodată, fiind elaborată, cu suportul OIM, o Analiză juridică a Convenției OIM nr. 190 pentru evaluarea conformității legislației Republicii Moldova cu prevederile acesteia.

În vederea impulsionării discuțiilor privind importanța ratificării Convenției OIM nr. 190, pe 19 decembrie 2022, a fost organizată masa rotundă cu genericul „Promovarea ratificării Convenției OIM nr. 190 privind violența și hărțuirea la locul de muncă – obiectiv comun al partenerilor sociali”, cu suportul OIM, în cadrul căreia s-a discutat susținerea ratificării Convenției 190.

La masa rotundă au participa și persoane cu funcții de răspundere din Parlament (deputatele Angela Munteanu-Pojoga și Iulia Dascălu), de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale (Corina Ajder, secretar de stat), din Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității (Ian Feldman, președinte) de la alte instituții cheie, pentru a familiariza factorii de decizie și a susține inițiativa de promovare a ratificării Convenției OIM nr. 190. Pentru sensibiliza- rea opiniei publice, au fost pregătite un șir de materiale informaționale.

Este de remarcat faptul că activitatea respectivă a fost transmisă online și pe Facebook, pentru a asigura o mediatizare mai intensă a discuțiilor și prezentărilor ce au avut loc referitor la Convenția OIM nr. 190.

Urmare, a discuțiilor productive, la 4 aprilie 2023, reprezentantele Platformei Deputatelor, ale Ministerului Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Afacerilor Interne, Con- federației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), OIM și ale societății civile, au anunțat, într-o conferință de presă, demararea procesului legislativ de ratificare a Convenției OIM nr. 190 privind eliminarea violenței și a hărțuirii la locul de muncă.

Ulterior, fiind constituit, sub egida Ministerului Muncii și Protecției Sociale, un grup de lucru pentru desfășurarea procedurilor aferente ratificării și implementării Convenției OIM nr.190 privind eliminarea hărțuirii și violenței în lumea muncii, în cadrul căruia CNSM a prezentat propunerile sale pe marginea proiectului de Lege cu privire la modificarea unor acte normative, care are drept scop implementarea Convenției ratificarea Convenției OIM nr. 190 privind violența și hărțuirea în lumea muncii, care urmează a fi adoptat în timpul apropiat.

Există semne clare, încurajatoare, venind din partea legiuitorilor, că acest document important ar putea fi ratificat chiar în luna curentă.

Bineînțeles, după ratificarea Convenției, urmează a fi elaborate și amendamentele necesare la cadrul legal pentru punerea în aplicare a Convenției respective.

 

Sergiu SAINCIUC, vicepreședinte al CNSM

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand