Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Contractul de muncă, încheiat neapărat pe o perioadă nedeterminată
Salariații din instituția la care activez sunt angajați pe o perioadă de un an, pe motivul cum că bugetul instituției se aprobă în fiecare an. La expirarea acestei perioade, angajatorul, de fiecare dată, prelungește contractul de muncă pentru încă un an. Deseori se întâmplă că unora durata contractelor nu li se mai prelungește, astfel, anul întreg trăiești cu teama de a rămâne fără loc de muncă. Doresc să aflu dacă aceste acțiuni ale angajatorului sunt permise de lege sau nu?
Grigore Țurcan, Chișinău |
Astfel de acțiuni ale angajatorului nu pot avea suport legal. Contractual individual de muncă pe o durată determinată, ce nu depăşeşte cinci ani, poate fi încheiat numai în cazurile și în condiţiile prevăzute de art. 55 din Codul muncii. Aprobarea bugetului anual al oricărei unități sau instituții publice nu este prevăzută de această normă legală (art. 55 din Codul muncii) și, prin urmare, nu poate servi drept temei legal pentru încheierea contractului individual de muncă pe durată determinată. Este de menționat faptul că același articol din Codul muncii interzice încheierea contractelor individuale de muncă pe durată determinată în scopul eschivării de la acordarea drepturilor şi garanţiilor prevăzute pentru salariaţii angajaţi pe durată nedeterminată. Contractul individual de muncă încheiat pe durată determinată în lipsa unor temeiuri legale, constatat de Inspectoratul de Stat al Muncii, se consideră încheiat pe durată nedeterminată.
Desfăşurarea activităţii sub formă de muncă în tură continua
Ce înseamnă munca în tură continuă şi când se aplică aceasta?
Mihail Armaș, Chişinău |
În conformitate cu alin. (1) al art. 317 din Codul muncii, munca în tură continuă reprezintă o formă specifică de desfăşurare a procesului de muncă în afara localităţii în care domiciliază salariaţii, în cadrul căreia nu poate fi asigurată revenirea lor zilnică la locul permanent de trai.
Totodată, munca în tură continuă se aplică în cazul în care locul de executare a lucrărilor este situat la o distanţă considerabilă de sediul angajatorului, în scopul reducerii termenelor de construcţie, reparaţie sau reconstrucţie a obiectivelor cu destinaţie industrială, socială sau de altă natură.
Unele particularităţi ale reglementărilor legale cu privire la munca în tură se referă la limitarea muncii în tură, la regimul de muncă şi de odihnă a salariaţilor în cadrul turei continue etc. Legislaţia prevede în această privinţă anumite garanţii şi compensaţii acordate salariaţilor care prestează munca în tură continuă.