Principala formă de interacţiune între administraţia şi sindicatul Colegiului de zootehnie şi medicină veterinară din Brătuşeni, raionul Edineţ, se realizează, potrivit Ludmilei Prisăcari, preşedinta sindicatului Colegiului de zootehnie şi medicină veterinară din Brătuşeni, prin intermediul contractului colectiv de muncă, încheiat acum cinci ani, când a fost aleasă actuala conducere a sindicatului de la această instituţie. Pe acest fundal, preocuparea capitală a sindicatului rămâne a fi respectarea drepturilor omului şi îndeplinirea cerinţelor Codului muncii de către administraţia instituţiei.
Contractul colectiv de muncă, în plin proces de remediere
Ar fi de remarcat de la bun început faptul că contractul colectiv de muncă, ce conţine o mulţime de înlesniri pentru salariaţii colegiului, se află într-un continuu proces de perfecţionare. Practic, el este revizuit de fiecare dată, precizează Ludmila Prisăcari, după ce Parlamentul, Guvernul adoptă noi acte legislative, care acordă facilităţi suplimentare pentru salariaţi. Astfel încât, după fiecare modificare a legislaţiei privind îmbunătăţirea condiţiilor de muncă a angajaţilor, sindicatul de la Colegiu caută să reajusteze conţinutul contractului colectiv de muncă la noile prevederi ale legislației. Ultima dată, contractul colectiv de muncă a fost modificat anul trecut, când în conţinutul lui a fost introdusă prevederea privind majorarea salariilor lucrătorilor care activează în sectorul agricol al colegiului și au fost suplimentate concediile anuale pentru salariaţii care luc-rează în condiţii nocive.
Un pahar de lapte, la micul dejun, şi o masă copioasă, la prânz |
De asemenea, între administraţia şi sindicatul Colegiului există o înţelegere potrivit căreia salariaţii implicaţi în campaniile agricole de recoltare sunt asiguraţi în mod gratuit cu hrană. Tot la acest capitol, Ludmila Prisăcari a menţionat că pe parcursul anului toţi angajaţii şi elevii colegiului beneficiază de micul dejun, care este plătit tot din bugetul instituţiei. Colegiul dispune de două cantine, una pentru salariaţii din sectorul de producere şi alta pentru elevi, în care o masă sătulă de prânz costă doar 10 lei.
Deşi este o instituţie de învăţământ, precizează liderul sindical, Colegiul de zootehnie şi medicină veterinară din Brătuşeni îşi permite să fie generos cu salariaţii, cu elevii săi. Aceasta, deoarece dispune de o bază solidă de producţie, de suprafeţe mari de pământ. Chiar a reuşit să-şi înjghebe propria gospodărie auxiliară, furnizor de lapte şi carne, participă la mai multe procese tehnologice. Sindicatul instituţiei a decis să folosească aceste avantaje pentru a îmbunătăţi condiţiile de muncă şi de trai ale salariaţilor şi elevilor.
Administraţia, receptivă la orice iniţiativă a sindicatului
Aşa a fost concepută şi pusă în aplicare ideea cu paharul de lapte la micul dejun. Cu toate că iniţiativa îi aparţine sindicatului, realizarea ei a fost posibilă datorită implicării nemijlocite a administraţiei, în frunte cu directorul Colegiului de zootehnie şi medicină veterinară din Brătuşeni, Sergiu Doliscinschi. Potrivit preşedintelui sindicatului, administrația e receptivă la orice demers al sindicatului. Astfel încât, explică Ludmila Prisăcari, sindicatului nu îi rămâne altceva de făcut decât să vină cu cât mai multe iniţiative. Mai în glumă, dumneaei „se plânge” că nu i-a mers un pic cu această administraţie, deoarece nu trebuie să lupte ca să obţină ceva pentru salariaţi, membri de sindicat.
La fel, datorită faptului că instituţia dispune de un sector de producere dezvoltat şi în conformitate cu prevederile contractului colectiv de muncă, salariaţii colegiului beneficiază de plăţi în natură. Astfel, anul trecut, fiecare angajat a primit gratis câte o sută de kilograme de grâu, de porumb, de floarea-soarelui, câte 50 de kilograme de cartofi, precum şi câte 5 kilograme de zahăr.
Lipsă de fluctuaţie de cadre
Chiar şi sărbătorile la Colegiul din Brătuşeni, graţie colaborării intense, armonioase dintre administraţie şi sindicat, au o valoare mai consistentă pentru salariaţi. De exemplu, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, fiecare angajat, în afară de faptul că primeşte un cadou de preţ din partea administraţiei, începând cu anul acesta, beneficiază şi de un cadou din partea sindicatului, care alocă în jur de 15-17% din veniturile sale pentru aprecierea muncii membrilor de sindicat. Pentru doamne şi domnişoare, în fiecare an, de Ziua Internaţională a Femeii, este organizată o acţiune festivă. În plus, acestea primesc din partea administraţiei un card cu 500 de lei, care le permite să procure mărfuri de această sumă la unul dintre supermarketurile din ţară. Pentru fiecare categorie de lucrători de la colegiu este organizată sărbătoarea profesională, în cadrul căreia munca acestora este răsplătită cu cadouri de preţ.
Insuccesele negocierilor la nivel de ramură afectează drepturile salariaţilor |
După o astfel de atenţie binevoitoare din partea administraţiei şi a sindicatului, nici nu este de mirare că fenomenul fluctuaţiei cadrelor la instituţia respectivă nici nu există. Colegiul are aproape 150 de angajaţi şi, cu excepţia persoanelor care exercită o funcţie prin cumul, toţi sunt membri de sindicat. În felul acesta, colectivul, potrivit spuselor Ludmilei Prisăcari, este unul monolit.
În timp ce liderul sindical al instituţiei ne vorbeşte cu atâta mândrie despre performanţele privind asigurarea condiţiilor decente de muncă pentru salariaţi, Irina Roman, membru al comitetului sindical, consilierul juridic al sindicatului, ţine să dezvăluie problemele, deficienţele, mai ales de ordin juridic, cu care se confruntă sindicatul, administraţia colegiului în ce priveşte obţinerea facilităţilor pentru salariaţi.
De exemplu, ne mărturiseşte dumneaei, anul trecut, s-a decis majorarea salariilor lucrătorilor din sectorul agricol al colegiului, însă materializarea acestei iniţiative s-a ciocnit de un obstacol de ordin juridic. Vorba e că colegiul este o instituţie de învăţământ bugetară, însă legea admite doar creşterea salariilor angajaţilor din gospodăriile agricole aflate la autogestiune.
Lucrătorii din sectorul agricol al colegiului sunt remuneraţi conform criteriilor de salarizare a angajaţilor din sfera bugetară, adică au salariul minim pe ţară, care de la 1 octombrie anul trecut, constituie 1000 de lei pe lună.
De aceea, Irina Roman pledează pentru modificarea convenţiei colective la nivel de ramură în aşa fel, încât aceasta să aibă în vedere şi remunerarea muncii salariaţilor care activează în cadrul instituţiilor de învăţământ bugetare implicate nemijlocit în activitatea agricolă. În afară de aceasta, ea consideră că legea trebuie să ţină cont de specificul activităţii Colegiului.
Stela Ciobanu, preşedinta Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Edineţ, a declarat că s-a propus ca problema salarizării lucrătorilor din sectorul agricol al Colegiului de zootehnie şi medicină veterinară din Brătuşeni să fie rezolvată în cadrul Convenţiei colective la nivel de ramură şi munca acestora să fie remunerată după criteriile de salarizare a lucrătorilor din agricultură. Din păcate, anul acesta nu s-a ajuns la o înţelegere în acest sens între Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „AGROINDSIND” şi patronatele de ramură. Însă, ne asigură dumneaei, oricum acest subiect controversat rămâne pe agenda negocierilor privind modificarea convenţiei colective de ramură.