Liderii sindicali au subliniat în repetate rânduri că, odată ce a fost negociat și semnat, Contractul colectiv de muncă are putere de lege, care trebuie respectat de părțile vizate în acest document de căpătâi. În context, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a organizat vineri, 9 decembrie, în incinta Institutului Muncii, masa rotundă cu genericul „Contractul colectiv de muncă (CCM) – izvor de drepturi suplimentare pentru salariați”.
În cadrul evenimentului au fost abordate subiecte legate de rolul și importanța contractelor colective de muncă, situația la nivel național, respectarea prevederilor acestora și dificultățile care există în procesul de implementare a CCM.
La eveniment a participat conducerea CNSM, lideri ai centrelor sindicale național–ramurale, reprezentanți ai instituțiilor statului, fiind vorba de Parlamentul Republicii Moldova, Oficiul Avocatului Poporului, Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Inspectoratul de Stat al Muncii, Agenția Proprietății Publice, Curtea de Conturi, Serviciul Fiscal de Stat.
Conform informațiilor prezentate de CSNR, pe parcursul anului 2022 erau în vigoare 21 de convenții colective de nivel ramural. Este necesar de menționat faptul că acestea stau la baza negocierii și încheierii contractelor colective de muncă la nivel de unitate. Astfel, conform informațiilor acumulate la CNSM, în anul 2021 erau în aplicare 4167 de contracte colective de muncă, iar numărul salariaților cuprinși de CCM a constituit 264.519 persoane. Rata de cuprindere cu contracte colective de muncă a membrilor de sindicat în anul 2021 a constituit 99,5% din numărul total de salariați din unitățile în care există organizații sindicale.
Trebuie remarcat, de asemenea, că se negociază și se încheie convenții colective la nivel teritorial. Potrivit situației din septembrie 2022, la nivel teritorial erau în vigoare nouă convenții colective.
„Dorim încă o dată să accentuăm rolul și importanța contractelor colective de muncă și a convențiilor colective. Este mecanismul prin care sindicatele asigură protecția drepturilor și a intereselor salariaților, membri de sindicat, dar și prevăd drepturi și garanții mai favorabile decât cele stabilite de legislație. Negocierea și încheierea contractelor colective de muncă este obligația primordială a sindicatelor. Concomitent, sindicatele, ca parte semnatară a acestor acte juridice, exercită controlul asupra realizării contractelor colective de muncă”, a declarat Igor Zubcu, președintele CNSM, în mesajul său de salut.
Astfel, conform informațiilor obținute de la centrele sindicale național–ramurale pe parcursul anului, au fost sesizate 72 de cazuri de nerespectare a contractelor colective de muncă.
„Anual, CNSM pune în discuție respectarea convențiilor colective la nivel național și de ramură la ședințele Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. Desigur, avem informații despre nerespectarea documentelor, încălcările care se comit, intervenim în măsura atribuțiilor noastre, dar, în multe cazuri, avem nevoie de susținerea și intervenția instituțiilor statului, pentru a asigura respectarea pe deplin a prevederilor contractelor colective de muncă. Iată de ce activitatea de astăzi are ca și obiectiv intensificarea legăturilor și a colaborării cu instituțiile statului cu atribuții de control în vederea asigurării unei mai bune respectări a contractelor colective de muncă și a convențiilor colective”, a menționat președintele CNSM.
Recent, CNSM a lansat, cu suportul Organizației Internaționale a Muncii, o aplicație mobilă – „Drepturile salariaților”. Prin această aplicație, orice salariat, mai cu seamă membrii de sindicat, pot sesiza în timp real despre încălcările drepturilor muncii, inclusiv despre drepturile prevăzute de contractul colectiv de muncă. „Cred că menirea noastră, a tuturor, este să facem viața omului muncii și, în general, a cetățenilor, mai bună, mai sigură, cu respectarea integrală a drepturilor”, a adăugat Igor Zubcu.
„Dialogul social și parteneriatul social, univoc acceptate de întreaga comunitate mondială, sunt mecanisme a căror utilizare asigură echilibrul și pacea socială”, a declarat Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, care a prezentat un raport despre cum sunt respectate în țara noastră prevederile CCM, care este cadrul de drept internațional în ceea ce privește parteneriatul social, ratificat de Republica Moldova, cadrul legal național în acest domeniu, și a comunica despre cele mai frecvente cazuri de neasigurare a respectării CCM și a convențiilor colective.
Printre cele mai frecvente cazuri de încălcare a prevederilor CCM au fost menționate: neacceptarea de către instituțiile cu atribuții în domeniu a cuantumului salariului tarifar pentru I categorie de calificare stabilit în CCM (cazul Apă–Canal Chișinău); neasigurarea plăților salariale în conformitate cu prevederile CCM în întreprinderile de transportare și distribuție a gazelor naturale (cazul discutat la ANRE de către Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice); ignorarea prevederilor convenției colective în domeniul sănătății în partea ce ține de plata ajutorului material (caz prezentat de Federația Sindicală „Sănătatea”); plata sporurilor pentru munca în condiții nefavorabile negociate în mărimi mai mari decât cele prevăzute de cadrul legal (în domeniul sănătății).
De asemenea, cei prezenți au abordat în cadrul unui panel de discuții și alte situații potrivit cărora au fost înregistrate abateri, diverse încălcări ale CCM, și au venit cu mai multe recomandări pentru a îmbunătăți situația cu privire la respectarea CCM.
Participanții au specificat că este necesar de aplicat un control adecvat în ceea ce privește respectarea prevederilor CCM, iar agenții economici care se eschivează de la negocieri asupra încheierii contractului colectiv de muncă sau încalcă termenul de încheiere a acestuia, precum și refuzul neîntemeiat al angajatorului de a încheia contractul colectiv de muncă, să fie sancționați conform legii.