20 February 2025
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Contractual individual de muncă prin cumul. Plata salariului în natură

Loading
Cetăţeanul şi legea Contractual individual de muncă prin cumul. Plata salariului în natură
contract-colectiv

Foto: zn.ro

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Contractual individual de muncă prin cumul

 

guestion

Doresc să mă angajez prin cumul la mai multe companii. Este necesar acordul angajatorului de la locul de muncă de bază pentru încheierea contractului de muncă prin cumul și care este modul de acordare a concediului anu­al de odihnă pentru salariații angajați prin cumul?

 

Victoria Paladi, Chișinău

 

Potrivit art. 267, alin. (4) din Codul muncii, pentru încheierea con­tractului individual de muncă prin cumul nu se cere consimţămân­tul angajatorului de la locul de muncă de bază. Totodată, alin. (6) al aceluiași articol arată că salariații angajaţi prin cumul beneficiază de aceleaşi drepturi şi garanţii ca şi ceilalţi salariaţi din unitatea respecti­vă. Cât privește acordarea concediului de odihnă anual pentru salariații angajați prin cumul, art. 272, alin. (1) din Codul muncii prevede că salariații care prestează muncă prin cumul beneficiază de un conce­diu de odihnă anual, plătit conform funcţiei sau specialităţii cumulate, care se acordă concomitent cu concediul de odihnă anual de la locul de muncă de bază. Concediul pentru munca prin cumul este acordat conform duratei stabilite pentru funcţia sau specialitatea respectivă la unitate, indiferent de durata concediului la locul de muncă de bază. În cazul în care durata concediului la locul de muncă prin cumul şi la locul de muncă de bază diferă, salariatul beneficiază de un concediu suplimentar neplătit.

 

Plata salariului în natură este interzisă

 

guestion

Aș vrea să aflu care sunt formele de plată a salariului și cine achită serviciile respective în cazul în care plata acestuia se efectuează prin diferite instituții?

 

Roman Știrbu, Chișinău

 

Potrivit art. 141 din Codul muncii, salariul este plătit în monedă na­ţională. Cu acordul scris al salariatului, se permite plata salariului prin instituţiile bancare sau oficiile poştale. Achitarea serviciilor respecti­ve, pentru plata salariului, se efectuează din contul angajatorului. Mo­dul de plată a salariului prin instituţiile bancare sau oficiile poştale se stabileşte de Guvern, în comun cu Banca Naţională a Moldovei.

Totodată, plata salariului în natură este interzisă de legislația Republicii Moldova.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
1
Comentează
  • Olga
    12.04.2017

    Va rog frumos sa ma ajutati in cazul meu: am afectuat munca de cumulare in perioada absentei unui salariat , a fost perfectata cererea de cumulare si tabelul orelor de munca, care au fost expediate la sectia de cadre , pe motive necunoscute cerearea a ajuns la sectie cu intirziere de 10 zile, din acest motiv cererea nu a fost semnata , dar munca a fost efectuata , eu am muncit extra program , dar nu am fost remunerata pe perioada de cumulare , timp de 2 luni aceasta problema nu s-a solutionat , si nu stiu cum sa procedez in acest caz, ce vina am eu , daca cineva a transmis cu intirziere cererea de cumulare . va rog frumos ajutati-ma cum sa procedez in acest caz . multumesc de atentie .

Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand