În perioada 18-21 noiembrie curent, Institutul Muncii al Sindicatelor a fost gazdă pentru activul sindical din cadrul Consiliilor interramurale teritoriale ale sindicatelor din raioanele Ocniţa, Hânceşti, Călăraşi.
Sindicaliştii din aceste raioane au participat la seminarele organizate în comun cu Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova, scopul cărora a fost de a informa membrii CITS şi activul sindical despre acţiunile întreprinse de CNSM în vederea realizării drepturilor sindicale, protecţiei sociale şi economice ale salariaţilor, securitatea şi sănătatea în muncă şi altele.
În cadrul seminarelor, Ion Preguza, şeful Departamentului juridic, a vorbit celor prezenţi despre mecanismele juridice pri-
vind realizarea drepturilor sindicale şi de muncă ale salariaţilor, respectarea şi transpunerea în practică a legislaţiei muncii, precum şi despre tendinţele de modificare a Codului muncii în contextul integrării în UE.
Despre acţiunile întreprinse de CNSM în vederea protecţiei sociale şi asigurarea unui trai decent salariaţilor, participarea sindicatelor la examinarea problemelor ce ţin de relaţiile de munca şi drepturile salariaţilor a vorbit Ana Moldovanu, şefa Departamentului protecţie social-economică din cadrul CNSM.
Tamara Mirovschi, şefa Departamentului organizare, educaţie şi informare al CNSM, le-a vorbit participanţilor la seminare din raioanele Ocniţa şi Călăraşi despre organizaţia sindicală primară activă, care este o condiţie primordială a unui sindicat puternic. Planificarea activităţii sindicale, organizarea şi desfăşurarea adunărilor membrilor de sindicat, a şedinţelor comitetelor sindicale, întocmirea proceselor verbale, precum şi alte chestiuni importante ale activităţii sindicale au fost în centrul atenţiei sindicaliştilor în cadrul acţiunilor practice organizate la seminar.
Activiştii sindicali din raionul Hânceşti au luat cunoştinţă de modul de constituire, organizare şi funcţionare a Comitetului pentru securitate şi sănătate în muncă, au fost familiarizați cu instrumentele privind informarea, consultarea, participarea şi sensibilizarea activului sindical în procesul de implementare a Legii privind securitatea şi sănătatea în muncă. Tematica res-
pectivă a fost prezentată de către Ion Vartic, inspector superior al Inspectoratului Muncii al CNSM.
Totodată, în cadrul acestor seminare s-a menţionat despre importanţa Strategiei confederaţiei pentru anii 2012-2017, adoptată la Congresul II al CNSM, şi sprijinul acordat de către Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova activului sindical interramural în toate activităţile.
Petru GHERMAN