În mod tradițional, în cea de-a doua duminică a lunii august, în Republica Moldova se sărbătorește Ziua Lucrătorului din Construcții. E bine știut faptul că meseria de constructor este una dintre cele mai vechi activități umane, grație căreia s-au ridicat cele mai frumoase lucruri pe pământ. Pentru cetățenii moldoveni mai este, însă, și o meserie de suflet, pe care o fac cu mult dragoste și dăruire de sine.
Grație profesionalismului, tenacități și responsabilității, astăzi constructorii din R. Moldova sunt foarte mult solicitați atât în țară, cât și în străinătate.
Fiind un mare susținător și apărător al urmașilor meșterului Manole, conducerea Federaţiei Sindicatelor din Construcții și Industria Materialelor de Construcții „SINDICONS” a organizat, în ajunul Zilei profesionale, un eveniment de suflet, la care au fost felicitați și apreciată la justa valoare munca plină de abnegație a constructorilor, arhitecților, proiectanților, designerilor și a tuturor celor care activează în acest domeniu.
Luând cuvântul la deschiderea manifestării, Victor Talmaci, președintele Federației „SINDICONS”, a mulțumit din toată inima celor prezenți pentru munca însuflețită la edificarea țării.
„Ziua Lucrătorilor din Construcții e o mare sărbătoare și prezența dvs. la acest eveniment demonstrează o dată în plus că suntem însetați de această prietenie și unire, care există deja de 27 de ani între sindicatele și patronatele din construcții. În numele Federației „SINDICONS”, doresc să va mul-țumesc pentru munca depusă și să-mi exprim bucuria că nu v-ați pierdut cu firea, că ați fost și sunteți mereu în prima linie, pe ploaie, pe vânt, pe ger sau arșiță, acum și în condițiile crizei legate de Covid-19, continuând să munciți cu dăruire, aducând zi de zi plusvaloare și bunăstare societății noastre. Vom depune și în continuare toate eforturile pentru a consolida parteneriatul social între sindicatele și patronatele din construcții, căci doar împreună vom putea construi o viață mai bună și un viitor prosper pentru toți cetățenii Republicii Moldova”.
În loc de epilog, Victor Talmaci a recitat un vers al unui „poet anonim”, înviorând chipurile celor prezenți:
Fruntea-i încrețită,
Mâinile-ți crăpate,
Ai trecut prin multe…
Le cunoști pe toate.
Nu-ți feri privirea,
Ține capul sus,
Căci tu știi ce-nseamnă:
„Maina!”, „Vira” „gruz”!
Prezent la eveniment, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, care mulți ani la rând a activat în ramura construcțiilor, a adus cele mai sincere și frumoase urări de bine meșterilor-fauri, mâini de aur, accentuând că satele și orașele Moldovei au nevoie de case durabile, de proiecte moderne și de o infrastructură de calitate.
Totodată, președintele CNSM a venit cu ideea ca sindicatele și patronatele din construcții să urmeze exemplul colegilor din România, înaintând inițiativa către Guvernul Republicii Moldova de a declara ramura construcțiilor prioritară pentru economia țării. În opinia sa, constructorii sunt cei care muncesc pentru a pune țara pe făgașul modernizării și al dezvoltării durabile.
„Astăzi e nevoie să facem tot posibilul pentru a convinge actuala guvernare că dezvoltarea și consolidarea domeniului con-strucțiilor în conformitate cu standardele europene de calitate trebuie să fie o prioritate pentru stat și politicile naționale. De asemenea, trebuie să depunem toate eforturile ca angajații din domeniul construcțiilor să fie mândri de profesia lor”, a mai menționat Oleg Budza.
Și-au exprimat tot respectul pentru munca asiduă și profesionalism față de urmașii legendarilor zidari Leonid Cerescu, președintele Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova; Marin Sârbu, președintele Federației Patronatului din Construcții și Producere a Materialelor de Con-strucții din Republica Moldova; Andrei Cavcaliuc, vicepreședinte al Federației Patronale a Constructorilor, Drumarilor și a Producăto-rilor Materialelor de Construcție „CONDRUMAT”.
A dorit să fie alături de foștii colegi de breaslă și deputatul Boris Marcoci, care a venit cu un mesaj de felicitare din partea Legislativului și cu îndemnul ca angajații din construcții să-și asume misiunea inovației, să participe la mai multe proiecte de anvergură, ca să devină adevărații stăpâni ai șantierelor naționale.
În cadrul evenimentului, cei mai buni specialiști din domeniu au fost distinși cu Diplome de onoare din partea Guvernului Republicii Moldova, a partenerilor sociali de ramură și a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova.
La finele manifestării, organizatorii i-au bucurat pe constructori cu un concert de zile mari, la care au participat cunoscuți interpreți de muzică populară și ușoară.