Oficiali și sindicaliști europeni, reprezentanți ai Guvernului, Parlamentului, sindicatelor și Patronatului, parteneri sociali din sectorul serviciilor publice s-au întâlnit, zilele trecute, în cadrul unui forum, unde au discutat cum să consolideze dialogul social în Republica Moldova.
Evenimentul a fost organizat de Fe-derația Internațională a Sindicatelor din Serviciile Publice (PSI), în colaborare cu Federația Olandeză a Serviciilor Publice (FNV) și partenerii afiliați PSI din Republica Moldova: Federația Sindicală „Sănătatea”, Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Sfera Deservirii Sociale şi Producerii de Mărfuri „Sindincomservice”, Federaţia Sindicatelor Angajaţilor din Serviciile Publice „SINDASP” și Federația Sindicatelor din Energetică și Industrie.
În cadrul discuțiilor, participanții au abordat o serie de subiecte care vizează dialogul social din Republica Moldova în contextul implementării Acordului de Asociere RM-UE și rolul sectorului public în acest proces.
„Ceea ce putem spune noi, având deja acest Acord de Asociere, e că Republica Moldova are un parteneriat privilegiat cu Uniunea Europeană. Sarcina este ca să facem ca toate aceste lucruri care sunt prevăzute să se întâmple, dar aceasta nu este ușor și va lua ceva timp și efort. Noi trebuie să ne punem întrebarea cum prevederile Acordului de Asociere pot să aibă un impact pozitiv asupra serviciilor publice. Răspunsul este foarte clar: lucrurile nu trebuie făcute doar pentru servicii ca atare, dar trebuie procedat astfel ca cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de aceste servicii. Dumneavoastră și cei care muncesc în acest sector jucați un rol important pentru a face ca prevederile Acordului de Asociere cu adevărat să se implementeze”, a spus, în cadrul forumului, Marco Gammer, șef-adjunct al Secției operațiuni din Delegația UE.
Potrivit lui Sergiu Sainciuc, vice-președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), Acordul de Asociere care a intrat în vigoare acum doi ani este un mecanism de modernizare a Republicii Moldova, un angajament benevol luat de autorități și cetățeni. „Prevederile acestui acord sunt, de regulă generale. Ulterior, este foarte important acel plan de acțiuni care se elaborează, pentru că a fost aprobat anterior Planul de acțiuni pentru 2015 -2016, iar la momentul de față se elaborează Planul de acțiuni pentru 2017 și pentru anii viitori. În cazul de față, este foarte important ce va fi inclus concret în acest plan, dar dacă noi ne dorim o modernizare într-un domeniu sau altul și dacă pentru aceasta Uniunea Europeană ne mai oferă și resurse financiare sub formă de granturi, ca noi să facem acest lucru, pur și simplu trebuie să profităm de aceasta și să facem o reformă adecvată”, a spus Sergiu Sainciuc.
Referindu-se la legislația Republicii Moldova, vicepreședintele CNSM este de părere că
aceasta este bună, important e ca să fie implementată.
„Da, noi încercăm să racordăm legis-lația națională la standardele UE și la toate rigorile internaționale, dar cel mai important este următorul pas: cum să transpunem în practică aceste legi, standarde. Pentru că, dacă vom avea un cadru legislativ foarte atractiv și corect, avem ratificate zeci de tratate și convenții, dar în realitate nu depunem efortul să le implementăm, atunci e problema noastră deja”, a mai spus Sergiu Sainciuc.
Implicarea partenerilor sociali pe subiecte de interes național
Potrivit lui Sergiu Morari, șeful Direcției raporturi de muncă și parteneriat social de la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Acordul de Asociere RM-UE prevede implicarea partenerilor sociali pe subiecte de interes național, inclusiv elaborarea și coordonarea tuturor proiectelor de acte normative ce țin de domeniul muncii și cel social-economic.
„Țara noastră are deja o practică în acest sens, iar una dintre modalitățile de implicare a partenerilor sociali este activitatea în cadrul grupurilor de lucru. În anul curent, un astfel de grup a lucrat la elaborarea proiectului de lege pentru modificarea Codului muncii, altul – la un proiect de lege ce prevede reducerea poverii administrative asupra angajatorilor, iar un grup de lucru proaspăt creat urmează să examineze oportunitatea elaborării unui nou Cod al muncii”, a spus el.
Altă formă de conlucrare a partenerilor sociali este negocierea și încheierea convențiilor colective de nivel național. Până în prezent, au fost semnate 15 astfel de documente.
„Urmează ca, până la sfârșitul anului curent, partenerii sociali să vină și cu propuneri de perfecționare a dialogului social la nivel de ramură, dar și de examinare a posibilității de desfășurare a negocierilor în format bipartit”, a adăugat Morari.
Dialogul social este un fenomen formalizat, deocamdată
Președintele Federației Sindicatelor Angajaților din Servicii Publice „SIND-ASP”, Vlad Canțîr, a ținut să aducă critici felului cum se desfășoară dialogul social în Republica Moldova.
„Dialogul social este foarte important nu doar pentru noi, sindicaliștii. Nu știu când va avea un chip elegant și bun de pus în funcțiune cu adevărat acest dialog social din țară. Nu obosim să vorbim despre aceleași subiecte de mult timp și nu obișnuim să spunem cum este, pentru că, într-adevăr, ne reușește foarte puțin. Pe lângă toată eleganța care se conturează uneori, în anumite situații, nu se reușesc multe și dialogul social în Republica Moldova este un fenomen formalizat deocamdată, „fardat”, dar sunt atâtea lucruri care nu ne reușesc. Cea mai mare pacoste este salariul mizerabil de care parcă ne temem să vorbim. Nici sindicatele nu sunt active. Este adevărat, și noi, sindicaliștii, dacă avem pretenții, o pârghie definitorie în cadrul dialogului social, ar trebuie să avem o abordare mai serioasă. Aceeași adre-sare aș face-o și pentru partenerii noștri sociali”, a spus Vlad Canțîr.
De asemenea, în cadrul forumului s-a discutat și despre necesitatea de a include în legislația națională dialogul social bipartit la nivel de ramură, mai ales în contextul optimizărilor care vor avea loc în structura guvernamentală. În acest context, vicepreședintele CNSM, Sergiu Sainciuc, a ținut să amintească faptul că CNSM a pregătit deja propuneri pentru modificarea Legii 245, care vizează organizarea și funcționarea comisiilor de negocieri și consultări colective la toate nivelurile, pentru că în unele ramuri desfășurarea dialogului social lasă de dorit.
Despre această problemă a vorbit și Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „SĂNĂTATEA”, care a precizat că, dacă la nivel de ramură se mai poartă anumite negocieri, la nivel de unitate, situația este destul de îngrijorătoare. Din cele 248 de unități, doar în 120 sunt create comisii de consultări și negocieri colective.
Un nou Cod al muncii
Participanții la dezbateri s-au pro-nunțat și asupra intenției autorităților de elaborare a unui nou Cod al muncii. Sergiu Sainciuc a informat că sindicatele pledează mai mult pe perfecționarea și ajustarea acestuia la cerințele actuale ale pieței muncii, decât pe elaborarea unui nou document, care presupune un proces mai îndelungat și anevoios.
La rândul său, Bogdan Iuliu Hossu, președintele Cartelului ALFA, vicepreșe-dinte al Asociației pentru integrarea României în UE, i-a îndemnat pe sindicaliștii moldoveni să fie mai insistenți și să-și apere drepturile. „Nu vă obligă nimeni să faceți schimbări nedorite. Este important de reținut că dialogul social este un instrument, nu un scop, rolul lui fiind să așeze toți actorii la masa de negocieri și să discute până la atingerea unui compromis acceptabil pentru toate părțile”, a conchis Bogdan Iuliu Hossu.