Se știe, cultura e unul din cele mai importante domenii în istoria, în existența unui popor, care îl definește și îl face deosebit printre alte popoare. „Cultura e al doilea și cel mai solid teritoriu al patriei”, spunea, între altele, George Călinescu. Consiliul Republican al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură (FSLC) s-a convocat în ședință ordinară, la 22 martie curent. Pe ordinea de zi au fost incluse diverse chestiuni ce țin de activitatea sindicală în instituțiile de cultură.
La lucrările ședinței, în calitate de invitați, au participat Igor Zubcu, președintele CNSM, și ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Un subiect important pe ordinea de zi, asupra căruia s-au pronunțat mai mulți participanți la ședință, a fost chestiunea cu privire la evaluarea activității Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură pe parcursul anului 2022 și trasarea obiectivelor pentru anul 2023.
Nicolae Garaz, președintele FSLC, a menționat, în raportul său, că activitatea Federației a fost direcționată, pe parcursul anului 2022, spre realizarea prevederilor Programului strategic al FSLC pe anii 2021-2025 și realizarea misiunii sindicale în conformitate cu prevederile statutare. În scopul realizării acestor deziderate au fost întreprinse un șir de acțiuni în vederea consolidării sindicatului de ramură, sporirii profesionalismului și responsabilităților liderilor și activului sindical, reprezentării și protejării drepturilor social-economice, de muncă și profesionale ale salariaților, membri de sindicat, monitorizării respectării Convenției Colective la nivel de ramură, promovării negocierii și semnării Contractelor colective la nivel de unitate și respectării acestora etc.
Cultura poate fi motorul acestei țări
Ministrul Sergiu Prodan a relevat, în discursul său, deschiderea ministerului pentru conlucrare cu sindicatul de ramură. Totodată, acesta a relatat despre acțiunile întreprinse de minister, care sunt orientate spre perfecționarea legislației și îmbunătățirea salarizării în ramură, punându-se accent pe mobilitatea culturală din țară și pe autonomia instituțiilor de cultură. „Cultura poate fi motorul acestei țări, prin activitățile culturale îmbinate cu turismul care să aducă plusvaloare și dezvoltare a ramurii culturii”, a punctat Sergiu Prodan.
La ședință au luat cuvântul mai mulți membri ai Consiliului Republican, care au vorbit despre activitățile desfășurate de organele sindicale în cadrul structurilor pe care le reprezintă, realizările, provocările și perspectivele mișcării sindicale din ramură. Aceștia au menționat eforturile depuse pentru a obține respectarea drepturilor legitime ale salariaților din domeniul culturii, menținerea specialiștilor competenți, îmbunătățirea condițiilor de muncă și remunerarea acestora de către administrația publică locală de nivelul I, conform prevederilor legale.
În context, membrii Consiliului au subliniat că sindicatul de ramură trebuie să fie mai insistent în obținerea îmbunătățirii condițiilor de remunerare a muncii. Totodată, membrii Consiliului Republican al FSLC au solicitat Ministerului Culturii să întreprindă acțiuni ferme în vederea perfecționării Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, inclusiv prin unificarea valorilor de referință aplicate la stabilirea tuturor angajaților din sectorul bugetar, în scopul îmbunătății condițiilor de salarizare a salariaților din domeniul culturii. De asemenea, sindicaliștii solicită Ministerului Culturii susținerea specialiștilor tineri pentru a profesa în domeniile culturii, atât în mediul rural, cât și în cel urban, prin întreprinderea acțiunilor de rigoare în vederea stabilirii indemnizației unice la angajare.
Pentru anul curent, Consiliul Republican a stabilit ca acțiuni prioritare ale FSLC: promovarea principiilor muncii decente și asigurarea unui trai decent salariaților din ramura culturii și din ramurile conexe; repunerea în drepturi a membrilor de sindicat în toate cazurile în care se constată că acestea au fost încălcate; menținerea și dezvoltarea parteneriatului social la nivel de ramură, monitorizarea respectării Convenției colective la nivel de ramură pentru anii 2021-2025; promovarea încheierii contractelor colective de muncă la nivel de unitate; direcționarea activităților de instruire a liderilor sindicali în vederea perfecționării competențelor și eficientizării activității sindicale, informării activului sindical și a membrilor de sindicat; colaborarea cu structurile sindicale naționale și internaționale în scopul implementării proiectelor comune în domeniu, a realizării schimbului de experiență și a bunelor practici ș. a.