Deputații din cadrul Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie a Parlamentului au ajuns la un consens în ceea ce privește definitivarea statutului juridic al medicului rezident.
O inițiativa legislativă în această privinţă, elaborată anterior de către deputații din cadrul comisiei de profil, care sunt reprezentanți ai majorității fracțiunilor parlamentare, a fost discutată în cursul ședinței de marți. Participanții la ședință au susținut în unanimitate proiectul de modificare și completare a Legii cu privire la exercitarea profesiei de medic.
Proiectul urmează a fi înaintat, în cel mai scurt timp, spre examinare în plenul Parlamentului.
Modificările au fost determinate de necesitatea înlăturării vidului legislativ, creat în jurul statutului medicilor rezidenți, inclusiv în urma adoptării noului Cod al Educației. Proiectul de lege propus de comisie are drept scop aducerea în cadrul legal a statutului juridic al medicului rezident, inclusiv în ceea ce privește limitele competenței profesionale a medicului rezident, asumarea responsabilităților pentru calitatea actului medical, precum și modul de remunerare.
Reprezentanţii Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului au comunicat că deputații au remarcat că modificările propuse urmăresc acordarea unui statut distinct medicilor rezidenți, cu delimitarea clară a competențelor acestora.
Grație transpunerii în viață a acestei inițiative legislative, va fi asigurată continuitatea prin posibilitatea angajării medicilor re-zidenți în instituțiile medico-sanitare, cu reangajarea ulterioară în calitate de medici specialiști. De asemenea, consensul deputaților comisiei de profil rezidă în necesitatea încurajării și motivării tinerilor specialiști, respectiv, a reducerii migrației cadrelor medicale, stopării plecării lor peste hotarele țării.
Proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii cu privire la exercitarea profesiunii de medic este un rezultat al eforturilor comune și al unor abordări de consens împărtășite de către deputații comisiei de profil, de Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, de medici rezidenți.