5 December 2024
Chisinau
Congres

Congresul IV al CNSM, evenimentul anului

Loading
Congres Congresul IV al CNSM, evenimentul anului
Congresul IV al CNSM, evenimentul anului
Vocea poporului

Cel mai important eveniment din anul acesta va fi, fără îndoială, Congresul IV al CNSM, care urmează să aibă loc în iunie 2022. La acest for se vor da aprecieri evoluției mișcării sindicale, vor fi adoptate documente de bază privind strategia pentru următorii ani, vor fi discutate probleme actuale, stringente.

Am adresat liderilor sindicali ai federațiilor, precum și reprezentanților CNSM din teritoriu, următoarele întrebări:

Ce așteptări aveți de la Congresul IV al CNSM?

Ce schimbări ați dori să se producă în viața sindicală și în promovarea drepturilor salariaților, în lupta pentru aceste drepturi?

Cum credeți că ar trebui să fie relațiile sindicatelor cu guvernarea și pentru ce forme de cooperare pledați?

Mihail LAȘCU, președintele Federației Sindicatelor din Moldova „Sindlex”:

„Obiectivul primordial este grija de omul muncii, sănătatea şi securitatea la locul de muncă”

Mişcarea sindicală, pe par­cursul anilor, s-a afirmat drept o forţă motrice capabilă să ve­gheze cum este respectat drep­tul la muncă şi să contribuie la protecţia social-economică a angajaților.

Suntem la o distanță scurtă de Congresul IV al CNSM şi pu­tem face o retrospectivă a cali­tăţii activităţii sindicale a centre-lor național-ramurale, dar şi a Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova.

Avem succese, dar şi regrete – sigur, am realizat multe, dar pan­demia ne-a creat şi unele obsta­cole de care nu eram pregătiţi în deplină măsură. De aici, şi regretele că nu am fost capabili uneori să gestionăm situaţia cum am fi dorit, şi nu am ajuns la rezultate mai bune la capitolul sănătatea şi securitatea la locul de muncă, garanţii sociale mai consistente în condiţiile de muncă cu risc sanitar sporit.

Aşteptările Federaţiei Sindicatelor din Moldova „Sindlex” de la Congresul IV al CNSM nu sunt diferite de cele spre care năzuiește întreaga comunitate sindicală. Ele vin să accentueze necesitatea unei resetări la nivel naţional, ramural şi teritorial. Deşi noi, ca Federaţie, suntem în ascendenţă, încercările, la nivel naţional, de diminuare a rolului sindicatelor în viaţa profesională şi în protecţia socială ne îngri­jorează. De aici vine și marea aşteptare că sindicatul de mâine va fi mai combativ şi mai vocal.

Astăzi, mulţi politicieni care ieri activau în organizaţii internaţionale în domeniul apărării drepturilor muncii şi se opuneau muncii la negru, migraţiei necontrolate a forţei de muncă, traficului de fiinţe umane, pledau pentru condiţii motivante, după intrarea în legislativ, în exe­cutiv, au uitat de respectarea dreptului la o muncă decentă şi la un salariu care ar oferi familiei posibilitatea să se întreţină şi să muncească în Republica Moldova.

Este foarte important dialogul social şi parteneriatul constructiv, unde părţile se ascultă şi se ajută în a realiza şi menţine garanţiile sociale negociate prin Convenţiile colective şi Contractele colective de muncă.

Cheia succesului în mişcarea sindicalistă este de a negocia condiţii bune de muncă, de salarizare şi de odihnă a salariaţilor, de a monito­riza aplicarea cadrului legal în realizarea acestor drepturi şi a promova o cât mai mare transparenţă instituţională, ca membrii de sindicat să simtă grija faţă de ei şi pentru problemele cu care se confruntă.

Şi totuşi, reuşita e în consecutivitatea şi amploarea deciziilor, în ca­racterul şi perseverenţa mișcării sindicaliste, precum şi în Unitatea şi Solidaritatea maselor.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand