Federaţia Sindicatelor din Moldova „SINDLEX”, a desfășurat cea de-a III-a Conferinţă, care a avut menirea de a evalua activitatea pe durata ultimilor cinci ani, de a alege conducerea și a stabili strategia şi perspectivele de viitor.
Astfel, Mihail Lașcu a fost reales pentru un nou mandat, în calitate de președinte al Federației Sindicatelor din Moldova „SINDLEX”, cu votul unanim al membrilor prezenți la reuniune. Angela Otean a fost realeasă în funcția de secretar general al „SINDLEX”.
Liderul sindical și-a propus pentru următoarea perioadă să fortifice parteneriatul social în ramură, să negocieze noi beneficii pentru salariații membri de sindicat, recrutarea de noi membri, implementarea unor programe și activități de instruire, dezvoltarea politicilor de susținere a tinerilor specialiști și a femeilor, promovarea unor noi parteneriate la nivel internațional.
De asemenea, delegații au audiat raportul de activitate al Consiliului General al Federației „SINDLEX” pentru perioada 2017-2022 și raportul Comisiei de Cenzori privind activitatea financiară a federației. A fost aleasă o nouă componență a Comisiei de Cenzori și a Consiliului General.
La lucrările Conferinței a participat și Igor Zubcu, președinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova. Online au participat reprezentanți ai mai multor organizații partenere ale Federației din străinătate, care i-au felicitat pe reprezentanții „SINDLEX” pentru realizări și i-au asigurat de prietenie și conlucrare pe viitor.
Igor Zubcu a adus la cunoștința celor prezenți informații despre activitățile desfășurate de Confederație în ultima perioadă: acțiuni legate de pregătirile pentru Congresul IV al CNSM din 3 iunie 2022, reluarea activității Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective, dezvoltarea relațiilor de colaborare cu partenerii sociali și organizații internaționale etc.
Președintele CNSM l-a felicitat pe Mihail Lașcu pentru încrederea pe care o are din partea membrilor federației și a menționat că „SINDLEX” servește drept un model de practici eficiente în domeniul parteneriatului social pentru întreaga mișcare sindicală.
Mihail Lașcu, la rândul său, copleșit de emoții, a vorbit despre rolul salariaților pe care îi reprezintă în aceste vremuri grele de pandemie și de criza refugiaților ucraineni, despre cei care activează în prima linie și cât de important e ca aceștia să simtă susținerea sindicatelor.
„În ultimii cinci ani, au fost depuse eforturi mari în procesul de negociere cu partenerii sociali pentru a îmbunătăți condițiile de muncă și a soluționa problemele existente, fiind încheiate mai multe Convenții și Contracte colective de muncă. Avem astăzi peste 20 de mii de membri de sindicat și continuăm să creștem. Pandemia ne-a dat peste cap planurile în ultimii ani, însă, datorită bunei organizări și muncii echipei Federației, am reușit să obținem rezultate concrete”, a menționat Mihail Lașcu.
Delegații la Conferința a III-a au aprobat o Adresare a Federației „SINDLEX” care va fi prezentată Parlamentului și Guvernului Republicii Moldova. Sindicaliștii vin cu îndemnul către instituțiile statului de a acționa împreună pentru crearea unui dialog eficient dintre Parlamentul Republicii Moldova, comisiile parlamentare și sindicate, în vederea perfecționării cadrului legal ce vizează drepturile social-economice ale angajaților, membri de sindicat.
La final, conducerea Federației „SINDLEX” a înmânat diplome sindicaliștilor care s-au remarcat în activitatea profesională. Apoi a fost organizat un flashmob, prin care au condamnat războiul din Ucraina, au pledat pentru pace și au chemat părțile implicate să găsească soluții pe calea dialogului.