4 December 2024
Chisinau
Без рубрики

Conducerea sindicatelor, alături de copiii defavorizaţi

Loading
Без рубрики Conducerea sindicatelor, alături de copiii defavorizaţi
Conducerea sindicatelor, alături de copiii defavorizaţi

brindusa-cnsm

 

La decizia conducerii Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor di Moldo­va, Vasile Patraşcu, consilierul pre­şedintelui CNSM, a efectuat recent o vizită la Centrul de plasament temporar al copiilor în situaţii de risc „Brânduşa” din oraşul Hânceşti. Copiii au primit în dar din partea CNSM fructe, dulciuri, rechizite şco­lare, alte cadouri.

 

„Conform statutului CNSM, menirea sindicatelor este de a contribui la apărarea intereselor profesionale, economice şi so­ciale ale salariaţilor, însă noi, ca parte com­ponentă a societăţii civile, ne implicăm şi în diverse activităţi filantropice, care sunt în beneficiul oamenilor. Comitetul Confe­deral al CNSM a instituit patronajul asu­pra acestui centru de copii, cu scopul de a reintegra în societate copiii defavorizaţi”, a accentuat Vasile Patraşcu.

El a adăugat că, de la instituirea acestui patronaj, au reuşit să desfăşoare mai mul­te acţiuni. Anul trecut, în cadrul campaniei „O carte pentru un copil”, organizată de Comisia de Tineret a CNSM, biblioteca centrului a fost completată cu o mulţime de cărţi de literatură artistică. În august anul trecut, copiii de vârstă şcolară au pri­mit în dar ghiozdane şi rechizite şcolare, în timp ce picii care frecventează grădiniţa au fost bucuraţi cu alte cadouri. Mai târziu, au vizitat Circul de Stat din Chişinău, după care au fost serviți cu o masă la Institutul Muncii.

„În ajunul sărbătorilor de iarnă, copiii respectivi au privit un spectacol la Teatrul Republican de Păpuşi „Licurici”, după care au mers la Institutul Muncii, unde au luat un prânz după care au prezentat un spec­tacol de muzică şi poezie pentru sindica­lişti. Iar drept răsplată au primit aplauze şi cadouri. Fiecare întâlnire le aduce copiilor zâmbetul pe buze. Copiii din familii nevo­iaşe se confruntă cu diverse probleme, de aceea, este important să îi ajutăm. Acolo unde în familie nu este un mediu educo­gen, intervin cu ajutor statul, administra­ţia publică locală, sindicatele. Aceşti copii au nevoie de   atenţie, pentru a-i face mai buni şi mai prietenoşi”, a subliniat consili­erul preşedintelui CNSM.

„Conducerea CNSM este permanent alături de copiii de la 

Centrul „Brânduşa”, în special cu prilejul unor sărbători. Sfintele Sărbători de Paşti este una de suflet, care ne face să fim mai buni, mai generoși”, a ţinut să menţioneze Larisa Dragomir, di­rectoarea Centrului „Brânduşa”.

 

Problemele cele mai mari, după împlinirea a 18 ani

 

Referindu-se la problemele cu care se confruntă instituţia pe care o conduce, Larisa Dragomir a menţionat că centrul ar avea nevoie de o mansardă, astfel ca dis­cipolii să fie cazaţi câte patru-cinci într-o odaie, aşa cum este în Polonia, în alte țări din UE. Pentru moment, într-un dormitor sunt cazaţi 13 băieţi, iar în altul – 12 fete.

Până la atingerea vârstei majoratu­lui, copiii de la „Brânduşa” se află în grija statului. Dar ce se întâmplă cu ei mai de­parte?

„Conform legislaţiei în vigoare, la îm­plinirea vârstei de 18 ani, copiilor care nu au nici un părinte în viaţă li se oferă din partea statului un suport material în va­loare de 10 mii de lei, dar aceşti bani sunt prea puţini ca să le permită să se descurce de sine stătător. La 15 mai, Eduard Bumbu, unul dintre discipolii noștri, va împlini 16 ani. Ne gândim să îl înscriem la Şcoala pro­fesională de la Hânceşti, el vrea să se facă sudor. Îl vom monitoriza şi pe parcursul cât îşi va face studiile la această instituţie de învăţământ. Fiind încadrat la o şcoală profesională, el va beneficia de cămin, de alimentaţie de două ori pe zi, de o bursă lunară de circa 1300 de lei. După trei ani de studii, Eduard va putea să se încadre­ze în câmpul muncii. În ceea ce priveşte asigurarea cu spaţiul locativ, în prezent, în oraşul Hânceşti se construieşte un bloc de locuinţe sociale, vom face tot posibilul ca Eduard Bumbu să beneficieze şi el de un astfel de apartament”, a dat asigurări di­rectoarea Centrului „Brânduşa”.

Centrul „Brânduşa” a fost creat în anul 2002. Scopul este de a oferi copiilor aflaţi în situaţii de risc servicii de cazare, îngriji­re, educaţie şi, după caz, consiliere psiho­logică, medicală, în vederea integrării sau reintegrării copiilor în mediu familial.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand