Conducerea Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova a avut, marți, o întrevedere cu membrii Consiliului Federației Internaționale a Sindicatelor Angajaților din Serviciile Publice.
Scopul întrunirii a fost ca sindicaliștii de peste hotare să afle despre activitatea CNSM, despre structura organizatorică a acesteia și să discute despre perspectivele de colaborare.
Oleg Budza, președintele CNSM, le-a vorbit celor prezenți despre situația politică și social-economică din țară, dar și despre acțiunile Confederației în promovarea și apărarea intereselor și a drepturilor membrilor de sindicat, despre etapele prin care au trecut sindicatele din Moldova, despre realizări, provocări etc.
Vocea sindicatelor se face auzită
„Instabilitatea politică din țară își lasă, evident, amprenta asupra bunului mers al lucrurilor, în general, în țară. Nu întotdeauna ajung în funcții de răspundere oameni competenți. E foarte greu să porți tratative cu oficialii. Una din cele mai mari reușite sunt negocierile tripartite. Avem o posibilitate de a participa și de a influența hotărârile care urmează să fie aprobate de guvern. Vocea noastră se face auzită”, a menționat liderul CNSM.
În cadrul întrunirii, s-a vorbit și despre motivarea salariaților de a intra în rândurile sindicatelor, o încercare destul de grea pentru sindicatele din întreaga lume. „Din păcate, în ultimul timp, observăm un regres la acest capitol. Exodul moldovenilor nu poate să nu ne îngrijoreze. Circa un milion de persoane apte de muncă au plecat la muncă peste hotarele țării. Astfel, depunem eforturi susținute ca să-i motivăm pe salariații rămași acasă să devină membri de sindicat”, a specificat Oleg Budza.
Investim mult în instruire pentru a educa, a crește personalități |
Cea mai bună promovare sunt rezultatele bune obținute. „În anul trecut, 320 de salariați nu au fost disponibilizați, fiindcă organizațiile sindicale nu au dat acceptul concedierii acestora. În cadrul Institutului Muncii avem un centru de instruire puternic. Investim mult în instruire pentru a educa, a crește persoane care o să ne ia locul. În plus, am creat un centru medical pentru membrii de sindicat. Sindicaliștii achită doar 25% din taxele stabilite de stat. Centrul de diagnostic a obținut finanțare din cadrul contribuțiilor de asigurări medicale. De asemenea, promovăm intens proiectul SINDICARD, care oferă posibilitatea de a cumpăra produse cu reduceri de până la 10% atunci când plata se face cu sindicardul”, au fost enumerate doar câteva realizări ale CNSM. Toate aceste lucruri sporesc încrederea salariaților față de sindicat.
Oaspeții au adresat conducerii multe întrebări și s-au interesat despre salariul minim în țara noastră.
Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, a explicat că sindicatele insistă asupra majorării salariului minim până la egalarea acestuia cu minimul de existență și în acest sens se poartă negocieri intense cu conducerea țării. „O treime din muncitori au salarii mai mici de minimul de existență, aproximativ 40% din populația țării au salariul mai mic decât salariul mediu pe economie, care constituie 4360 de lei (aproape 300 de dolari)”, a menționat vicepreședintele CNSM.
De asemenea, Petru Chiriac a adăugat că, în acest an, la sindicate au aderat peste 4000 de tineri, aceștia fiind atrași prin organizarea diferitelor forumuri, seminare și campanii informative.