Conducerea CNSM a avut, miercuri, 25 octombrie, o întrevedere cu Petru Rotaru, ministrul Finanțelor. Discuțiile s-au axat pe necesitatea reexaminării salariului minim pe țară, pe problemele legate de salarizarea în sectorul bugetar, impozitarea veniturilor persoanelor fizice, chestiuni legate de organizarea tratamentului balneosanatorial al asiguraților, a odihnei și întremării sănătății copiilor și adolescenților în sezonul estival, precum și alte subiecte.
La întrevedere au participat, din partea sindicatelor, Igor Zubcu, președintele CNSM, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, Polina Fisticanu, șefa Departamentului pro-tecție social-economică al CNSM. De asemenea, au fost prezenți Olga Golban și Vladimir Arachelov, secretari de stat la Ministerul Finanțelor.
Liderii sindicali au reiterat necesitatea stabilirii unui salariu minim unic în mărime de 50% din salariul mediu lunar pe economie, conform prevederilor Cartei sociale europene revizuite și Directivei UE privind salariile minime adecvate 2022/2041. Conform informațiilor discutate, în cazul Republicii Moldova, 50% din salariul mediu prognozat pentru anul 2023, de 11700 de lei, ar rezulta un salariu minim de cel puțin 5850 de lei.
Liderii sindicali au lansat o serie de propuneri care ar putea aduce beneficii substanțiale angajaților
CNSM a propus revizuirea legislației în domeniul salarizării în sectorul bugetar, inclusiv prin stabilirea unei valori unice de referință pentru toți salariații din sectorul bugetar. Totodată, sindicaliștii au accentuat că majorarea salariilor trebuie efectuată prin majorarea efectivă a salariului de bază, dar nu pe seama acordării diferitelor sporuri.
În cadrul discuțiilor, liderii sindicali au menționat necesitatea majorării salariilor angajaților de la Casa Națională de Asigurări Sociale, unde se atestă o fluctuație sporită a cadrelor, din cauza volumului mare de lucru și a unui nivel insuficient de remunerare a muncii.
În ceea ce privește impozitarea veniturilor persoanelor fizice, sindicaliștii au propus revenirea la impozitarea progresivă a veniturilor persoanelor fizice; majorarea scutirilor personale, inclusiv a celei majore, precum și pentru persoanele întreținute, cel puțin la rata medie anuală a inflației.
Tot în această ședință, reprezentanții sindicatelor au propus modificarea legislației în vederea acordării, ca excepție, a plăților anticipate (avans) în mărime de cel puțin 75% pentru contractele care au ca obiect servicii de organizare a tratamentului balneosanatorial al asiguraților, a odihnei și întremării sănătății copiilor și adolescenților în sezonul estival.