21 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Condițiile de remunerare a muncii de noapte. Munca prin cumul poa­te fi limitată?

Loading
Cetăţeanul şi legea Condițiile de remunerare a muncii de noapte. Munca prin cumul poa­te fi limitată?
munca-de-noapte

Foto: legestart.ro

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

Condițiile de remunerare a muncii de noapte

 

guestion

Lucrez la o companie de producere. Munca este presta­tă pe schimburi și uneori lucrăm și noaptea. Vreau să aflu dacă remunerarea muncii de noapte este la fel ca și cea de zi?

 

Iana Bondarenco, Bălți

 

Condițiile de remunerare a muncii de noapte diferă de condițiile generale de remunerare a muncii. Și anume, potrivit art. 159 din Co­dul muncii, pentru munca prestată în program de noapte se stabileşte un adaos în mărime de cel puţin 0,5 din salariul de bază pe unitate de timp stabilit salariatului.

 

Cazurile în care munca prin cumul poa­te fi limitată

 

guestion

Sunt mamă singură și am la întreținere trei copii mi­nori. Am solicitat să fiu angajată prin cumul, știind din timp că angajatorul are asemenea posibilitate, însă am fost tratată cu  refuz, cum că, în cazul meu, legea interzi­ce munca prin cumul. Doresc să aflu în ce cazuri munca prin cumul poate fi limitată?

 

Loredana Grosu, Strășeni

 

Munca prin cumul poate fi limitată numai pentru salariații cu anu­mite profesii, specialități și funcții, cu condiții și regim de muncă de­osebite, a căror muncă prin cumul ar putea pune în pericol sănătatea lucrătorilor sau securitatea procesului de producție.

Din aceste considerente, la angajarea prin cumul la lucrări cu condiții de muncă grele, vătămătoare și/sau periculoase, angajatorul urmează să solicite de la persoana respectivă prezentarea certificatu­lui medical (art. 270 din Codul muncii).

Restricțiile sau limitarea muncii prin cumul se stabilește de către angajator de comun acord cu organul sindical sau cu alți reprezentanți aleși de salariați în cazul în care la unitate nu există sindicat.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand