Administraţia publică locală din raionul Floreşti conlucrează cu sindicatele în cadrul tuturor activităţilor desfăşurate în teritoriu, iar cele mai multe chestiuni ridicate de reprezentanţii salariaţilor la consultările şi negocierile tripartite ţin de respectarea legislaţiei muncii. Potrivit lui Procopie Şura, vicepreşedinte al raionului Floreşti, cele mai dureroase probleme abordate de partenerii sociali vizează abaterile de la legislaţia muncii, care ţin, în special, de condiţiile de activitate a salariaţilor.
„Sindicatele solicită să fie respectată legislaţia muncii. Cu părere de rău, sunt foarte multe abateri în acest sens şi, cu toate că organizăm frecvent întruniri la toate nivelurile cu producătorii din diferite domenii, în unele gospodării sunt îmbunătăţite condiţiile de muncă, iar în altele situaţia rămâne neschimbată”, a apreciat vicepreşedintele raionului Floreşti.
Controale vs. încălcări
Procopie Şura a specificat că, în primul semestru al anului curent, inspectorii de stat ai muncii au efectuat controale la 110 întreprinderi din raionul Floreşti. În urma verificărilor, au fost depistate 481 de abateri de la normele în vigoare, inclusiv în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, precum şi 381 de încălcări ale legislaţiei muncii. Din cele 110 unităţi economice, 49 activează în agricultură.
O altă problemă de pe agenda dialogului tripartit ţine de majorarea retribuţiei pentru lucrătorii din raionul Floreşti.
„Ca şi în toată republica, noi ne-am dori salarii mai mari pentru angajaţi. În condiţiile anului acesta este foarte greu de vorbit însă despre salarii decente. Agricultorii suportă pierderi din cauza embargoului impus de Rusia, iar capacităţile de care dispun întreprinderile sunt limitate”, a afirmat vorbitorul.
Procopie Şura a subliniat că în această situaţie este necesar să fie majorate salariile, pensiile şi bursele ca premisă pentru dezvoltarea pieţei interne de consum.
În opinia vicepreşedintelui raionului Floreşti, rolul sindicatelor în Comisia tripartită pentru consultări şi negocieri colective de nivel raional este de a semnala încălcările existente, situaţiile de conflict ce apar în unele colective de muncă şi a contribui la găsirea soluţiilor pentru depăşirea acestora. Potrivit lui Procopie Şura, în raionul Floreşti, dialogul social se desfăşoară mai intens între administraţia publică locală şi reprezentanţii sindicatelor.
În acelaşi timp, succesul dialogului tripartit depinde în mare parte de patronat. „Dacă vom avea un grad înalt de responsabilitate socială din partea patronatului, vom putea să soluţionăm mai uşor problemele oamenilor”, a menţionat demnitarul.
Beneficiile convenţiei colective
Preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor din raionul Floreşti, Grigore Bumbac, a remarcat că structura teritorială a patronatelor a fost creată la insistenţa reprezentanţilor salariaţilor, pentru a putea fi încheiată o convenţie colectivă la nivel local.
„Atunci când am iniţiat discuţii pe marginea convenţiei, ne-am întâlnit cu reprezentanţii administraţiei publice locale şi am încercat să negociem, dar nu exista al treilea partener de dialog – patronatele. Ulterior, a fost creată structura în cauză şi am reuşit să încheiem şi să înregistrăm acest document, iar acum ne ghidăm de prevederile lui”, a subliniat preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor din Floreşti.
Datorită faptului că a fost semnată convenţia, organizaţiile sindicale primare din teritoriu au posibilitate să încheie contracte colective de muncă la nivel de unitate.
Convenţia colectivă va fi implementată în perioada 2012-2016 şi prevede un şir de facilităţi pentru tinerii specialişti, inclusiv zile suplimentare la concediu, precum şi unele măsuri de soluţionare a problemelor legate de salarizare. În acelaşi timp, în cadrul negocierilor tripartite a fost soluţionată şi problema asigurării sindicatelor cu oficiu. Acesta se află în sediul administraţiei publice locale.
Relaţiile de muncă
„Noi avem şi destule probleme. De exemplu, au apărut unele dificultăţi legate de achitarea salariilor la o companie din satul Gura Camencii, pe care sperăm că vom reuşi să le depășim. De asemenea, o întreprindere de procesare şi-a sistat activitatea din cauza unor datorii pentru materia primă care i-a fost livrată anterior, iar în urma micşorării preţurilor de achiziţie, producătorii agricoli nu mai vor să-i furnizeze producţie”, a menţionat Grigore Bumbac.
Totodată, în prezent, lucrătorii din agricultură sunt remuneraţi la un nivel care nu le acoperă necesităţile minime, iar prin intermediul dialogului tripartit sunt căutate căi de majorare a retribuţiei pentru prima categorie de salarizare. Comisia raională pentru consultări şi negocieri colective dezbate în permanenţă aspecte legate de îmbunătăţirea remunerării nu doar pentru agricultori, ci şi pentru bugetari şi alte categorii de lucrători, a specificat Grigore Bumbac.
Şi în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă sunt unele deficienţe. În acelaşi timp, cu toate că în Convenţia colectivă de nivel raional este prevăzută alocarea a două procente din fondul de salariu al unităţilor pentru îmbunătăţirea protecţiei muncii, uneori acest lucru este neglijat.
Dialogul social
Preşedintele Consiliului interramural al sindicatelor din Floreşti constată că în acest raion dialogul social este unul funcţional şi capabil să rezolve problemele oamenilor.
El şi-ar dori însă ca acest dialog să se intensifice, ca partenerii sociali să se adune mai des pentru a aborda problemele care apar. Cu toate acestea, el afirmă că autorităţile publice locale sunt receptive la problemele pe care le ridică atât sindicatele, cât şi reprezentanţii patronatelor.
În raionul Floreşti sunt aproape 200 de organizaţii sindicale primare, afiliate la 11 sindicate de ramură, a mai specificat Grigore Bumbac.
Consiliere sindicală
Alexandru Pascaru, inspector principal de muncă al sindicatelor, a precizat pentru „Vocea poporului” că, recent, a efectuat vizite de inspectare la cinci instituţii de ocrotire a sănătăţii din raionul Floreşti, în care activează organizaţii sindicale. În cadrul acestor vizite a constatat 73 de abateri în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi 16 – pe relaţiile de muncă.
Cele mai multe nereguli au vizat modul în care este întocmită documentaţia, lipsa instrucţiunilor în securitatea şi sănătatea în muncă şi efectuarea instruirii personalului în acest domeniu. Totodată, majoritatea unităţilor nu fac evaluarea factorilor de risc la locurile de muncă.
Cât priveşte relaţiile dintre salariaţi şi angajatori, deseori sunt semnalate cazuri în care nu sunt completate carnetele de muncă, nu sunt încheiate contracte individuale de muncă, iar prevederile contractelor colective nu sunt respectate.
Alexandru Pascaru este de părere că cele mai multe abateri de la normele în vigoare sunt generate de cunoaşterea insuficientă a acestora. Drept dovadă serveşte multitudinea de întrebări puse de conducătorii de unităţi şi specialiştii în domeniul securității și sănătății în muncă atât în timpul inspectărilor, cât şi după acestea, dar şi solicitările frecvente de a organiza seminare cu această tematică. „Când efectuăm o vizită de inspectare şi informăm că nu aplicăm penalităţi, ci doar oferim consultaţii, reprezentanţii unităţilor ne pun la dispoziţie toată informaţia solicitată şi conlucrează cu noi pentru a se conforma legislaţiei în vigoare”, a conchis inspectorul principal de muncă al sindicatelor.
Urmăriţi o secvenţă la acest subiect şi în cadrul emisiunii „Dialog social” din 19 august, difuzată pe „Moldova 1”: