În halate albe, cu zâmbetul pe față, dar și cu lacrimi în ochi, istoviți de muncă nonstop – așa sunt angajații din sistemul sănătate, în viziunea copiilor. Când îi văd, micuții au sentimente de bucurie, dar și de frică, uneori. Asta au încercat să reproducă în desenele lor copiii salariaților din sistemul gaze, membri de sindicat, în cadrul unui concurs desfășurat de Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Industria Chimică și Resurse Energetice.
Competiția a avut loc în perioada 6 august – 7 septembrie curent. Lucrările au fost evaluate recent la Casa Sindicatelor de către comisia de concurs, din care au făcut parte mai mulți sindicaliști, dar și un artist plastic profesionist.
Margareta Strestian, președintă a FSCRE, a menționat că un număr-record de copii s-a înscris la actuala ediție a concursului de desen, organizat de federație – peste 160. Competiția este la cea de-a treia ediție, iar în anul curent a avut drept tematică „Medicul, prin ochii unui copil”.
Concursul s-a desfășurat la trei categorii de vârstă: 7-10 ani, 11-13 ani, 14-16 ani. Au fost admiși la competiție atât elevi care frecventează școli de arte, secțiunea pictură, cât și copii care nu studiază desenul în mod special.
Membrilor juriului le-a fost greu să-i desemneze pe cei mai buni dintre cei mai buni, întrucât au fost multe lucrări la care era evident: copiii au muncit mult și au dat dovadă de spirit creativ și de originalitate. Însă cei care au desenat frumos, dar au plagiat, nu au avut șanse să nimerească printre primele trei locuri.
Dar și acești copii au obținut cadouri, pentru ca, fiind încurajați, să se prezinte mai bine la următoarele ediții ale concursului.
Astfel, la categoria de vârstă 7-10 ani, câştigători ai concursului au devenit:
- locul I – Livia Sinchetru, comitetul sindical „Chișinău-gaz” SRL;
- locul II – Loredana Cherdevară, comitetul sindical „Ialoveni-gaz” SRL;
- locul III – Mihail Chioroglo, comitetul sindical „Chișinău-gaz” SRL
La categoria de vârstă 11-13 ani, câştigătorii concursului sunt:
- locul I – Victoria Evteev, comitetul sindical „Bălți-gaz” SRL;
- locul II – Ana Mihalachi, comitetul sindical „Orhei-gaz” SRL;
- locul III – Nichita Chirilov, comitetul sindical „Chișinău-gaz” SRL.
La categoria de vârstă 14-16 ani, câştigători ai concursului au devenit:
- locul I – Lidiana Rotaru, comitetul sindical „Ștefan Vodă-gaz” SRL;
- locul II – Grigore Garabajiu, comitetul sindical „Ialoveni-gaz” SRL;
- locul III – Luminița Rusu, comitetul sindical „Orhei-gaz” SRL.
Premiul special, instituit de către pre-ședintele FSCRE, Margareta Strestian, i-a revenit lui Dumitru Mercicari, un copil de 13 ani cu nevoi speciale, care a executat portretul unui medic utilizând tehnica grafică în creion. Margareta Strestian a ținut să menționeze că astfel de copii depun eforturi titanice ca să poată realiza o lucrare de artă plastică, de aceea, familiile lor trebuie susținute. Alți peste 150 de copii participanți la concurs au obținut cadouri și diplome.
Lucrările au fost evaluate de cinci membri ai juriului: Margareta Strestian, președinte al FSCRE, președintele comisiei de concurs, Sergiu Bădrăgan, profesor la Colegiul de Arte Plastice „Al. Plămădeală” din Chișinău, Elizaveta Iurcu, vicepreședinte al Federației Sindicatelor din Comunicații, Angela Chicu, redactor-șef al ziarului „Vocea poporului”, Diana Cernei, consilier pentru organizare și educație al FSCRE, secretar al comisiei de concurs.
Margareta Strestian a remarcat „nivelul înalt de pregătire al copiilor şi viziunea lor artistică, iar imaginea medicului a fost prezentată în diverse tehnici”. Liderul sindical a precizat că s–a ales tematica respectivă, întrucât anul 2020 a fost declarat la nivel național ,,Anul Lucrătorului Medical”.
Potrivit Elizavetei Iurcu, „lucrările sunt colorate, vesele, pline de viaţă, aşa cum văd lucrurile copiii”.
Profesorul Sergiu Bădrăgan s-a arătat „plăcut surprins de lucrările micilor pictori, în special, ale celor de vârstă mai fragedă, care au redat, prin desene, idei foarte interesante atât din punct de vedere compozițional, cât şi al tehnicii artistice, majoritatea lucrărilor fiind reușite. Sunt copii care au potenţial de a face lucruri frumoase în viitor”.
Toți copiii care au participat la concurs au primit diplome de participare și cadouri, iar celor care s-au clasat pe primele trei locuri li s-au oferit cadouri de preț. Diplomele și cadourile de preț urmează a fi înmânate în cadrul unei ceremonii festive.
Lucrările copiilor vor fi expuse în cadrul evenimentelor desfășurate de FSCRE. Totodată, cele mai interesante și ingenioase desene vor fi selectate ca material ilustrativ pentru diverse proiecte: bannere, felicitări de Ziua Sindicalistului, de Ziua Copilului. FSCRE dă asigurări că în toate cazurile se va respecta dreptul de proprietate intelectuală, astfel că vor fi indicate numele și prenumele tinerilor artiști plastici.