19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Concepţia de reformare a organelor procuraturii, aprobată de Guvern

Loading
Social Concepţia de reformare a organelor procuraturii, aprobată de Guvern
Concepţia de reformare a organelor procuraturii, aprobată de Guvern

 

 

procuratura-md

Foto: procuratura.md

Un proiect de aprobare a Concepţiei de reformare a organelor procuraturii a fost avizat pozitiv recent de Guvern. Potrivit minis­trului Justiției, Oleg Efrim, documentul stabilește clar locul şi rolul procuraturii în sistemul de drept, do­meniul de competenţă al acesteia, precum și asigură depolitizarea instituţiei.

 

Proiectul respectiv prevede noi mecanisme de responsabilizare a procurorilor și de funcționare a instituțiilor abilitate cu exa­minarea abaterilor disciplinare. Totodată, noua concepție preve­de instituirea unor garanţii pen­tru asigurarea independenţei în activitatea organelor procuratu­rii şi a procurorilor.

Astfel, se propune un nou mod de formare a bugetului procura­turii bazat pe performanţe, care să asigure excluderea pârghiilor de influenţă asupra instituţiei, reglementarea clară a ierarhiei procurorilor şi o delimitare între subordonarea administrativă şi procesuală.

Totodată, urmează a fi insti­tuit un mecanism clar de sanc­ţionare disciplinară şi penală a procurorilor şi modificarea me­canismului de admitere în acest sistem.

Proiectul în cauză stipulează şi majorarea de trei ori a salarii­lor și pensiilor pentru procurori, precum şi desfiinţarea procura­turilor specializate, cu excepţia procuraturii anticorupţie şi a celei pentru combaterea crimei organizate.

Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sin­dicatelor din Moldova, a apreciat că, deşi nu a fost solicitat avizul sindicatelor pe marginea acestui document, cel mai important lu­cru este calitatea activităţii pro­curorilor, care depinde de nive­lul de competenţă al acestora.

Cât despre majorarea salarii­lor pentru procurori, mai întâi ar trebui ca ei să fie testaţi, pentru a se vedea dacă merită să se afle mai departe în posturile pe care le ocupă sau dacă este necesar să-şi ridice nivelul de calificare. În prezent, sunt mulţi oameni care se declară iritaţi de atitudi­nea procurorilor atunci când au de a face cu dânşii.

Dacă lucrurile vor rămâne neschimbate, majorarea salarii­lor nu va da nimic, la fel ca şi în cazul judecătoriilor, unde au ră­mas aceiaşi oameni, aceiaşi con­ducători, cu singura diferenţă că au salarii mari, dar se poartă la fel ca şi mai înainte.

Salariile majorate semnifică mai multă responsabilitate şi o calitate mai înaltă a activităţii procurorilor, a dosarelor instru­mentate, a apărării oamenilor simpli, care de multe ori păti­mesc din cauza unor relaţii între persoane, cercuri, conducători, relații ce nu depind de ei, a con­chis Petru Chiriac.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand