9 October 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Concediul neplătit la funcţionarii publici. Temei juridic pentru concedierea salariaţilor

Loading
Cetăţeanul şi legea Concediul neplătit la funcţionarii publici. Temei juridic pentru concedierea salariaţilor
Concediul neplătit la funcţionarii publici. Temei juridic pentru concedierea salariaţilor
concediere

Foto: asmobilelawyers.com.au

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Concediul neplătit acordat funcţionarilor publici

 

guestion

În ce cazuri funcționarului public i se poate acorda un con­cediu neplătit și care este durata maximă a acestuia?

 

Maria Cârlig, Cantemir

 

Un astfel de concediu i se poate acorda funcționarului public doar în baza unei cereri  scrise. Cererea, în asemenea caz, trebuie să fie înteme­iată pe motive familiale sau pe alte argumente solide. Durata maximă a concediului neplătit, potrivit art. 43 din Legea cu privire la funcția pu­blică și statutul funcționarului public nr.158 din 04.07.2008, constituie  60 de zile calendaristice în decursul unui an.

 

Temei juridic pentru concedierea salariaţilor

 

guestion

Am fost preavizat că voi fi concediat în legătură cu reorga­nizarea unităţii. Doresc să aflu dacă angajatorul are drep­tate în cazul dat.

 

Constantin Crudu, Şoldăneşti

 

Reorganizarea unităţii ca fapt juridic nu poate servi drept temei pentru preavizarea salariatului sau desfacerea contractului individu­al de muncă. Motiv pentru aceasta poate fi doar refuzul salariatului de a continua munca în legătură cu reorganizarea acesteia (art. 86 alin. (1) lit. v) CM). Urmează să se ţină cont şi de faptul că reorgani­zarea unităţii poate avea loc cu sau fără reducerea numărului sau a statelor de personal din unitate. Art. 86 alin. (1) lit. c) din Codul muncii stabileşte drept temei de desfacere a contractului individual de muncă nu reorganizarea unităţii, ci faptul reducerii numărului sau a statelor de personal, indiferent de faptul dacă a avut loc sau nu reorganizarea.

Prin urmare, reorganizarea unităţii, după caz, poate servi drept mo­tiv de reducere a numărului sau a statelor de personal care, la rân­dul său (reducerea numărului sau a statelor de personal) constitu­ie temei juridic de concediere a salariaţilor conform art. 86 alin. (1) lit. c) din Codul muncii.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand