3 December 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Concediul de odihnă şi cel de maternitate. Valabilitatea contractului colectiv de muncă

Loading
Cetăţeanul şi legea Concediul de odihnă şi cel de maternitate. Valabilitatea contractului colectiv de muncă
Concediul de odihnă şi cel de maternitate. Valabilitatea contractului colectiv de muncă
thebump.com

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Concediul de odihnă şi cel de maternitate

 

Dragă redacție, urmăresc cu mult interes rubrica  „Cetățeanul și legea”. Sunt nevoită să mă adresez și eu cu o întrebare. La revenirea mea din concediul de maternitate, am solicitat concediul anual, dar mi s-a spus că, în acest caz, concediul anual nu se mai acordă. Ce prevede legea în cazul de faţă?

Maria Barbariuc, Chișinău

 

În acest caz, legea este de partea dumneavoastră. Articolul 125 din Codul muncii dispune că femeii, în baza unei cereri scrise, i se acordă concediul de odihnă anual înainte de concediul de mater­nitate sau imediat după el, ori după încheierea concediului pentru îngrijirea copilului.

Acest concediu de odihnă anual se acordă, în condițiile legii, și tatălui copilului ori unuia dintre bunici sau unei alte rude care se ocupă nemijlocit de îngrijirea copilului, precum şi tutorelui.

Concediile de odihnă anuale li se acordă salariaţilor respectivi indiferent de vechimea în muncă în unitatea respectivă.

 

Valabilitatea contractului colectiv de muncă

 

Întreprinderea noastră urmează să fie reorganizată. Cum va influența reorganizarea unității asupra contractului colectiv de muncă?

Victor Huzun, Comrat

 

În cazul reorganizării unităţii prin fuziune (contopire şi absorb­ţie), dezmembrare (divizare şi separare) sau transformare, ori în ca­zul lichidării unităţii, contractul colectiv de muncă continuă să-şi producă efectele pe toată durata procesului de reorganizare sau lichidare.

În același timp, urmează să se țină cont de prevederile alin. (5) al art. 33 din Codul muncii, care dispune că, în cazul reorganizării unităţii, oricare dintre părţi poate propune celeilalte părţi să încheie un nou contract colectiv de muncă sau să prelungească contractul precedent.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand