12 September 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Concediul de odihnă pentru primul an de muncă. Zilele fără acoperire ale concediului

Loading
Cetăţeanul şi legea Concediul de odihnă pentru primul an de muncă. Zilele fără acoperire ale concediului
Concediul de odihnă pentru primul an de muncă. Zilele fără acoperire ale concediului
concediu

Foto: agorapress.ro

 

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Concediul de odihnă pentru primul an de muncă

 

guestion

Soţul meu a fost angajat cu şapte luni în urmă. Mă inte­resează dacă are dreptul să-şi ia concediul deplin şi ce plăţi i se cuvin?

 

Veronica Sîrbu, Bălți

 

 

Conform art. 115 alin. (1) din Codul muncii, concediul de odihnă pentru primul an de muncă se acordă salariatului după expirarea a şase luni de muncă la unitatea respectivă. În acest caz, concediul de odihnă se acordă salariatului nu pentru şase sau şapte luni de muncă, ci pentru un an integral de activitate.

Astfel, concediul pentru primul an de lucru, acordat salariatului după expirarea a şase luni de muncă neîntreruptă la unitatea respec­tivă, se consideră oferit cu avans (urmând a fi recuperat în perioada rămasă până la împlinirea anului de lucru).

Cât despre plăţile cuvenite, salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu care, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 426 din 26 aprilie 2004, nu poate fi mai mică decât valoarea salariului mediu lunar pen­tru perioada respectivă.

 

Zilele fără acoperire ale concediului

 

guestion

Am fost eliberat din serviciu înainte de expirarea anului de muncă pentru care am folosit concediu. Ce sume pot fi reținute în acest caz?

 

Igor Micu, Anenii Noi

 

Dacă aţi beneficiat de concediul anual în avans, iar la revenirea din concediu, contractul individual de muncă este desfăcut, reţinerile din salariu se pot face numai în cazurile prevăzute de art. 148 din Codul muncii. Astfel, potrivit acestui articol, în caz de eliberare a salariatului înainte de expirarea anului de muncă în contul căruia a fost folosit deja concediul, angajatorul îi poate reţine din salariu suma achitată pentru zilele fără acoperire ale concediului.

Reţinerea pentru aceste zile nu se face dacă salariatul şi-a încetat sau suspendat activitatea în caz de: încorporare în serviciul militar în termen sau serviciul civil; ocuparea unei funcţii elective în autori­tăţile publice, în organele sindicale sau în cele patronale; concediere în legătură cu lichidarea unităţii sau încetarea activităţii angajatoru­lui persoană fizică; reducerea numărului sau a statelor de personal din unitate; constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate din cauza stării de sănătate, în confor­mitate cu certificatul medical; constatarea faptului că salariatul nu corespunde funcţiei deţinute sau muncii prestate ca urmare a califi­cării insuficiente, confirmate printr-o hotărâre a comisiei de atestare; transferarea salariatului la o altă unitate cu acordul celui transferat şi al ambilor angajatori; demisie în legătură cu pensionarea sau înma­tricularea la o altă instituţie de învăţământ, precum şi în alte cazuri prevăzute de contractul colectiv sau cel individual de muncă ori prin acordul scris al părţilor.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand