Din motive familiale, am mers în concediul de odihnă anual plătit în avans. Însă, la întoarcerea din concediu, am depus cerere de demisie în legătură cu pensionarea pentru limită de vârstă. Din câte am înțeles de la unii colegi, cererea depusă ar putea fi respinsă pe motivul că am primit indemnizația de concediu în avans sau indemnizația dată să fie reținută din plățile salariale cuvenite la eliberarea din serviciu. Vă rog să-mi spuneți în ce cazuri legea permite rețineri din salariu și în ce cazuri acestea nu se admit?
Vladimir Brumă, Nisporeni
Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).
Ion PREGUZA
expert
în Departamentul juridic al CNSM
Reglementările legale cu privire la reținerile din salariu, inclusiv a indemnizației de concediu plătită în avans, au mai multe particularități. Reținerile din salariu se pot face numai în cazurile și condițiile prevăzute de Codul muncii şi de alte acte normative.
Astfel, potrivit art. 148 alin. (2) din Codul muncii, reținerile din salariu pentru achitarea datoriilor salariaţilor fată de angajator se pot face în baza ordinului (dispoziției, deciziei, hotărârii) acestuia: a) pentru restituirea avansului eliberat în contul salariului; b) pentru restituirea sumelor plătite în plus în urma unor greșeli de calcul; c) pentru acoperirea avansului necheltuit şi nerestituit la timp, eliberat pentru deplasare în interes de serviciu sau transferare într-o altă localitate ori pentru necesități gospodărești, dacă salariatul nu contestă temeiul şi cuantumul reținerilor; d) pentru repararea prejudiciului material cauzat unității din vina salariatului (art. 338 din Codul muncii).
În cazurile menționate, angajatorul are dreptul să emită ordinul (dispoziția, decizia, hotărârea) de reținere în termen de cel mult o lună din ziua expirării termenului stabilit pentru restituirea avansului sau achitarea datoriei, din ziua efectuării plății greșit calculate ori a constatării prejudiciului material. Dacă acest termen a fost omis ori salariatul contestă temeiul sau cuantumul reținerii, litigiul se va examina de către instanța de judecată la cererea angajatorului sau a salariatului.
În contextul întrebării adresate, sunt relevante prevederile alin. (4) al art. 148 din Codul muncii, care stabilesc că, în caz de eliberare a salariatului înainte de expirarea anului de muncă în contul căruia el a folosit deja concediul de odihnă anual, angajatorul îi poate reține din salariu suma achitată pentru zilele fără acoperire ale concediului.
Reținerea indemnizației de concediu achitată în avans pentru zilele fără acoperire, în cazul pensionării, nu se admite
Dispoziția aceluiași alineat al art. 148 din Codul muncii stabilește că reținerea pentru aceste zile (indemnizația de concediu pentru zilele fără acoperire a concediului anual folosit de către salariat în avans) nu se face dacă salariatul și-a încetat sau suspendat activitatea în cazurile indicate în Codul muncii și anume: încorporarea în serviciul militar în termen, în serviciul militar cu termen redus sau în serviciul civil – art. 76 lit. e); ocupare a unei funcții elective în autoritățile publice, în organele sindicale sau în cele patronale – art. 78 alin. (1) lit. d); deces al salariatului, declarare a acestuia decedat sau dispărut fără urmă prin hotărâre a instanţei de judecată – art. 82 lit. a); atingere a vârstei de 65 de ani de către conducătorul unității de stat, inclusiv municipale, sau al unității cu capital majoritar de stat – art. 82 lit. i); pensionare sau înmatriculare la o instituție de învățământ – art. 85 alin. (2), precum și în cazurile indicate la art. 86 alin. (1) lit. b) -e) şi u) și în altele prevăzute de contractul colectiv sau cel individual de muncă ori prin acordul scris al părților.
Prin urmare, reținerea indemnizației de concediu achitată în avans pentru zilele fără acoperire ale concediului în cazul încetării contractului individual de muncă în legătură cu pensionarea în temeiul art. 85 alin. (2) din Codul muncii nu se admite.
Mai mult, în cazul demisiei în temeiul art. 85 alin. (2) din Codul muncii, angajatorul este obligat să accepte demisia în termenul redus indicat în cererea depusă şi înregistrată, la care se anexează documentul respectiv ce confirmă acest drept.