27 iulie 2024
Chisinau
Social

Concedii de maternitate mai mari pentru gravide cu tripleţi sau cvadrupleţi

Loading
Social Concedii de maternitate mai mari pentru gravide cu tripleţi sau cvadrupleţi
Concedii de maternitate mai mari pentru gravide cu tripleţi sau cvadrupleţi
tripleti

Foto: gazetadambovitei.ro

 

Noutate bună pentru femeile gravi­de cu tripleți sau cvadrupleți. Aces­tea vor ieși în concediu de materni­tate la termenul de 24 săptămâni de sarcină, pe o perioadă de 182 de zile calendaristice. Reglementarea, pro­pusă de Ministerul Sănătății, a fost aprobată de Guvern.

 

De asemenea, norma prevede ca feme­ile care nasc prematur să beneficieze de încă 14 zile suplimentar la concediul de maternitate.

O altă modificare aprobată oferă drep­tul de eliberare a certificatului de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, în cazul copilului care suferă de maladie oncologica sau al copilului cu dizabilitate, până la împlinirea vârstei de 18 ani.

 

Mai multe medicamente compensate

 

Zilele trecute, Ministerul Sănătății a anunțat, în cadrul unei conferințe de pre­să, planurile pentru acest an, dar și lan­sarea unei campanii de informare despre prioritățile de dezvoltare ale sistemului de sănătate.

Obiectivul principal al acțiunilor urmă­toare este accesul echitabil al populației la servicii în sistemul medical public, asigura­rea tratamentelor necesare de  calitate și la timp și, implicit, îmbunătățirea stării de sănătate a cetățenilor Republicii Moldova.

Astfel, unul dintre acestea este asigura­rea accesului la medicamente compensate și gratuite al bolnavilor. Numărul medica­mentelor compensate de care beneficiază populația în sistemul public de sănătate s-a dublat în ultimii doi ani, dau asigurări responsabili de la minister.

De asemenea, bugetul destinat aces­tor medicamente a crescut semnificativ în ultimii ani, iar în 2016, față de anul 2015, chiar cu 

50 la sută, precizează Ministerul Sănătăţii.

Începând cu luna ianuarie anul curent, toți pacienții cu hepatita C din Republica Moldova au inițiat tratamentul fără interfe­ron. În condițiile în care, în cele mai dezvol­tate țări din Europa, pacienții cu hepatita C beneficiază de acest tratament inovator doar în stadii avansate de boală, în Repu­blica Moldova tratamentul este oferit tu­turor pacienților cu hepatita C, indiferent de gradul de fibroză, susține Ministerul Sănătății.

De asemenea, ministrul a vorbit des­pre necesitatea unui acces mai facil al populației la servicii medicale de calitate în spitale.

„Pe viitor, ne dorim ca toți pacienții, in­diferent de zona în care locuiesc, să poată merge într-un spital modern, mai aproape de casă, unde să le fie asigurate servicii medicale de calitate și la timp și în care medicii vor beneficia de echipamentele necesare pentru investigații și intervenții medicale și medicamentele cu care să îi trateze”, a specificat Ruxanda Glavan.

Mai mult, spitalele vor beneficia de do­tări cu echipamente moderne de diagnos­ticare și tratament și vor oferi servicii me­dicale în domeniile complexe.

 

Înființarea

a nouă spitale

regionale, o prioritate

a Ministerului Sănătății

 

O prioritate anunțată de către Ministe­rul Sănătății este și înființarea a nouă spi­tale regionale, care să asigure servicii de sănătate de calitate, aproape de pacienți, fără ca aceștia să fie nevoiți să se deplase­ze în capitală.

Mai mult, ca pacienții să cunoască toate acestea, Ministerul Sănătății a lansat o am­plă campanie de informare a populației, în cadrul căreia vor fi difuzate spoturi video și audio la principalele posturi de radio și televiziune, precum și pe Internet.

Ruxanda Glavan a declarat că deseori cetățenii se adresează direct la medicii specialiști, fără să consulte mai întâi me­dicul de familie, iar dacă este vorba des­pre persoane din sate, ele parcurg distanțe mari pentru a ajunge la specialiștii din capitală sau din centrele raionale, uneori absolut în mod nejustificat, pentru că tra­tamentul poate fi prescris pe loc, de către medicul de familie.

„Medicul de familie este foarte impor­tant în sistemul de sănătate, deoarece de aici pornește asistența medicală. Trebuie să mergeți la medicul de familie cel puțin o dată pe an sau ori de câte ori aveți o problemă de sănătate. El vă va îndruma și vă va oferi cel mai bun plan pentru a vă menține sănătatea sau a vă trata eventuale­le afecțiuni”, a precizat ministrul Sănătății.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand