Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Concedierea salariatului pentru încălcarea obligaţiilor de serviciu
Am fost concediat în baza lit. g) de la alin. (1) al art. 86 din Codul muncii, pentru încălcarea repetată a obligațiilor de serviciu. Vreau să aflu care este procedura de concediere în cazul dat, pentru a şti dacă mi s-a încălcat vreun drept sau nu.
Cristian Marvel, Chișinău |
Salariatul poate fi concediat în temeiul art. 86 alin. (1), lit. g) din Codul muncii, pentru încălcarea repetată, pe parcursul unui an, a obligaţiilor de muncă, dacă anterior au fost aplicate sancţiuni discipli-nare.
Potrivit art. 206 alin. (1) din Codul muncii, pentru încălcarea disciplinei de muncă, angajatorul are dreptul să aplice faţă de salariat următoarele sancţiuni disciplinare: avertismentul; mustrarea; mustrarea aspră; concedierea (în temeiurile prevăzute la art. 86 alin. (1), lit. g)-r). La aplicarea sancţiunii disciplinare, angajatorul trebuie să ţină cont de gravitatea abaterii disciplinare comise şi de alte circumstanţe obiective.
Mai mult ca atât, art. 208 din Codul muncii prevede că, până la aplicarea sancţiunii disciplinare, angajatorul este obligat să ceară salariatului o explicaţie scrisă privind fapta comisă. Refuzul de a prezenta explicaţia cerută este consemnat într-un proces-verbal semnat de un reprezentant al angajatorului şi un reprezentant al salariaţilor.
Totodată, în funcţie de gravitatea faptei comise de salariat, angajatorul este în drept să organizeze o anchetă de serviciu. În cadrul anchetei, salariatul are dreptul să-şi explice atitudinea şi să prezinte persoanei abilitate cu efectuarea anchetei toate probele şi justificările pe care le consideră necesare.
Sancţiunea disciplinară este aplicată prin ordin (dispoziţie, decizie, hotărâre), în care se indică în mod obligatoriu: temeiurile de fapt şi de drept ale aplicării sancţiunii; termenul în care sancţiunea poate fi contestată; organul în care sancţiunea poate fi contestată.
Ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) de aplicare a sancțiunii disciplinare sub formă de concediere conform art. 206 alin. (1) lit. d) se aduce la cunoştinţa salariatului, sub semnătură, cel târziu la data eliberării din serviciu (art. 81 alin. (3) din Codul muncii).
În celelalte cazuri, ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) de sancţionare se comunică salariatului, sub semnătură, în termen de cel mult cinci zile lucrătoare de la data emiterii, iar în cazul în care acesta activează într-o subdiviziune interioară a unităţii (filială, reprezentanţă, serviciu desconcentrat etc.) aflate în altă localitate – în termen de cel mult 15 zile lucrătoare şi produce efecte de la data comunicării. Refuzul salariatului de a confirma prin semnătură comunicarea ordinului se fixează într-un proces-verbal semnat de un reprezentant al angajatorului şi un reprezentant al salariaţilor.
În cazul în care salariatul nu este de acord cu ordinul (dispoziţia, decizia, hotărârea) de sancţionare, acesta poate să-l conteste în instanţa de judecată în condiţiile prevăzute de art. 355 din Codul muncii.
Durata pauzei de masă şi a repaosului zilnic
Doresc să aflu care este durata minimă a „pauzei de masă” și a „repausului zilnic”?
Nicolae Munteanu, Chișinău |
În cadrul programului zilnic de muncă, salariatului i se acordă o pauză de masă de cel puțin 30 de minute. Durata concretă a pauzei de masă se stabilește în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern al unității.
Durata repausului zilnic cuprinde perioada de timp între sfârșitul programului de muncă al unei zile și începutul programului de muncă din ziua imediat următoare și nu poate fi mai mică decât durata dublă a timpului de muncă zilnic.