16 aprilie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Concedierea salariatului consultată cu sindicatele. Contestarea actelor emise de inspectorii de muncă

Loading
Cetăţeanul şi legea Concedierea salariatului consultată cu sindicatele. Contestarea actelor emise de inspectorii de muncă

 

 

concedierea-salariatului

Foto: observatorulph.ro

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze.
La întrebările primite la redacţie va răs­punde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA.
hot Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39
Luni şi joi de la 14.00-16.00.

 

Concedierea salariatului pentru pierderea încrederii, consultată cu sindicatele

 

guestion

Ce trebuie să întreprindă sindicatul în cazul con­cedierii unui membru al acestei structuri pe motiv de pierdere a încrederii față de acesta?

 

Viorel Bratu, Călărași

 

Sindicatul trebuie să verifice justețea tuturor acțiunilor administrației referitoare la procedura de concediere a salariatu­lui pentru pierderea încrederii.

Disponibilizarea salariaților–membri de sindicat pentru co­miterea faptelor care pot servi temei pentru pierderea încrederii se admite cu simpla consultare a organului sindical și nu se cere acordul acestuia. În cazul consultării, organul sindical își exprimă opinia fondată pe rezultatele examinării actelor angajatorului re­feritoare la concedierea salariatului.

Deoarece faptele care pot servi drept temei pentru pierderea încrederii sunt calificate ca încălcare a disciplinei de muncă, or­ganul sindical urmează să controleze respectarea de către anga­jator a modului de aplicare a sancțiunilor disciplinare, inclusiv constatarea abaterii disciplinare, gravitatea abaterii disciplinare și alte circumstanțe obiective.

La examinarea de către sindicate a actelor angajatorului în privința concedierii salariaților care mânuiesc nemijlocit valori băneşti sau materiale ale unor acţiuni culpabile, dacă aceste ac­ţiuni pot servi drept temei pentru pierderea încrederii angajato­rului faţă de salariatul respectiv (art. 86, alin. (1), lit. k) din Codul muncii), urmează să fie luat în considerare faptul că în temeiul respectiv pot fi concediați numai salariații care în mod direct ad­ministrează sau gestionează valori bănești sau materiale (primi­rea, păstrarea, transportarea, distribuirea etc.) și în legătură cu fapta săvârșită au suscitat pierderea încrederii din partea condu­cerii unității.

În particular, la acest capitol pot fi calificate astfel de fapte: primirea mărfii fără actele de însoțire a acesteia, calcularea ero­nată a sumei de bani, tăinuirea mărfurilor față de cumpărători, însușirea ilegală a bunului, înșelarea la cântar, ridicarea neauto­rizată a prețurilor etc.

La abatere disciplinară se referă şi primirea plății pentru servi­ciile efectuate fără a dispune de documentele respective, încălca­rea regulilor de desfacere a băuturilor spirtoase, comercializarea medicamentelor fără rețete (în cazul în care sunt obligatorii), a substanțelor narcotice, toxice etc.

În cazul în care răspunderea materială o poartă o brigadă, faptul constatării lipsei valorilor materiale poate servi drept temei pentru concedierea unui membru al brigăzii din motivul pierderii încre­derii numai dacă s-a constatat că el este vinovat de această lipsă.

 

Contestarea actelor administrative emise de inspectorii de muncă

 

guestion

Cum am putea proceda atunci când nu suntem de acord cu deciziile inspectorului de muncă?

 

Maria Păpușoi, Chișinău

 

Actele administrative emise de inspectorii de muncă pot fi contestate la directorul Inspectoratului de Stat al Muncii şi/sau conform Legii contenciosului administrativ (art. 380 din Codul muncii).

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand