Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în ajutorul cititorului nostru care caută răspunsuri la întrebări de ordin juridic. Continuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprinderi, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. | |
La întrebările primite la redacţie va răspunde şeful Departamentului juridic al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Ion PREGUZA. | |
Linia fierbinte la tel. 022-23-76-39 | |
Luni şi joi de la 14.00-16.00. |
Concedierea salariaţilor în cazul lichidării unităţii
Unitatea la care lucrez se află în proces de insolvabilitate şi, în legătură cu aceasta, a avut loc reducerea numărului de personal, cu excepţia persoanelor aflate în concediu pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la şase ani. Unele din aceste concedii au expirat deja, dar salariaţii respectivi nu pot să revină la lucru, deoarece unitatea nu activează. Potrivit cărui articol, pot fi concediate persoanele din această categorie?
Bogdan Onici, Bălţi |
Potrivit art. 86, alin. (2) din Codul muncii, nu se admite concedierea salariatului în perioada aflării lui în concediu suplimentar neplătit pentru îngrijirea copilului în vârstă de la trei la şase ani, cu excepţia cazurilor de lichidare a unităţii. Cu alte cuvinte, această categorie de salariaţi pot fi concediaţi numai în cazul lichidării unităţii, în temeiul art. 86, alin. (1), lit. b) din Codul muncii.
Contract individual de muncă distinct
Poate oare un paznic, care lucrează la o instituție de stat, să mai lucreze și la o agenție de pază privată? Dacă da, care este modalitatea unei asemenea angajări?
Oleg Cosoi, Hîncești |
Da. Salariatul are dreptul să încheie contract individual de muncă concomitent și cu alți angajatori (munca prin cumul), dacă acest lucru nu este interzis de legislația în vigoare (art. 56, alin. (2) din Codul muncii).
Munca prin cumul reprezintă îndeplinirea de către salariat, pe lângă munca de bază, a unei alte munci, permanente sau temporare, în afara orelor de program, în temeiul unui contract individual de muncă distinct, potrivit art. 267 din Codul muncii.
Munca prin cumul poate fi prestată atât în cadrul aceleiaşi unităţi, cât şi în alte unităţi. Pentru încheierea contractului individual de muncă prin cumul nu se cere consimţământul angajatorului de la locul de muncă de bază. În contractul individual de muncă se va indica, în mod obligatoriu, că munca respectivă se prestează prin cumul. Salariaţii angajaţi prin cumul beneficiază de aceleaşi drepturi şi garanţii ca şi ceilalţi salariaţi din unitatea respectivă.