Organizația Internațională a Muncii (OIM) a organizat, în perioada 22-24 februarie, Forumul mondial pentru o redresare centrată pe om. Întrunirea și-a propus să crească nivelul și coerența răspunsului internațional la impactul profund și inegal al crizei pandemice asupra oamenilor la nivel global. Acesta a reunit șefi de stat și de guvern, șefi de organizații internaționale și de bănci multilateral de dezvoltare, precum și lideri ai angajatorilor și lucrătorilor din întreaga lume.
La acesta au participat și reprezentanți ai Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM): Polina Fisticanu, șefa Departamentului protecţie social-economică, și Sergiu Iurcu, șef-adjunct al acestui departament. În cadrul forumului s-a discutat despre acțiunile și investițiile necesare pentru a promova locurile de muncă decente și creșterea economică favorabilă incluziunii; protecția socială universală; protecția lucrătorilor și sustenabilitatea întreprinderilor, dar și despre tranziția echitabilă către o economie globală neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.
De asemenea, s-a discutat despre eforturile de cooperare consolidate și mecanismele instituționale privind impactul crizei Covid-19 asupra ocupării forței de muncă, continuității activității și mijloacelor de subzistență în întreaga lume, în special, în ceea ce privește regiunile, sectoarele și grupurile cele mai afectate, cum ar fi tinerii, femeile, întreprinderile mici și lucrătorii informali.
O altă sesiune de discuții a vizat protejarea lucrătorilor și susținerea întreprinderilor. Despre ce prevăd și cum sunt respectate standardele internaționale de muncă, mai ales în ceea ce privește securitatea și sănătatea la locul de muncă, timpul de lucru și salariile, genul și alte forme de discriminare, precum și celelalte principii și drepturi fundamentale la locul de muncă, inclusiv prin trecerea la formalitate.