3 iulie 2024
Chisinau
Social

Comunicarea, esențială în recrutarea unor noi membri de sindicat

Loading
Social Comunicarea, esențială în recrutarea unor noi membri de sindicat
Comunicarea, esențială în recrutarea unor noi membri de sindicat
sindicate.md

Se știe, comunicarea este un instru­ment eficient nu numai în aplana­rea diverselor litigii în colectivele de muncă, ci este esențială și în proce­sul de recrutare a noilor membri de sindicat. Lucrul acesta l-a dovedit cu prisosință Christian Pellini, secre­tar pentru educație al organizației regionale din landul Vorarlberg a Confederației Naţionale a Sindica-telor din Austria (ÖGB).

Seminarul de instruire s-a desfășurat la Institutul Muncii și a avut genericul „Stra­tegii de comunicare în procesul de recru­tare și organizare a activității sindicale” (modelul austriac) a formabililor din cadrul proiectului educațional „Școala sindicală din Moldova”.

În debutul evenimentului, Lilia Franț, vicepreședintă a CNSM, a relevat că „pentru noi este foarte important că în cei 12 ani de când a fost lansat proiectul „Școala sin­dicală din Moldova”, care a ajuns la a noua ediție, au fost educați circa 150 de forma­tori, adică a dat roade ceea ce am sădit pe parcursul acestor ani. Ne bucurăm că Cristian Pellini, în calitate de expert, este alături de noi, ne-a sprijinit tot timpul, ne-a ajutat să elaborăm programul. Grație domniei sale, această activitate reprezin­tă o bună oportunitate pentru sindicaliștii din Republica Moldova de a face  schimb de experiență și de a prelua bunele practici de recrutare și organizare a activității sindi­cale, bazate pe principii și modele aplicate la nivelul Uniunii Europene, în mod special,

în Austria. Avem resurse educaționale, iar timpul a arătat că ne-am orientat pe un făgaș corect”.

În luarea sa de cuvânt, Christian Pellini a mulțumit pentru că a fost invitat la Institutul Muncii, este onorat să se afle aici. Dânsul a afirmat că activează în domeniu de 24 de ani, conduce școli sindicale în diferite regiuni din Austria, a mai lucrat în cadrul unui astfel de proiect timp de zece ani în Georgia, o face cu plăcere și aici, în Repu­blica Moldova, cu oameni care au interes pentru drepturile sociale, drepturile muncii, iar în cele două zile cât se va afla la Chișinău nu își va construi lucrul ca o prelegere, ci speră „să facem schimb de idei, să creăm împreună, adică va trebui să munciți și dvs. împreună cu mine”.

 

O frumoasă colaborare moldo-austriacă

În cuvântul său de salut, Viorel Braga, director general al Institutului Muncii, a mulțumit oaspetelui pentru munca sa dez­interesată, în aceste condiții deloc ușoare. „Deși nivelul de trai din țările noastre este diferit, copiii sunt viitorul societății și ei trebuie să aibă condiții egale pen­tru afirmare. Sunt sigur că în aceste două zile vom avea un dialog frumos, care ne va îmbogăți reciproc”.

Dorin Suruceanu, director adjunct al In­stitutului Muncii, la rândul său, a afirmat: „Să știți că ne-a fost dor de dvs., de colegii dvs. Aproape trei ani, din cauza pandemi­ei de Covid și a perioadei post-pandemie, nu am avut contacte cu specialiștii din Austria. Bine ați venit la noi! Vă mulțumim că ați dat curs invitației președintelui CNSM, Igor Zubcu. Este o frumoasă conti­nuare a colaborării moldo-austriece. Sunt sigur că comunicările dvs., schimbul de experiență, ne vor îmbogăți cunoștințele privind practicile internaționale și, în special, cele din Austria, în domeniul mișcării sindicale. Noi nu avem altă universi­tate decât Școala sindicală, de aceea este foarte benefică conlucrarea cu colegii din Austria”.

Christian Pellini a abordat cu sindicaliștii din Republica Moldova, circa 20 de reprezentanți ai centrelor sindicale național-ramurale, subiecte precum ar fi: aspecte psihologice ale relațiilor interpersonale în cadrul mediului sindical; importanța comu­nicării în recrutarea membrilor de sindicat; strategii și forme de organizare a activității sindicale ș.a.

Totodată, expertul austriac a răspuns la întrebări vizând eventualele constrângeri cu care se confruntă sindicaliștii din Re­publica Moldova în procesul de recrutare a noilor membri, precum și legate de res­pectarea drepturilor salariaților, membri de sindicat, s-a referit la practicile din Austria în ceea ce privește desfășurarea activității organizațiilor sindicale la nivel de unitate.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand