3 September 2024
Chisinau
Social

Compensațiile la energie au redus sărăcia la nivel național

Loading
Social Compensațiile la energie au redus sărăcia la nivel național
Compensațiile la energie au redus sărăcia la nivel național
actualitati.md

Programul de compensații la ener­gie a redus sărăcia la nivel național cu 8,3 puncte procentuale, iar în zona de sud a Republicii Moldova, a redus sărăcia cu aproximativ 10 puncte procentuale. Acestea sunt constatările Băncii Mondiale într-un raport publicat recent despre asigurarea accesului populației la resurse energetice.

Raportul sugerează că Fondul de re­ducere a vulnerabilității energetice (FRVE) a amortizat în mod semnificativ impactul șocurilor prețurilor la resurse energetice asupra sărăciei și a împiedicat multe gospo­dării din clasa de mijloc să ajungă la sărăcie. Calculele preliminare indică faptul că FRVE a redus impactul potențial asupra sărăciei din partea șocurilor prețurilor la energie în timpul sezonului de încălzire 2023-2024 cu aproximativ 8,3 puncte procentuale sau cu 20% în ansamblu de la începutul programu­lui de compensații.

 

Vulnerabili la șocurile prețurilor la energie

Același raport constată că ponderea ridi­cată a cheltuielilor cu energia îi fac pe mol­doveni vulnerabili la șocurile prețurilor la energie. Problema accesului la resurse ener­getice a reprezentat o provocare pe termen lung în Republica Moldova, afectând în spe­cial gospodăriile sărace și cele rurale.

„În 2021, aproximativ 30% dintre moldo­veni nu și-au putut permite să-și încălzească locuințele în mod adecvat, de peste patru ori mai mult decât media UE, care este de 6,9%. Povara costurilor energiei este distribuită in­egal, aproape jumătate din populația din cel mai sărac segment și 40% dintre locuitorii din mediul rural se străduiesc să mențină căl­dura adecvată în casele lor. În schimb, doar aproximativ 10% dintre cele mai bogate seg­mente și 16% dintre locuitorii din mediul ur­ban se confruntă cu provocări similare. Chiar și înainte de șocurile prețurilor la energie din iarna anului 2021, R. Moldova s-a luptat cu problema accesului la resurse energe­tice. În 2019, înainte de creșterea rapidă a prețurilor la energie și începutul pandemiei Covid-19, ponderea moldovenilor care nu își puteau încălzi în mod adecvat locuințele era de cinci ori mai mare decât media UE”, se menționează în raportul Băncii Mondiale.

Același document mai relevă că costu­rile energetice ale Republicii Moldova sunt printre cele mai ridicate din regiune, ceea ce o face deosebit de vulnerabilă la șocurile prețurilor la energie, o situație exacerbată de statutul său de una dintre cele mai sărace țări din Europa. Moldova s-a clasat pe locul patru în ceea ce privește ponderea cheltu­ielilor energetice, comparativ cu 10 țări se­lectate din regiune, doar Polonia, Serbia și Armenia cheltuind mai mult.

 

Ajutorul care i-a încălzit iarna

În cadrul sondajului de opinie în rân­dul cetățenilor asupra Programului de compensații „Ajutor la Contor”, realizat de

Ministerul Muncii și Protecției Sociale în sezonul 2023-2024, au fost intervievate peste 600 de gospodării din întreaga țară. Potrivit datelor sondajului, majoritatea res-pondenților, fiind vorba de 58 la sută, sunt mulțumiți de mărimea compensațiilor pri­mite, evidențiind utilitatea și importanța acestora în gestionarea costurilor lunare pe energie. De asemenea, 63 la sută dintre cetățenii intervievați au afirmat că progra­mul de compensații la energie a avut un im­pact pozitiv asupra bugetului gospodăriilor lor, contribuind la reducerea cheltuielilor lunare. Totodată, în urma sondajului s-a con­statat că principalele surse de încălzire pen­tru care respondenții chestionați în martie 2024 au depus cereri în cadrul progra­mului de compensații sunt gaze naturale (58%), electricitate și combustibil solid (câte 26% pentru fiecare), încălzire centralizată (14%).

Reamintim că în sezonul rece 2023-2024 peste 792.000 de gospodării s-au în­registrat pe platforma compensatii.gov.md pentru a beneficia de compensații la ener­gie, sub formă de compensații în factură la gaz, electricitate și energie termică, dar și sub formă de plată monetară.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand