Membrii Comitetului Confederal al CNSM s-au întrunit, joi, 22 decembrie, în ultima ședință din acest an. Precum a remarcat în debutul evenimentului Igor Zubcu, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, este o ședință de finalizare, de bilanț al activităților desfășurate în anul curent. Au fost discuții aprinse pe marginea unor chestiuni din ordinea de zi, până la urmă fiind adoptate decizii prin consens.
La prima chestiune, cu privire la aprobarea Listei entităților care urmează să fie vizitate de reprezentanții Inspectoratului Muncii al Sindicatelor pe parcursul anului 2023, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, care a prezentat un raport, a relevat că 13 din cele 24 de CSNR au întocmit deja lista entităților care urmează să fie vizitate în anul viitor de inspectorii muncii, în total, 313 entități, 218 dintre vizite urmând să aibă loc în primul semestru, și 95 – în semestrul doi. Lista cuprinde și solicitări privind prezența Laboratorului pentru controlul factorilor de risc al CNSM.
Aurel Popovici, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, a menționat în context că există solicitări chiar din organizațiile sindicale primare ce țin de evaluarea locurilor de muncă privind nocivitatea și factorii de risc la locul de muncă.
Igor Zubcu, președintele CNSM, a propus ca următoarea ședință a Comitetului Confederal să fie consacrată, în temei, problemelor privind securitatea și sănătatea în muncă.
Victor Talmaci, președintele Federației „Sindicons”, a insistat ca inspectarea unei entități sau a alteia să aibă loc la solicitarea federațiilor, ci nu de la caz la caz. Până la urmă, s-a decis că planul de lucru vizând programul vizitelor va fi unul flexibil și chestiunea a fost aprobată unanim.
Printre alte chestiuni discutate și aprobate de membrii Comitetului Confederal al CNSM se numără cea cu privire la Planul Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova în domeniul formării sindicale și cercetării pentru anul 2023. Raportoarea, Lilia Franț, vicepreședinte al CNSM, a spus că sunt în derulare câteva proiecte: unul în colaborare cu Institutul de Instruire în Dezvoltare „MilleniuM”, iar altul, cu genericul „Școala sindicală din Moldova”, va fi continuat.
În context, Igor Zubcu a sugerat că în 2023 ar trebui să fie realizată o cercetare privind mișcarea sindicală.
Precizăm că planul CNSM în domeniul formării sindicale și cercetării pentru anul viitor este concentrat pe trei obiective majore: organizarea activității educaționale, de cercetare, de formare sindicală și profesională în scopul realizării Strategiei CNSM pentru anii 2022-2027; direcționarea procesului educațional și de cercetare spre consolidarea mișcării sindicale și formarea efectivului sindical activ; instruirea și formarea continuă a formatorilor sindicali.
Membrii Comitetului Confederal au discutat și aprobat și alte chestiuni organizatorice și care țin de viața sindicală internă.