5 December 2024
Chisinau
Social

Comitetul Confederal al CNSM a dezbătut chestiuni ce vizează întreaga societate

Loading
Social Comitetul Confederal al CNSM a dezbătut chestiuni ce vizează întreaga societate
Comitetul Confederal al CNSM a dezbătut chestiuni ce vizează întreaga societate
Vocea poporului

Precum v-am mai informat, mem­brii Comitetului Confederal al CNSM s-au întrunit recent în ședință și au discutat probleme stringente. Pri­ma chestiune, care a generat dez­bateri pertinente, a fost cea cu pri­vire la stabilirea salariului minim și propunerile de modificare a Le­gii nr. 1432/2000 privind modul de stabilire și reexaminare a salariului minim, aceasta vizând întreaga so­cietate.

În Nota informativă asupra acestei pro­bleme, Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a făcut o analiză exhaustivă a situației de la noi și din Europa, și a menționat ne­cesitatea de a fi respectată Convenția OIM nr.131 privind fixarea salariilor minime, în special în ceea ce privește țările în curs de dezvoltare, ratificată de R. Moldova în anul 1999.

„În țările unde salariul minim este stabi­lit prin negocieri colective între partenerii sociali, nivelul salariului minim se situea­ză în jurul cifrei de 50% din valoarea sala­riului mediu în aproape toate sectoarele de industrii sau servicii. În unele sectoare, cum este cel al construcțiilor din Germania, proporția poate fi semnificativ mai ridicată, mergând până la 70% sau mai mult”, a rele­vat vicepreședintele CNSM.

El a adăugat că cele mai recente date Eurostat împart țările europene în trei gru­puri. Primul grup include țări în care sala­riul minim lunar variază între 300-700 de euro. În al doilea grup sunt cuprinse țările unde câștigurile sunt între 700-1100 euro/lună și în al treilea grup – salariul minim este peste 1500 euro/lună.

Actualmente, în R. Moldova există 4 ni­veluri ale salariului minim: salariul minim pe țară (1000 de lei); cuantumul minim al sala­riului în sectorul real (2935 de lei); salariul minim total lunar în sectorul bugetar (3100 de lei) și salariul minim în instituțiile medi­co-sanitare (3840 de lei).

Sindicatele au solicitat în repetate rân­duri Guvernului să modifice cadrul legal în domeniul salarizării în vederea stabilirii unui salariu minim unic pe țară, care să se aplice ca garanție minimă de salarizare atât în sectorul bugetar, cât și în sectorul real al economiei.

Un pas în depășirea acestei situații este stabilirea salariului minim în funcție de sala­riul mediu lunar pe economia națională, cu atât mai mult cu cât R. Moldova a ratificat Carta Europeană revizuită.

Necesitatea aprobării și implementării acestui nou mecanism de stabilire a sala­riului minim pe țară este argumentată, por­nind de la stringenta nevoie de a soluționa mai multe probleme care persistă în RM.

În primul rând, în R. Moldova, salariul minim pe țară este cel mai mic din Euro­pa, constituind doar 50 de euro. Pentru comparație, în țările din vecinătate, salariul minim constituie: în România – salariul mi­nim brut este de circa 472 de euro, în Ucrai­na – 202 euro, iar în țările baltice situația arată astfel: Letonia – 500 de euro, Lituania – 642 de euro, Estonia – 584 de euro.

În al doilea rând, salariul minim se află sub valoarea pragului de sărăcie și a mini­mului de existență.

În altă ordine de idei, atestăm o situație când pensia minimă este de două ori mai mare decât salariul minim.

Dacă nu vom majora salariul minim pe țară, riscăm să nu avem brațe de muncă în țară, amplificând-se procesele migraționale către țările unde salariile sunt mai înalte, a conchis Sergiu Sainciuc prezentând nota in­formativă.

Comitetul Confederal a aprobat decizia de a înainta Guvernului și Parlamentului propunerea de modificare a Legii nr.1432-XIV din 28 decembrie 2000 privind modul de stabilire și reexaminare a salariului mi­nim în vederea implementării unui nou mecanism de stabilire a salariului minim pe țară: „Cuantumul salariului minim se stabilește în mărime de cel puțin 50% din salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul în curs și se reexa­minează anual de către Guvern, după con­sultarea prealabilă a patronatelor și sindi­catelor”.

Membrii Comitetului Confederal au mai examinat chestiuni cu privire la proiectele de hotărâri ale ședinței Consiliului General al CNSM, care vizează, între altele, Congre­sul IV al CNSM, realizarea Strategiei CNSM pentru anii 2017-2022 şi obiectivele pentru anii 2022-2027 etc.

De asemenea, în ședința Comitetului Confederal al CNSM au mai fost examinate chestiuni privind efectivul sindical al CNSM pentru anul 2021, privind situația sanatori­ilor și a caselor de odihnă din subordinea CNSM, precum și alte chestiuni.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand