Membrii Comitetului Confederal al CNSM s-au întrunit, joi, într-o ședință în format mixt (cu prezență fizică și online), în care au discutat mai multe chestiuni arzătoare care vizează activitatea sindicală din ultima perioadă și perspectivele.
În debutul ședinței, Igor Zubcu, președintele CNSM, a relevat că, în urma discuțiilor cu colegii, și-a trasat mai multe priorități, una dintre care este solidarizarea sindicaliștilor, coeziunea și buna conlucrare. Dânsul a vorbit și despre relațiile sindicatelor cu conducerea statului, protestul din 6 decembrie făcând să fie auzită vocea sindicatelor, această acțiune servind chiar un imbold de apropiere a partenerilor de dialog social, pe care, de asemenea, s-a pus accent în vederea relansării acestuia.
Printre chestiunile cele mai importante se numără Raportul sindicatelor de evaluare voluntară de alternativă privind implementarea Agendei 2030, prezentat de Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM.
O altă chestiune, prezentată de Sergiu Sainciuc, vizează circa 40 de propuneri ale CNSM de modificare și completare a Codului muncii, în cadrul grupului de lucru tripartit, format sub egida Ministerului Muncii și Protecției Sociale. Obiectivele principale ale acestor propuneri vizează: procedura încheierii și desfacerii contractului individual de muncă; acțiunea contractului colectiv de muncă în cazul intentării procedurii de insolvabilitate a unității; garanțiile salariaților la efectuarea examenelor medicale periodice; termenul de preavizare în caz de încetare a contractului individual de muncă; dreptul preferențial la (re)angajare a salariaților concediați în legătură cu reducerea numărului sau a statelor de personal și altele.
Sindicatele rămân o forță solidară în apărarea intereselor social-economice ale angajaților
Alte chestiuni importante discutate, pe marginea cărora au fost aprobate decizii, vizează propunerile CNSM la Planul de activitate a Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective pentru semestrul I al anului 2022, precum și Planul de activitate al CNSM pentru semestrul I al anului 2022, prezentate de Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM.
Chestiunile cu privire la stațiunile balneoclimaterice ale CNSM au fost amânate pentru altă ședință, urmând să fie invitați și conducătorii sanatoriilor, pentru a avea un tablou mai clar.
În alt context, a fost dezbătută chestiunea vizând modificarea Hotărârii Comitetului Confederal al CNSM nr. 7-3 din 30.09.2021 cu privire la constituirea grupurilor de lucru privind elaborarea proiectului Strategiei CNSM pentru anii 2022-2027.
Un punct aparte, care a generat dezbateri aprinse, l-a constituit chestiunea cu privire la abrogarea Hotărârii nr. 8-3 din 15.11.2021 referitor la săptămânalul „Vocea poporului”. Majoritatea vorbitorilor au subliniat că este importantă menținerea ziarului, acesta fiind oglinda activității sindicatelor, un element strategic al mișcării sindicale. S-a propus intensificarea muncii de abonare a ziarului de către organizațiile sindicale.
Spre finalul ședinței, Vlad Canțîr, președintele Federației „SINDASP”, a dat citire unei dec-larații „cu privire la acțiunile ulterioare ale Comitetului Confederal al CNSM în contextul hotărârilor Consiliului General al CNSM din 2.12.2021”, despre rezultatele controlului privind gestionarea patrimoniului sindical și activitatea economico-financiară a CNSM. Membrii Comitetului Confederal au luat act de declarație, urmând să o analizeze și să întreprindă acțiunile ce se impun.
Membrii Comitetului Confederal al CNSM au mai aprobat o serie de hotărâri privind probleme organizatorice interne.
Cu alte detalii de la ședința Comitetului Confederal al CNSM vom reveni în numerele următoare