„Asigurarea egalității de gen în sindicate: viziuni strategice actuale și de perspectivă în sindicate și la nivel național” – aceasta a fost tema discuției în cadrul unui atelier de lucru al Comisiei de Femei a Confederație Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM). Întrunirea s-a desfășurat în regim online, asigurând astfel normele antiepidemice împotriva infecției Covid-19.
La eveniment a luat parte și vicepreședintele CNSM, Sergiu Sainciuc. În alocuțiunea sa, dânsul s-a referit la rezultatele CNSM în anul 2020 ce țin de protecția social-economică, dar și la perspectivele care stau în față pentru a fi îndeplinite în anul curent. Și pentru că, deja al doilea an, suntem în pandemie, evident, o bună parte din măsurile de protecție a salariaților au vizat atenuarea consecințelor asupra salariaților.
„CNSM a adresat autorităților un apel care inserează câteva zeci de propuneri pe toate domeniile. Evident, am primit și răspunsuri. Unele ne mulțumesc, altele nu și urmează să reactualizăm demersurile, să conlucrăm cu autoritățile, ca să le ducem la bun sfârșit. Evident, ne dorim să avem un guvern funcțional după alegerile din 11 iulie, să avem cu cine conlucra, să rezolvăm problemele care stau în fața oamenilor și în fața sindicatelor”, a spus Sergiu Sanciuc în cadrul atelierului de lucru.
De asemenea, vicepreședintele CNSM s-a referit și la alte realizări ale sindicatelor în acest sens. „Încă o reușită frumoasă este că împreună cu patronatele ne-am adresat Parlamentului, Guvernului privitor la deductibilitatea cheltuielilor angajatorilor legate de testarea salariaților pentru depistarea virusului Covid-19. Legea prevedea că acei 800 de lei, cheltuiți pentru test, organul fiscal îi percepea ca venit al salariatului din care se percepea impozitul pe venit și contribuțiile sociale medicale, ceea ce nu este corect. Am fost auziți de autorități și s-au făcut modificări în legislație în acest sens”, a menționat drept una dintre reușite Sergiu Sainciuc.
Dânsul s-a referit și la necesitatea adoptării de măsuri care să le permită femeilor care îmbină munca cu obligațiile de familie să fie ajutate financiar. „Să ne referim la consecințele pandemiei. Grădinițele nu funcționau, școlile erau pe online. Respectiv, mama care nu avea cu cine își lăsa copiii stătea cu ei. Ea însă nu a primit nici un suport financiar din partea statului pentru această perioadă. Din ce surse să-și întrețină copilul dacă nu muncește? A fost un lucru care ne-a deranjat și ne vom preocupa de aceasta în anul curent, pentru a rezolva și această problemă”, a mai spus Sergiu Sainciuc.
Președinta Comisiei de Femei a CNSM, Liuba Rotaru, a menționat că, până la un nou Congres al CNSM, în care va fi adoptată Strategia confederației, Comisia de Femei va veni cu o serie de propuneri ce țin de egalitatea de gen în sindicate, propuneri care ar urma să se regăsească în acel document.
„Mereu trebuie să spunem, să insistăm, pentru că ne dorim foarte mult ca vocea sindicatelor să fie auzită, vocea femeilor să fie auzită și, în cele din urmă, să schimbăm lucrurile în bine. În toate lumea, se știe că sindicatele au fost și rămân o forță și Comisia de Femei își dorește să fie parte componentă a acestei forțe. Femeile cred în sindicate. Nu în zadar, peste 70 la sută dintre membrii de sindicat sunt femei. Avem ramuri în care majoritatea sunt femei și de aceea cred că femeile sindicaliste merită o mai mare atenție”, a conchis Liuba Rotaru.
Sindicalistele au spus că speră ca în timpul apropiat întrunirile Comisiei de Femei a CNSM să fie organizate în format offline, pentru a analiza detaliat problemele din toate ramurile.
Comisia de Femei este o structură a CNSM, care are drept scop protejarea drepturilor profesionale, economice şi sociale ale femeilor, membre de sindicat.