
Foto: vocea.md
Recent, la Casa Sindicatelor a avut loc un seminar cu genericul „Consolidarea capacităţii organizaţiilor obşteşti în domeniul prevenirii şi combaterii discriminării”. La eveniment au participat reprezentaţi ai conducerii CNSM, specialişti în domeniul protecţiei social-economice de la sindicatele de ramură, de la ONG-uri.
Combaterea discriminării în relațiile de muncă
Petru Chiriac, vicepreşedinte al CNSM, a relevat, la deschiderea seminarului de instruire, că „discriminarea, sub diferite forme, este un viciu care ia amploare în societatea noastră. De aceea, sindicatele pledează permanent pentru diminuarea acestui fenomen negativ și vor continua, împreună cu partenerii sociali, să depună eforturi pentru a îmbunătăți situația”.
În cadrul seminarului au fost relatate diverse probleme şi cazuri de discriminare a angajaţilor, femeilor, pensionarilor, mamelor aflate în concediu de maternitate pentru îngrijirea copiilor. Din experienţa Centrului pentru Drepturile Omului din Moldova (CDOM) au fost menţionate şi mecanismele de protecţie împotriva discriminării. „Grație colaborării cu Centrul pentru Drepturile Omului, am obținut achitarea concediilor de boală, perioada cotizării pentru ieşirea la pensie a femeilor etc. În scopul apărării drepturilor şi intereselor angajaţilor, cred că astfel de întruniri sunt binevenite, îndeosebi în strânsă colaborare cu aceste instituţii importante din Republica Moldova”, a adăugat Chiriac.
Asigurarea egalităţii în câmpul muncii
La rândul ei, Olga Bulmaga, şefa Direcţiei politici nediscriminare a Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asi-gurării Egalității, în calitatea sa de formator, a menţionat: „În cadrul acestui seminar, ne-am pro-pus să prezentăm conceptul de combatere a discriminării, acţiunile şi formele de discriminare, criteriile de protejare, conform Legii nr. 121 cu privire la asigurarea egalităţii.
De asemenea, în cadrul normativ care reflectă activitatea în câmpul muncii, noi am identificat art. 7 cu privire la asigurarea egalităţii, care interzice discriminarea în câmpul muncii sub orice formă, restricţie legată de angajare, concediere sau în genere de procesul de desfăşurare a activităţii în muncă”.
Mecanismele de protecţie a drepturilor omului
Svetlana Rusu, consultant principal al avocatului parlamentar, a accentuat că discuțiile din partea a doua a seminarului, axate pe mecanismul de protecţie împotriva discriminării, principiile egalităţii, standardele internaţionale şi naţionale cu referire la prevenirea, interzicerea şi eliminarea discriminării vor fi utile pentru cei interesați de aceste probleme. Totodată, dânsa a subliniat că este necesar ca aceștia să cunoască ce stipulează în acest sens Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, directivele UE, să fie la curent cu acţiunile pozitive şi măsurile speciale ale egalităţii, cu mecanismul nejudiciar de protecţie a drepturilor omului.
Consiliul pentru Prevenirea, Eliminarea Discriminării şi Asigurarea Egalităţii este o autoritate publică autonomă, cu statut de persoană juridică de drept public (instituită prin Legea nr. 121 din 25 mai 2012 privind asigurarea egalităţii), un organ colegial, membrii căruia sunt numiţi de Parlamentul Republicii Moldova. Consiliul examinează toate plângerile prin care se comunică despre un presupus act de discriminare. Formele de discriminare şi criteriile protejate sunt indicate în art. 1 şi 2 al Legii nr. 121 privind asigurarea egalităţii: rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie sau convingeri, sex, vârstă, dizabilitate, opinie, apartenenţă politică sau orice alt criteriu precum orientarea sexuala, provenienţa socială, proprietate, starea sănătăţii etc.
Seminarul în cauză a fost organizat de Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurării Egalității și Centrul pentru Drepturile Omului din Moldova în colaborare cu CNSM.